🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IQOS беше разрешен за употреба от най-строгия регулатор - американския

FDA смята, че бездимните цигари ще изиграят роля за опазване на общественото здраве и потвърждава по-малкото токсини спрямо класическите тютюневи изделия

В България над 100 хил. души ползват IQOS    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет години след пускането си за първи път на пазара, след присъствие в 46 държави и след като формира 18% от приходите на един от световните тютюневи гиганти – Philip Morris, системата за нагряване на тютюн с устройството IQOS вече има разрешение за употреба от най-рестриктивния регулатор на лекарства, храни и в случая – тютюневи изделия – Американската администрация за лекарствата и храните (FDA). След като документите на IQOS и клиничните проучвания за съдържанието на стиковете престояха над две години във FDA, продуктът получи разрешение за продажба в САЩ.

IQOS и стиковете за него бяха първият продукт, приет за разглеждане по нова процедура на FDA за иновативни тютюневи продукти, които могат да бъдат подходящи за защита на общественото здраве и разрешаването на първия от тях е огромен успех. От регулатора съобщават, че разрешаването на IQOS ще изиграе роля за опазване на общественото здраве в САЩ, тъй като продуктът произвежда по-малко или по-ниски нива на някои от токсичните вещества, които се отделят при горимите цигари. Документите на IQOS, с които компанията кандидатства да може да обявява, че продуктите й са с намален риск, все още остават за разглеждане във FDA, но сегашното изявление на агенцията за намалена вредност е важен сигнал към пушачите.

"Въпреки че разрешаването на нови тютюневи изделия не означава, че те са безопасни, процесът на разглеждане и оценка гарантира, че търговията с тези продукти е подходяща за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло. Това включва как продуктите могат да повлияят на употребата на никотин и тютюн върху младите хора, както и потенциала на тези продуктите да се превърнат в алтернатива за пълнолетните потребители на горими цигари", коментира Мич Целер, директор на Центъра за тютюневи изделия на FDA, цитиран от администрацията.

Какво казва FDA

Оценката е продължила толкова дълго, защото по процедура администрацията трябва да анализира повишената или намалена вероятност сегашните потребители на тютюневи изделия да спрат да ги използват или пък да се преориентират към новите продукти. Освен това е направена научна оценка, която е преминала през независима експертиза какво съдържа аерозолът, който се отделя при използването на системата за нагряване на тютюн IQOS, и FDA констатира, че този дим съдържа по-малко токсични химикали, отколкото цигарения дим, а много от токсините са в по-ниски нива в сравнение с тези в цигарения дим. Например експозицията на въглероден окис от аерозола IQOS е сравнима с тази от околната среда, а нивата на акролеин и формалдехид са 89% до 95% и 66% до 91% по-ниски, отколкото при горимите цигари.

Тъй като в момента нагреваемите изделия отговарят на определението за цигара във Федералния закон за храните, лекарствата и козметиката, от FDA отбелязват, че за тях важи забраната за телевизионна и радиореклама, а за да се ограничи рекламата им сред младите хора, ще има рестрикция в сайтовете и социалните медии. Администрацията изисква етикетите и рекламите да съдържат предупреждения за пристрастяващото действие на никотина.

Вече пет години на пазара

IQOS беше пуснат за първи път в Япония и Италия в края на 2014 г. Той присъства в България от края на 2017 г. и в момента вече има над 150 хил. потребители и над 5% от пазара на тютюневи изделия.

През миналата година нагреваемите продукти са генерирали продажби от 4.1 млрд. долара, или 14% от общите приходи на Philip Morris, като стремежът на компанията е да увеличи дела от тях до 42% от приходите си през 2025 г., отбелязват от CNBC.

В момента щатският пазар на цигари надхвърля като продажби 100 млрд. долара годишно и компаниите се конкурират за вниманието на около 40 млн. пушачи. Глобалният пазар на тютюневи изделия се оценява на около 600 млрд. долара, като на първо място по консумация се нарежда Азия, следвана от Европа и САЩ.

Тъй като Philip Morris няма дейност в САЩ, продуктите й ще бъдат продавани от базираната в Ричмънд, Вирджиния – Altria.

"FDA е поставила висок стандарт и ние очакваме да работим с тях в изпълнението на заповедта им за разрешение за продажба, така че IQOS да достигне до правилната аудитория - настоящите възрастни пушачи", казва в своето изявление Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на Philip Morris International.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daks avatar :-@
    ДАКС
    • + 1

    Newspeek at its best.
    Цигари за опазване на общественото здраве! Нема ли кой да вземе здравето на тези умници с един добър бой !

    Нередност?
Нов коментар