Китай следи как международните компании с бизнес в Хонконг реагират на протестите

Действията срещу авиокомпанията Cathay Pacific са смразяващо съобщение за другите корпорации

Изразяването на подкрепа към протестите може да струва скъпо на големите компании
Изразяването на подкрепа към протестите може да струва скъпо на големите компании
Изразяването на подкрепа към протестите може да струва скъпо на големите компании    ©  Reuters
Изразяването на подкрепа към протестите може да струва скъпо на големите компании    ©  Reuters

Новата реалност за големите многонационални компании, които искат да правят бизнес в най-голямата икономика в Азия, е неизменно свързана със споделянето на възгледите на Китайската комунистическа партия. С тях трябва да се съобразяват всички работещи в компанията - от хората на ръководни позиции до всички надолу по стълбицата. Това проличава в отговора на правителството към протестите и наложения натиск върху Cathay Pacific Airways, пише Bloomberg.

Бизнесът не е независим от правителството

Работата на големите многонационални компании в Китай зависи от едно малко неписано правило - бизнесът не може да бъде независим от политиката в страната.

"Китайското правителство не вижда бизнеса като отделен от държавата и те дадоха да се разбере, че ако искате да правите бизнес в Китай, е по-добре да правите каквото се очаква от вас и да не създавате проблеми на правителството", каза Стив Викерс, изпълнителен директор на компанията за консултации и корпоративни рискове Steve Vickers & Associates и бивш ръководител на Кралското бюро за полицейско разузнаване в Хонконг.

Задължителното мълчание

Одиторската компания KPMG издаде директива, която забранява да се говори публично от името на компанията. От KPMG казаха още, че подкрепят политиката на Китай за Хонконг.

Друга голяма компания в сектора - PwC, е изпратила подобен имейл до служителите си. В него им се забранява да говорят за компанията в социалните мрежи, пише Bloomberg, които са имали достъп до въпросното съобщение. От PwC казаха в изявление от 5 август, че зачитат правото на свобода на словото на своите работници и съжаляват за ескалиращото насилие, свързано с протестите. От компанията обаче осъдиха "използването на социални медии за разпространение на фалшиви съобщения, използвайки корпоративната идентичност на фирмата", което според тях цели да заблуди обществото.

Анонимен източник от компанията за луксозни стоки Dolce & Gabbana каза, че в момента обучават дизайнерите да се придържат внимателно към предварително одобрените съобщения от правителството.

Какво се случва, когато не мълчите?

Отговорът на този въпрос най-ясно може да бъде разгледан чрез ситуацията с авиокомпанията Cathay Pacific. Действията на правителството ясно показват какво се случва, когато забраните бъдат пренебрегнати, и как политиката може да спъне всяка компания, която не споделя позициите на Китай.

Част от работещите в Cathay Pacific избраха да не мълчат и изразиха подкрепата си към протестите в Хонконг. В резултат на това държавни компании бойкотираха дейността ѝ, а китайските регулатори заплашиха да забранят достъпа ѝ до въздушното пространство на страната. Няколко дни по-късно главният изпълнителен директор на компанията подаде оставка. След това превозвачът прие забраните, наложени от правителството. Освен това поне трима пилоти са напуснали, единият от които след направен коментар относно протестите пред пътници, пътуващи от Хонконг до Токио, твърдят източници на агенцията.

Според анализатори малко са компаниите, чийто бизнес може да бъде блокиран при евентуален проблем с правителството, по начина, по който би станало с Cathay Pacific. Въпреки това всяка друга компания от производители на автомобили, дрехи или дори банки може да попадне в същата ситуация.

Икономическа изолация?

Съобразяването с правилата, наложени от Китай, може да бъде предизвикателство, особено за компаниите със служители, които не са съгласни с идеологията на комунистическата партия. И все пак предприятията, които искат достъп до икономика за 14 трлн. долара, колкото е БВП на Китай, може и да нямат друг избор.

Налаганият от правителството натиск върху компаниите обаче би могъл да се превърне в причина за напускането им от страната. Това би нарушило репутацията на Хонконг като световен финансов център и би било предпоставка за възникването на икономическата изолация на Китай, а това ще е много добра новина за американците на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Хайде да мислим.
    А преди това да вземем да наричаме някогашната английска колония Хонконг така, както се произнася на китайски - Сянган.

    1. Сянган е неделима част от КНР, т.е. въпреси автономността си по 2-3 показателя, е подчинена на Конституцията и решенията на парламента;
    2. Сянган е пропагандното лице на основополагащия китайски принцип: една страна - две системи. Никой отвън реално нищо няма да направи, ако НОАК вземе, че го пренапише като: една страна - една система и премаже автономиите на Сянган, ама китайците робуват на традициите;

    Фактът, че Нанси Пелоси вчера дори призова Конгреса на САЩ да приеме "Акт за правата на човека и демокрацията в Сянган" е много показателен за многовекторния натиск, на който е подложен Китай, за да се спре възхода му и преформатирането на съотношението на световните сили.

    Случващото се в Сянган е прозрачен елемент от хибридната война на краварите и европейските им оборски работници срещу Китай.

    А, Пекин наложи санкции на Вашингтон заради разпалването на сепаратизма в Тайван.

    Нередност?
Нов коментар