Откриване, закриване и нови въпросителни около "Исторически парк"

Дружеството зад парка официално смени собствеността си, а сред акционерите изплуват познати имена

Дните преди откриването на парка бяха съпътствани от масова рекламна кампания из цялата страна
Дните преди откриването на парка бяха съпътствани от масова рекламна кампания из цялата страна
Дните преди откриването на парка бяха съпътствани от масова рекламна кампания из цялата страна    ©  Цветелина Белутова
Дните преди откриването на парка бяха съпътствани от масова рекламна кампания из цялата страна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Историческият парк край Варна официално отвори врати, малко преди отново да ги затвори за довършителни дейности.
  • Фирмата има нов действителен собственик, а сред акционерите личат познати имена.
  • Остава неясно как ще бъдат събрани парите за довършване на парка, след като вече не се продават акции, а входът през силния сезон ще бъде свободен.

След като преди месец "Капитал" писа за "Исторически парк", вестникът бързо се превърна в мишена за създателите на атракциона край Варна. В изказаните предупреждения за нереалистично звучащите обещания към инвеститорите за бързо забогатяване изпълнителният директор на дружеството Ивелин Михайлов виждаше атаки и поръчки, които той изливаше във видеообръщенията си в социалните мрежи. И всички скептични критици трябваше да бъдат разбити на пух и прах на 22 юни, когато паркът официално щеше да отвори врати.

Това малко или повече не се случи. Наистина анонсираното събитие се състоя, но паркът отвори само за да затвори ден по-късно. От там обявиха три седмици до следващото по-перманентно отваряне заради довършителни дейности. Нуждата от такива бяха очевидни – посетителите бяха посрещнати от кирки, лопати, колички и паркирани наблизо багери и валяци. Малко по-късно Михайлов обяви, че докато не приключи пълното завършване на първия етап на парка, входът за всички ще бъде свободен – въпреки че на сайта продължават да се продават билети и до този момент.

Така дни преди новия срок и новия шанс да посетите увеселителното съоръжение въпросите не изчезват, а и се появяват нови. Безплатният вход прави все по-неясен модела на финансиране на "Исторически парк", тъй като след откриването би трябвало продажбата на акции да е приключила. Според Михайлов събраната досега сума е 70 млн. лв. (макар това число да не може да бъде потвърдено), а планираната инвестиция е 250 млн. лв.

В същото време беше публикуван финансовият отчет на дружеството за 2018 г., в което подобни суми няма – приходите са едва 64 хил. лв., а загубата – 666 хил. лв., както и облигационни заеми на стойност 1.87 млн. лв. Което повдига въпроса и къде отиват парите на инвеститорите. Доколкото те не участват в увеличение на капитала, а ги купуват от настоящи акционери, парите е обяснимо да не са в баланса на "Исторически парк". Но това оставя риска притежателите на акциите да се окажат собственици в кухо дружество. Според Имотния регистър то е собственик на терените в с. Неофит Рилски, но това може да се промени във всеки момент.

Така единствена гаранция за инвеститорите се явява доверието им в самите лица зад проекта. Което също може да се промени във всеки момент. Реално към днес няма точна информация за акционерната структура на дружеството, като негов действителен краен собственик е посочен близък до Михайлов адвокат, а в плетеницата фирми около парка изскачат и други интересни лица.

"Капитал" се свърза с "Исторически парк" за втори разговор с Ивелин Михайлов след откриването, но предложението бе отказано.

Ханът в сянка

Ивелин Михайлов може да е изпълнителен директор и медийното лице на компанията, която той основава 2013 г., и парка, но от 2016 г. собственик на "Исторически парк" се води адвокатът на дружеството Анатоли Савов. Тогава той записва увеличение на капитала от 950 хил. лв. Савов е посочен от 30 май и като официално действителен, като би трябвало да притежава около 80% от акциите.

