Растежът на "А1 България" продължава и през второто тримесечие

Приходите на телекома нарастават с 4%, а печалбата - с над 9%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите резултати на най-големия български телеком по брой абонати – "А1 България", продължават да се подобряват, като тази тенденция продължава вече няколко поредни тримесечия. За второто тримесечие на 2019 г. компанията отчита ръст на приходите от 4% на годишна база, до 115.4 млн. евро. По-осезаем е растежът на печалбата на компанията, която се вдига с 9.3% до 45.1 млн. евро, показват данните от финансовия отчет на австрийската A1 Telekom Austria Group, компанията майка на българския телеком.

Средният приход на абонат (ARPU) е 11 лв. (5.6 евро), като увеличението на годишна база е 8%. ARPU е един от най-важните финансови показатели за телекомите.

Към края на юни компанията е имала 3.836 млн. активни абонати. Намалението спрямо първото тримесечие е минимално – хиляда броя, но на годишна база е 3.4%. Новините са добри за "А1 България", защото показват, че отнелият години процес на чистене на неактивните SIM карти е към своя край. Телекомът продължава да бъде лидер по този показател спрямо конкурентите си от БТК и "Теленор".

Интернет и телевизия нагоре

В другите бизнес направления на компанията се наблюдава повишение. Броят на абонатите по отношение на домашния интернет е нараснал с 16 хил. до 449 хил., а тези, които ползват телевизия, са се увеличили с 10 хил. до 508 хил. потребители. Именно по отношение на телевизията компанията може да има проблеми през текущото тримесечие, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка на сигнали за нелоялна конкуренция от страна на "А1 България" заради платените й спортни канали.

През изминалия месец компанията инсталира първата тестова 5G станция в България, която се намира на покрива на НДК в София. Най-вероятно бъдещите инвестиции на телекома ще бъдат насочени в тази посока въпреки немалко регулаторни и дори политически пречки – както на държавно, така и на международно ниво.

Все още няма коментари
Нов коментар