🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Philip Morris и Altria водят разговори за сливане

Мегасделката би могла да доведе до създаването на тютюнев гигант с пазарна капитализация от 210 млрд. долара, но инвеститорите са скептични

Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ
Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ
Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ    ©  Reuters
Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо десетилетие след като се разделиха, тютюневите гиганти Philip Morris International и Altria провеждат разговори за сливане, съобщава Financial Times. Мегасделката би могла да доведе до създаването на тютюнев гигант с пазарна капитализация от 210 млрд. долара. Обединението на двете компании може да се разглежда като реакция на промените на световните пазари - от една страна, понижаващите се продажби на цигари, и от друга, възходът на нови електронни цигари като Juul и бездимни продукти като IQOS . Инвеститорите обаче са скептични – след обявяването на сделката от комбинираната пазарна капитализация на двете компании бяха изтрити близо 13 млрд. долара.

Условията

Philip Morris International (PMI) и Altria водят разговори за "равнопоставено" сливане, след като двете компании се разделиха преди повече от 10 години. Тогава Altria взе решение да се концентрира върху пазара на цигари в САЩ, докато PMI се фокусира върху продажбите в чужбина. При сегашната пазарна оценка на двете компании обединението ще създаде гигант с пазарна капитализация от близо 210 млрд. долара. Към момента капитализацията на PMI е над 120 млрд. долара, а на Altria – малко под 90 млрд. долара. Каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще трябва да бъде одобрено от управителните съвети, акционерите и регулаторните власти.

Altria държи дял от 35% във водещата компания на пазара на електронни цигари в САЩ Juul Labs на стойност 12.8 млрд. долара. При евентуално обединение Philip Morris може да помогне на Juul да ускори растежа си. PMI от своя страна все повече залага на бездимните устройства iQOS – тази година компанията получи и разрешение за продажбата им в САЩ от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ.

"Altria е привлекателна с нейния дял в Juul, а PMI би могъл да бъде идеалният международен партньор за компанията за електронни цигари предвид явното доминиране на Juul на пазара и международните й амбиции", коментира анализаторът от Wells Fargo Бони Херцог.

Двете компании са предприели и различни подходи към бързо растящия пазар на канабис. PMI смята, че марихуаната остава твърде рискова инвестиция въпреки броя на страните, които са легализирали консумацията й за медицински и развлекателни цели, докато Altria наскоро придоби дял от 45% в канадската Cronos за 2.4 млрд. долара.

Съмненията на инвеститорите

Анализатори отдавна спекулират, че двата гиганта ще се обединят отново. Тютюневата индустрия бързо се променя, като продажбите на цигари намаляват и компаниите търсят нови пътища за растеж. PMI предупреди в съобщение до медиите, че няма сигурност, че споразумението ще стане факт от текущите разговори – не може да се гарантира и че транзакцията ще бъде завършена, ако бъде постигнато споразумение.

И двете компании дълго бяха отбягвани от социално осъзнати инвеститори, но в последните години интересът към тях се засили, тъй като се твърди, че техните инвестиции могат да помогнат на пушачите да преминат към по-малко вредни продукти, както и че тяхната дългосрочна цел е да заличат пазара на цигари като цяло.

Инвеститорите на PMI се притесняват и от натиска от американски регулатори, които бяха основната причина двете компании да се разделят преди повече от десетилетие. Инвеститорите от Altria пък са недоволни, че настоящото споразумение не предвижда плащане на премия за акциите им.

"Потенциалът за обединяване на компаниите често е обсъждан, но не вярвахме, че това ще се случи предвид регулаторната тежест на американския пазар и неговия отслабващ профил на растеж", коментира анализаторът на Stifel Кристофър Гроу.

Все още няма коментари
Нов коментар