За разлика от хиперактивния (особено в социалните мрежи) Михайлов за Савов не се знае почти нищо и в публичното пространство няма негови снимки. Единствената информация за него, освен че е адвокат към колегията във Варна, е в Търговския регистър, където той е записан като част от няколко фирми и фондации, във всичките от които участник е и Ивелин Михайлов.

За инвеститорите личността на Савов е важна, защото, купувайки акции, реално те не влагат пари в парка, а ги превеждат на продавача. Оттам нататък как, дали и доколко тези средства се озовават в дружеството не е ясно.

Според Димитър Пенчев, бивш консултант в "Тогедър", свързаното дружество, чиито служители продават акции като физически лица, по време на набирането на капитал е било теоретично възможно да се купят акции директно от Савов, но "дефакто той винаги беше много зает и те идваха от някъде другаде". В самото "Тогедър" съдружници са няколко лица, като основен дял има съпругата на Михайлов.

"Капитал" изпрати въпроси към Анатоли Савов по отношение на финансирането на проекта, плановете му за завършването и бъдещето му, както и други, но от "Исторически парк" отказаха отговор на тях.

Жената на кмета

На последното събрание на акционерите на дружеството отново са присъствали само четирима акционери, без да е посочено кой колко притежава – Савов, Николай Хитов (като представител на "Експерт консултинг груп") и двамата съдружници в "Трежър", компанията, която е натоварена с художественото изпълнение на парка и в която отиват голяма част от събраните средства – Николай Нинов и Силвия Попова. Именно последната е най-интересното от четирите имена.

Силвия Попова е съпруга на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който в момента кара четвъртия си мандат начело на областния град, избран за последно през 2015 г. като независим. Двамата станаха известни на национално ниво именно през 2015 г., когато далеч преди сегашните скандали с имотите на властта разследване на bTV показа, че със заплата от 2000 лв. като кмет семейството живее в затворен комплекс с басейн и изкуствена река на стойност според телевизията 1.5 млн. лв. Имотът се намира в село Паталеница. Година по-късно прокуратурата и НАП обявиха, че не са открили нищо нередно. Разследването тогава показа и че Попова живее в комплекс в софийския квартал "Витоша", собственост на фирмата "Заводски строежи", един от честите изпълнители на големи обществени поръчки в Пазарджик.

Последвало разследване на "Банкеръ" от тогава пък показа, че фирмите на Попова използват интересни финансови методи, като например компанията "Томороу", където тя е едноличен собственик. Тогава фирмата има приходи от 8 хил. лв., но и кредит за 100 хил. лв., чиято цел е единствено да плаща заплатата на собственика, т.е. Попова.

Справка на "Капитал" показва, че тази практика не се е променила и макар консултантската компания вече да има приходи от 46 хил. лв., тя е с отрицателен капитал заради дългосрочни задължения на стойност 207 хил. лв.

Силвия Попова също така е и един от консултантите на "Тогедър", както и съдружник в консултантската компания, чрез чиито служители се продаваха акциите на "Исторически парк". Тя е посочена на сайта като главен мениджър екипи. Според последната имуществена декларация на семейството тя държи 2.5% от акциите в "Исторически парк". Общо Попова участва в осем фирми, в повечето от които личат имената и на Анатоли Савов и Ивелин Михайлов.

"Капитал" изпрати въпроси към Силвия Попова по отношение на нейното участие в "Исторически парк" и "Тогедър", както и на каква цена е закупила акциите в парка, но от "Исторически парк" отказаха отговор на тях.

Когато сметките не излизат

"Исторически парк" е парк с поглед към миналото, но повечето въпроси са насочени към бъдещето му. Според последната информация от общо милион акции има 200 хил. продадени на дребни акционери, а Ивелин Михайлов твърди, че са събрани 70 млн. лв., макар тази сума да не може да бъде потвърдена и сметките да не излизат. Също по негови думи обаче за цялостното завършване на проекта са нужни 250 млн. лв. Предвид че паркът ще пропусне голяма част от силния сезон тази година заради затварянето за довършване, а след това ще работи и известно време без платен вход, не е ясно как ще бъдат събрани парите за довършването му.

