🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI поделението на Google излезе на печалба за първи път

Това се случва, въпреки че компанията работи само по проекти на компанията собственик

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поделението за изкуствен интелект (AI) на Google - DeepMind, за първи път излезе на печалба, показват резултатите на компанията за 2020 г. DeepMind, която е базирана в Лондон, но има офис и в Калифорния, работи почти ексклузивно по проекти на компанията собственик Alphabet, което е помогнало за вдигането на оборота й повече от три пъти, достигайки 826 млн. паунда. Печалбата за 2020 г. е 46 млн. паунда преди данъци. Разходите достигат 780 млн. паунда, което е значително покачване от тези за 2019 г., когато бяха 717 млн. Компанията до момента винаги беше на загуба, след като беше купена от Alphabet през 2014 г. за 400 млн. паунда.

"През този отчетен период постигнахме значителен напредък в нашата мисия за ускоряване на научните открития. Нашите новаторски резултати в прогнозирането на протеиновата структура бяха обявени за един от най-значимите приноси, които AI направи за напредъка на научните познания", заявиха от DeepMind.

Успешни проекти

Компанията може да се похвали и с няколко повече от успешни проекта в последно време, сред които подобряването на предвидения час на пристигане за използващите GoogleMaps с поне 50%, проект за съхраняване на батериите на устройства, които използват операционната система на Google - Android. Други сфери, в които компанията работи, са подобряването на гласа на личния асистент на Google, подобряване на text-to-speech услугите на компанията собственик, подобряването на алгоритъма, по който се препоръчват нови видеа във видеоплатформата YouTube, за помагане на компанията за автономни автомобили Waymo, както и за подобряване на продажбите и рекламите.

Един от малкото проекти, по който компанията е работила и те не са на Alphabet, е заедно със синоптичната служба Met Office във Великобритания. Благодарение на компанията за AI синоптиците вече могат ясно и точно да предскажат локацията, времетраенето и силата на валежи, които се очакват в следващите два часа.

Високите разходи се свързват с конкуренцията за привличане на талантливи работници, което става все по-трудно, особено като се вземе предвид и броят на различните компании, които искат да бъдат лидери в сферата. Според Financial Times реномирани университетски професори получават оферти, които надвишават академичните им заплати поне десет пъти, за да започнат работа в някоя от компаниите измежду Facebook, Google, Amazon и Microsoft.

Все още няма коментари
Нов коментар