🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Revolut ще предлага мобилна услуга в 108 държави чрез eSIM

Пакетите с данни са от 1 до 20 GB на цени от 2.50 до 122.50 лв. в зависимост за колко страни важат

eSIM услугата на Revolut предоставя единствено мобилни данни, но би могла да се конкурира с българските оператори заради цените, които предлага.
eSIM услугата на Revolut предоставя единствено мобилни данни, но би могла да се конкурира с българските оператори заради цените, които предлага.
eSIM услугата на Revolut предоставя единствено мобилни данни, но би могла да се конкурира с българските оператори заради цените, които предлага.    ©  Revolut
eSIM услугата на Revolut предоставя единствено мобилни данни, но би могла да се конкурира с българските оператори заради цените, които предлага.    ©  Revolut
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Новата услуга е достъпна за българските потребители от 25 март.
  • Предлагането ѝ е възможно благодарение на партньорство с оператора 1GLOBAL.
  • Пакетите с данни ще имат валидност от 7 до 30 дни.

Отдавна финансовите финтех приложения не са просто електронни портфейли, в които да държите парите си. Повечето от тях позволяват на потребителите да търгуват с акции, крипто или ценни метали, да запазват в апликациите си карти за отстъпка, да закупуват различни продукти като медицинска или туристическа застраховка, да резервират стая в хотел, а защо не и да използват платени абонаменти за услуги като Tinder или новинарски платформи като Financial Times. Впоследствие част от тези "придобивки" се припознават и внедряват от "нормалните" банки. Основаната през 2015 г. във Великобритания финтех компания Revolut започна да внедрява поетапно в отделните си пазари своя телекомуникационна услуга за eSIM. От 25 март тя е достъпна и в България, като чрез нея потребителите й могат да ползват мобилни данни в чужбина. Всички над 780 хил. български клиенти могат да избират пакети от 1 до 20 GB за конкретна държава, 44 дестинации в Европа или такъв с 108 държави в цял свят. Последният важи за далечни дестинации, сред които Аржентина и Бразилия в Южна Америка, Китай и Индия в Азия, както и Египет и Мароко в Африка.

Новото бойно финтех поле: Платените абонаменти

След като натрупаха голяма клиентска маса, платените абонаменти на финтех компаниите са новото конкурентно оръжие. Отстъпки при пазаруване, кешбек, по-високи лимити, абонаменти за Financial Times и Tinder са сред бонусите, с които се примамват клиентите.

Цените на пакетите за конкретна държава варират според дестинацията, а за останалите два са между 8 и 99 лв. (за 44 страни в Европа) и 16 и 122.50 лв. (за 108 страни по света). Валидността им е от 7 до 30 дни в зависимост от обема мобилни данни. Ако активацията на eSIM-а бъде направена до 1 май тази година, българските потребителите ще имат на разположение еднократен бонус 100 MB. Платените абонати с най-скъпия план Ultra пък имат на подарък 3 GB, които ще се обновяват на всеки 30 дни.

Услугата си за мобилни данни Revolut ще предлага благодарение на партньорство с международната телекомуникационна компания 1GLOBAL. Тя е основана през 2022 г. от Хакан Коч, съосновател и бивш съизпълнителен директор на AUTO1 Group, платформа за продажба на използвани автомобили. 1GLOBAL днес предоставя мобилни услуги в 160 страни по света. Централата й е в Лондон и има R&D офис в португалската столица Лисабон.

Българите са инвестирали на борсите през Revolut по 2160 евро за година

Според данни на Revolut клиентите ѝ в България, които използват приложението ѝ за инвестиране, са се удвоили (+98%) за година. Макар да не посочва колко точно са те, не крие, че общият брой на потребителите ѝ в страната е вече над 700 хиляди, или 2% от всички 35 милиона в Европа и целия свят. Средната сума, която българите са инвестирали в Revolut през 2023 г., е 2160 евро, докато тази в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) е 1827 евро.

eSIM е виртуална SIM карта, която може да бъде използвана по три начина - да е единствената карта в устройството, да е втора карта с друг номер, като в тези случаи се комбинира с физическа SIM, както и да се използва като допълнителна карта със същия номер на друго устройство. В случая на Revolut може да се използва единствено за мобилни данни, които се активират през приложението на финтех компанията. Макар чрез картата да не е възможно да се провеждат разговори или да се изпращат и получават съобщения (SMS), благодарение на мобилните данни може да бъде използвано всяка една платформа за съобщения и обаждания като Viber, WhatsApp, Telegram и т.н.

И сега мобилните оператори в България предлагат роуминг планове, включващи пренос на данни, но изглежда, че фокусът им са по-скоро обажданията. Например, дневният пакет за Зона 2 на A1, който важи за Великобритания, Турция, Сърбия и Северна Македония, струва 4.99 лв. и включва неограничени изходящи и входящи обаждания, цена на SMS от 0.09 лв. и 500 MB данни. За сравнение, в приложението на Revolut може да се избира единичен пакет за любимата дестинация на българите Турция. Цената на 1 GB мобилни данни е 8 лв. и след активирането на пакета той важи цяла седмица.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 2

    eSimDB има такива карти колкото искаш, от много дълго време и на цени в пъти по-ниски от тези на Revolut. Ползвам различни в зависимост от държавата и работат без проблем.

    Нередност?
Нов коментар