Всевиждащото дигитално око

Видеонаблюдението вече е много повече от защита на обектите и има своето логично приложение в бизнеса, както и в работата на общините

Всевиждащото дигитално око
Всевиждащото дигитално око
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дигиталната промяна на бизнеса" е специален проект за А1. В него ви разказваме за технологични услуги, които помагат на всяка компания без значение от размера й да се развива. И представяме техните специфики и приложения, за да бъдат разбрани лесно не само от технологичните мениджъри.

Всевиждащото око е популярен мотив в митологията. В наши дни обаче то не е просто метафора, а факт и част от ежедневието на все повече компании и общини благодарение на развитието на технологиите за видеонаблюдение.

Днес видеонаблюдението е много повече от запис на какво се случва във и около един обект. То вече дава подробна информация за случващото се в тези обекти, преценява рискове, предупреждава при най-различни събития и дори генерира анализи и статистически данни.

Всичко изброено може и да звучи притеснително, но всъщност тези технологии предоставят значително повече ползи, отколкото недостатъци, особено за бизнеса. Стига, разбира се, да са съобразени със законите и изискванията на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) на ЕС.

Цялостно решение

Когато човек чуе думата видеонаблюдение, съвсем очаквано е една от първите му асоциации да е със сигурност. При системите от ново поколение това обаче далеч не се изчерпва с осигуряването й посредством запис на случващото се.

Вече са налични голямо разнообразие от камери, които предлагат множество функции и технологии за всякакви цели и изисквания на клиентите. Възможностите са толкова богати, че е трудно да бъдат описани подробно.

A1 Video Security

е облачно видеонаблюдение. Данните от камерите се записват и анализират паралелно в два дейта центъра на А1. Там те се съхраняват между 10 и 30 дни при стандартните условия или в определен от клиента друг срок. Използването на "облачно" видеонаблюдение е от предимство и за вътрешната сигурност на клиента. Много често при кражби крадците, особено когато са вътрешни хора, търсят и записващите устройства. При облачното видеонаблюдение такива няма и всички записи се съхраняват в дейта центъра.

Затова някои компании предоставят цялостни решения за видеонаблюдение, които да бъдат персонализирани според конкретните нужди на клиентите. Сред тях е и А1, развиваща платформата А1 Video Security и в България. Услугата дава възможност за избор от множество разновидности на IP камери, които са снабдени с аналитични функции и са комуникационно осигурени през мрежата на А1. Дори и базовите предложения са разработени с изобилие от интелигентни възможности.

Потребителите могат да дефинират виртуални зони в полезрението на камерите, така че ако в тях навлезе човек, да сигнализират с аларма към собственика или охраната. Правени са тестове и в паркове във връзка с развитието на системата – тя се съобразява например с птици, за да не се активира без реална нужда. Камерите реагират и на опити за закриване на обектива им или преместването им от позицията, в която са поставени. Алармите се изпращат до настолното и/или мобилното приложение, придружени със запис на случилото се, като има опция и за наблюдение в реално време.

Deep Learning, heatmaps, анализ на движението

Интелигентните системи за видеонаблюдение вече могат да извършват и много други дейности. Има и камери с изкуствен интелект с Deep Learning алгоритми, които могат да надградят сигурността още повече. Те разпознават в реално време лицата на хората и определят техния пол, възраст, изражение, дали са с мустаци, очила и дори дали носят маска. Има и възможност за добавяне на база данни със снимки на конкретни хора, така че те да бъдат идентифицирани. Това позволява да се създават зони с ограничен достъп, до които да бъдат допускани само определени лица. Някои магазини създават и черни списъци с клиенти, хванати по-рано в кражби. Когато те бъдат разпознати на територията на обекта, охраната веднага бива предупредена. Камерите могат да различат и разнородни ситуации, например паднал човек или друго изискващо вниманието събитие, и да се фокусират върху него.

Други полезни функции, които онагледяват "Всевиждащото дигитално око", са възможността за отчитане на брой хора и създаването на т.нар. heatmaps – зоните, в които се измерва най-голяма активност.

И двете са наистина полезни за търговски обекти: първата следи в реално време количеството влизащи, излизащи и задържащи се на мястото клиенти. Втората дава възможност да се открие кои зони привличат вниманието им за по-дълго време. Чрез тези функции търговците могат да генерират статистически данни за натовареността на обектите, да преценяват дали промоционалните щандове привличат достатъчно посетители и дали са разположени на правилните места. А в комбинация с лицевото разпознаване – да отчитат и типа посетители, за да извлекат изводи за ефективността на промоционални кампании и оптимизиране на персонала в натоварените часове.