Друг неясен момент са облигационните емисии, които са сключени 2014-2015 г. Според съобщенията тогава повечето от тях са със срок 30 месеца (някои - 18 месеца) и би трябвало да са изплатени. По последен отчет "Исторически парк"дължи 1.9 млн. лв. по тях, което значи, че вероятно са разсрочени. Също така поне първоначално те са били сключвани при 40% годишна лихва, платима на падежа. За дружество, което досега практически няма приходи, финансирането на това плащане повдига все повече въпроси.

При тези данни и липсата на адекватни обяснения проектът трудно би бил продаден на професионални инвеститори. Разбира се, такива не се и търсят, като акциите се продават не толкова на базата на финансов анализ, колкото на патриотични чувства.

От гледната точка на един консултант

Димитър Пенчев е бивш консултант в "Тогедър". Казва, че фирмата го е "грабнала" с финансовата литература, която издава, както и чрез съветите на финансова тема, които са му дали. Когато се среща с "Капитал", той държи да спомене, че все още вярва в самия проект "Исторически парк" и иска той да успее. "Силно се надявам паркът да проработи, казва Пенчев. Има много червени лампи, които ме водят, че това е схема, но има и нещо вътре в мен, което се надява да не е."

Пенчев работи в "Тогедър" едва три месеца, в края на 2018 и началото на 2019 г.. Една от първите му задачи е да състави списък от поне хиляда души – негови познати, на които да опита да продаде акции в "Исторически парк". "Отне ми три дни, за да направя списък, като следях кой с какво се занимава, за да таргетирам по-добре. Знаехме как да влияем на хората, а и в крайна сметка целта ни беше да продаваме", казва той.

В процеса самият той решава да инвестира в парка, като продаде апартамента си, за да финансира покупката. Преди това обаче започва да прави освежителен ремонт, за да вдигне цената на имота. Именно в този период той разбира, че негови колеги консултанти от "Тогедър" си купуват акции по странен начин – чрез капариране с 2000 лв. на пакет от акции на една цена, за да могат по-късно те да бъдат препродадени на друга. Практиката е голям шамар за Пенчев, който сам казва, че е спекулант, но през цялото време в "Тогедър" всички са му казвали, че спекулантството е нещо лошо, мантрата била, че всичко трябва да се прави за парка като дългосрочна инвестиция.

"В един момент осъзнах, че се говори едно, а се прави друго. Успях да погледна извън балона си, защото вътре е секта. В буквалния смисъл на думата. Влизаш на обучение, всички стават прави и цитират стихотворение. Когато разбрах за схемата с капариране на акции, помислих и след това реших да напусна."

Пенчев напуска компанията, без да е продал нито един пакет от акции. Провалът в работата му сега му се струва като нещо добро, защото "ако нещо стане, после трябва да давам обяснения на много хора. Бях добросъвестен до един момент, но след това реших, че е по-добре да се обадя на всички хора, с които съм говорил, и да им обясня какъв е риска".

Завършва с добри думи за бившите си колеги, за които казва, че "са всеотдайни и работят много". И добавя: "Силно се надявам да не става дума за схема и да изгорят хората надолу по веригата. Защото тези отгоре никога не гърмят."
51 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 35
    • + 6

    Ще видим закъснение ли е или не. А на вас нещо много ви пречи.

    Нередност?
  • 2
    moharem avatar :-|
    Vladimir Todorov
    • - 37
    • + 6

    Не мога да разбера защо пишете все негативни статии и кое по точно в този проект не ви харесва ?

    Нередност?
  • 3
    oji1562932729616034 avatar :-|
    Anatoli Ivanov
    • - 37
    • + 6

    Капиталци, а защо журналето ви Йоан не си вдига телефона а приятелката му ръси обиди на фейсбук стената на Ивелин Михайлов? За това кой ще напише статия?

