🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft инвестира 1 млрд. долара в разработващата изкуствен интелект OpenAI

Инструментът ще се използва за облачните операции на технологичния гигант

Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind от Google през 2014 г.
Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind от Google през 2014 г.
Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind от Google през 2014 г.    ©  Lucas Jackson
Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind от Google през 2014 г.    ©  Lucas Jackson
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският технологичен гигант Microsoft инвестира 1 млрд. долара в една от най-амбициозните изследователски групи за изкуствен интелект в Силициевата долина OpenAI. Тя ще работи върху създаването на изкуствен мозък, който да задвижва облачните операции на Microsoft, съобщава Financial Times.

Инвестицията вдъхва нов живот за OpenAI - компания, основана преди четири години от технологични визионери като Илън Мъск и Питър Тийл, които са противници на мнението, че изкуственият интелект ще заличи човешката раса.

Мисли вместо мен

При създаването ѝ те са искали да изпреварят времето с разработката на цялостен изкуствен интелект (AGI) - система, която съвпада и евентуално превъзхожда мисленето на хората с идеята, че работи за тяхното добро.

Проектът обаче беше реорганизиран тази година, след като Мъск се отказа от участието си в него и сега основателят на платформата LinkedIn Рийд Хофман е най-големият инвеститор. Благодарение на средствата на Microsoft и облачната платгформа Azure OpenAI се надява да направи своите първите крачки в сферата, за която е създадена.

"Тестваме хипотеза, която съществува открай време, а именно че невронната мрежа, която е близка до размерите на човешкия мозък, може да бъде обучена да бъде AGI", казва Грег Брокман, който е председател и основател на OpenAI. "Ако тази хипотеза се окаже реална, напредъкът за човечеството ще бъде грандиозен", казва още той.

Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind от Google през 2014 г. Базираната в Лондон изследователска компания за изкуствен интелект също преследва целта за достигането до човешкото мислене.

Разпределение на ролите

Въпреки че Microsoft разполага с повече средства за инвестиции и собствена платформа за изчисления, е доста вероятно да ѝ се наложи да извърви по-дълъг път. Бордът на OpenAI ще продължи да взима всички решения по програмата за научни изследвания и ще насочва посоките на работа, докато Microsoft ще има право да назначи само един директор, заявиха от групата.

OpenAI ще използва информационните центрове на Microsoft, за да провежда експериментите си, както и облачната платформа Azure, а Microsoft ще направи първия опит за комерсиализиране на ранните резултати от проучването. Това може да подкрепи усилията ѝ да стане една от водещите AI компании в момент, в който Google е безспорен лидер в сферата.

Подобно на DeepMind, OpenAI използва техниката за дълбочинно обучение, която се базира на невронните мрежи - това е една от теориите за функционирането на човешкият мозък. Работата ѝ обаче е била ограничена до самостоятелни експерименти в сфери като машинно писане, манипулиране на робот и играене на игри, вместо за по-цялостен интелект, който да се прилага за различни проблеми.

Това е причината много от изследователите в областта да оспорват твърдението, че дълбочинното обучение може да допринесе еднолично за цялостния интелект, тъй като се фокусира върху специфични проблеми.

Нека бъде цялостен

"Според нашата гледна точка AGI няма да бъде затворена кутия", казва Кристиян Хамонд, който е професор по компютърни науки в Северозападния университет. "Всяка група, която е на мнение, че има само един подход, ще се провали", добавя той.

OpenAI не е съгласна с това и ще използва базата на Microsoft, за да докаже на критиците, че не са прави.

Организацията смята, че е съвсем близо до това да изгради невронна мрежа, голяма колкото човешкия мозък, казва Брокман, като има предвид компютър, който е 100 хил. пъти по-мощен от днешните системи.

OpenAI предвижда, че резултатът "ще е инструмент, който съчетава уменията на Кюри, Тюринг и Бах" и който ще може да бъде използван за разрешаването на проблеми като "климатичните промени, достъпното и висококачествено здравеопазване и индивидуалното образование".

Капиталовата инжекция на Microsoft ще бъде използвана най-вече за покриването на големите изисквания към дълбочинните системи за обучение, които работят с големи количества данни и след това се фокусират върху реални примери, благодарение на силно развитото разпознаване на модели. Системите "се нуждаят от много капитал за изчислителна мощност", казват от OpenAI.

Все още няма коментари
Нов коментар