🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Zara се дистанцира от протестите в Хонконг

Испанската верига подкрепи китайското управление над азиатския финансов център

В понеделник хиляди студенти и ученици в Хонконг бойкотираха учебните занимания и участваха в мирен митинг в подкрепа на демокрацията
В понеделник хиляди студенти и ученици в Хонконг бойкотираха учебните занимания и участваха в мирен митинг в подкрепа на демокрацията
В понеделник хиляди студенти и ученици в Хонконг бойкотираха учебните занимания и участваха в мирен митинг в подкрепа на демокрацията    ©  Reuters
В понеделник хиляди студенти и ученици в Хонконг бойкотираха учебните занимания и участваха в мирен митинг в подкрепа на демокрацията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанската търговска верига Zara подкрепи суверенитета на Китай над финансовия център Хонконг, където от няколко месеца има масови протести. Компанията, която е част от групата Inditex на испанския милиардер Амансио Ортега, публикува изявление в китайските социални медии с цел да се дистанцира от протестите. Веригата прибегна до това решение, след като местният вестник Ming Pao попита в заглавие дали затварянето на четири магазина на компанията в Хонконг вчера е било в подкрепа на протеста на студентите. Темата беше широко коментирана в социалните мрежи в континентален Китай.

Подкрепа за Пекин

Zara заяви, че подкрепя политиката "една държава, две системи", според която Китай управлява Хонконг, и не подкрепя стачки. Засега не е ясно защо веригата затвори четирите магазина в Хонконг вчера, както съобщава изданието, макар че те често не работят, когато наблизо има протести.

Марката стана водеща тема в китайската онлайн платформа Weibo, китайския аналог на Twitter, с хаштага "Zara statement", видян над 170 млн. пъти до вторник сутринта.

В понеделник хиляди студенти и ученици в Хонконг бойкотираха учебните занимания и участваха в мирен митинг в подкрепа на демокрацията след уикенд на протести, белязани с едни от най-сериозните прояви на насилие от началото на недоволството преди около три месеца, разпалено от вече оттегления законопроект, позволяващ екстрадиция в континентален Китай.

Натиск

Чуждестранните компании са под все по-голям натиск от страна на китайските потребители и регулатори да се съобразяват с позицията на Пекин по спорните въпроси около китайския суверенитет.

Миналия месец редица китайски "посланици" на модни марки от Coach до Givenchy прекъснаха връзките си с компаниите, защото смятат, че компаниите са нарушили суверенитета на Китай, като са обявили в свои реклами Хонконг и Тайван като държави. Миналата година Zara беше критикувана в китайските социални медии за това, че поставя Тайван на отделна позиция в списъка от страни на сайта си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2

    Сянганския автономен район (с колониалното име Хонконг) е неделима част от КНР. Там в момента тече цветна революция, част от американския натиск срещу Пекин.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "amidala":

    И в Донбас няма Руснаци, и Путин гони мечки в реката.

    Гражданите на Хонгконг се борят за свободата си. Ако приемат такъв проект, всички застъпници за автономията на града ще бъдат арестувани един по един, докато Китай не установи пълен политически контрол.

    Не, че гражданите на нашата превзета държава могат да разберат стремежа към свобода. И България е била няколко века "неделима част" от Османската империя.

    Нередност?
Нов коментар