    Нередност?
  • 4
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 3
    • + 43


    До коментар [#] от "
    Anatoli Ivanov
    ":

    Здравейте,

    Въпреки че не смятам за нужно да давам отчет кога и на кого вдигам телефона, смятам, че би било удачно да ви кажа, че говорих с ПР на Исторически Парк след първата статия, както е описано и в текста. Желанието ни за втори разговор с г-н Михайлов не бе уважено, което е право на всеки.

    Въпросът за приятелката е неуместен. Вероятно нямате предвид нея, но пак е неуместен. Моля не се месете в личния ми живот.

    В случай, че имате допълнителни въпроси, можете да ми пишете на мейл.

    Поздрави,
    Йоан

    Нередност?
  • 5
    npn44614057 avatar :-|
    npn44614057
    • - 2
    • + 36

    Не знам колко още прокуратурата ще се прави, че няма проблем с тази пирамида, но на всеки нормален човек отдавна му е ясно какви измамници са " Тогедър" и този проект. Достатъчно е да видиш, че са инвестирани едва около пет милиона лева в " Исторически парк" а останалите 65 милиона лева са откраднати за да ти стане ясно що за търгаши стоят срещу теб.

    Нередност?
  • 6
    asdfghj avatar :-P
    asdfghj
    • + 30

    Из градовете забелязвам и брандирани автомобили, най-вероятно са на набутаните инвеститори...

    Нередност?
  • 7
    vinetu avatar :-|
    vinetu
    • + 35

    На мен не ми стана ясно по кой закон в България е позволено да се разхождат случайни хора на един строеж. За да бъдат допуснати собствениците в една сграда е необходим акт 16 например.

    Нередност?
  • 8
    oji1562932729616034 avatar :-|
    Anatoli Ivanov
    • - 33
    • + 2


    До коментар [#] от "
    Yoan Zapryanov
    ":

    А защо сметнахте въпросът ми за неуместен? Това, че ваш близък човек сипе жлъч и жупел на чужда стена а самият вие пишете подобна оплюваща статия, без да обърнете внимание на нито една положителна черта на парка не е ли показно за отношението ви към проекта?

    До колкото знам, след първата статия са ви търсили много кратно за да я обсъдите, вие обаче сте отказал да вдигнете телефонът си, вярно ли е?

    Задавам въпросите си като човек, който няма акции в парка и не е част от Together, но забелязвам едно тенденциозно отношение от ваша страна.

    Моля, не се чувствайте длъжен да ми отговаряте, знам че можете, Господ наистина ви е дарил с отлично дарслово! Жалко само как и за какво се използва.

    Нередност?
  • 9
    alexi avatar :-|
    Ал Бънди
    • - 2
    • + 42

    До коментар [#2] от "Vladimir Todorov":

    Ограбването на дребните инвеститори и продажба на нищо не струващи акции на висока цена, не е ли достатъчна причина да пишат срещу тях?

    Нередност?
  • 10
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 2
    • + 40


    До коментар [#] от "
    Anatoli Ivanov
    ":

    Бях търсен от г-жа Авджийска, ПР на Исторически Парк, веднага след пускането на статията през юни. Тя обаче ми се обади в събота сутрин, което, както вярвам знаете, е почивен ден и неудобно време. С нея се чухме по-късно и доколкото съм наясно сме в добри отношения. Никой друг не ме е търсил и не съм имал контакт, извън интервютата, с други хора от ръководството на парка.

    Не смятам да ви давам повече обяснения относно регистъра си с обаждания.

    Продължавам да не разбирам кой свързан с мен човек е сипал жлъч и жупел. Отново, понеже е възможно да става дума за хора, чието лично пространство потенциално нарушаваме, ако имате нещо да добавите или да ме питате, да го направите по мейл.

    Това ще бъде последният ми коментар под статията. Можете да ме намерите на други места - но да знаете, че в събота не вдигам телефон. :)

    Благодаря и поздрави отново.

    Нередност?
Нов коментар