А когато става дума за анализи на автомобили, то изкуственият интелект има възможности като от холивудски филм.

Например камерите са способни да идентифицират регистрационните номера на превозните средства и да ги допускат до определени зони според предварително въведен списък, например в платени паркинги. Но технологията може много повече. Тя ще успее да преброи и проследи автомобилите, които преминават през входно-изходни точки на обекти и дори на градове. Ще направи анализ на движението на даден автомобил и проследяването му чрез множество камери, като дори ще изчисли и скоростта, ще проследи движението в различни ленти, ще открие издирвани превозни средства и др. - всичко това само с няколко клика на мишката.

Закрила за защитата

За да може една система за видеонаблюдение да бъде ефективна, самата тя трябва да има специални вандалоустойчиви модели.

Камерите са оборудвани със слотове за SD карти, които да записват информация при проблеми със свързаността. Предвиден е и механизъм за наваксване на записаното в дейта центъра. Системите могат да бъдат оборудвани и с UPS с цел енергонезависимост. Достъп до информацията от камерите има само клиентът. Тя се следи през приложенията за компютър и мобилен телефон, които са с няколко допълнителни нива на защита, така че не всеки просто да ги отвори и да види записите и видеопотоците в реално време. Чрез тях може да се преглеждат и анализите, като има и възможност за търсене по различни критерии. Работата с приложенията е лесна и не се изисква специално обучение. Така информацията от камерите може да се използва както от охранителите на обекта, така и от други отдели, желаещи да оптимизират останалите аспекти на работата.

Всички тези технологии имат своето логично приложение за бизнеса, но модерното видеонаблюдение е необходимо не само там. То е особено полезно и за общините. Чрез него те могат да подпомагат охраната на обществените места, като съблюдават не само спазването на реда, но и защитата на имуществото от вандалски прояви. Чрез интелигентното видеонаблюдение общините са способни да оптимизират и други дейности като управление на трафика, както и да следят за издирвани автомобили и др. Аналитичните функции разпознават лица, изоставени предмети и могат да сигнализират чрез аудио- и визуални аларми.



Златко Живков, кмет на град Монтана:

"Имаме амбицията да се превърнем в "умен" град"

Кои услуги на А1 използвате и от кога?

Ако не ме лъже паметта, община Монтана ползва мобилни услуги от А1 повече от 15 години. Отдавна имахме амбицията да се превърнем в "умен" град и първата подобна система, която въведохме, изпълнихме с помощта на А1. Това е интелигентната система за видеонаблюдение, с която много се гордеем. Последните проекти, по които работим с А1, са изграждането на система умно сметосъбиране и проекта за свободен достъп до интернет Wi-Fi4U.

Може ли да споделите опит и впечатления от изграждането на системата за видеонаблюдение?

Това, което за нас бе важно, е, че системата се изгражда изцяло от външни специалисти. За толкова години научихме един важен урок и той е, че всеки трябва да се занимава с това, от което разбира. В случая ние се доверихме на А1, които са ни партньор от години – разбира се, работихме заедно, за да идентифицираме конкретните нужди и да определим точните локации в общината. Колкото до спестените средства – усетихме големия ефект, след като интегрирахме системата, защото разходите за възстановяваме на общинско имущество чувствително намаляха. В момента имаме 100 камери на ключови точки в града, които работят денонощно.

Кои са най-ярките ползи от използването на системата?

Ползите от системата са доста, но честно казано аз ги очаквах. Например - чувствително намаляха кражбите на автомобили, залавяме по-лесно криминално проявени лица, вандалските прояви в локациите, които следим, буквално секнаха. Но тук гледаме по-напред във времето – с подобни умни системи днес влизаме в ролята на пъдар, но имам надеждата, че след 10 години ще сме успели да променим мисленето на хората като цяло. Видеонаблюдението е чудесен инструмент в тази посока. Всички се възхищаваме на реда в по-развитите държави, но нали не се съмнявате, че и там има причина за това. Ето защо тук прескочихме клишета като "такъв ни е манталитетът" и направихме нещо, с което да дадем своя принос. И да, категоричен съм, че системата, която интегрирахме с А1, е правилна стъпка в тази посока.

Освен за сигурност, за какво друго се използва видеонаблюдението и какви са резултатите?

Основно говорим за сигурност и други производни на сигурността, като контрол и превенция. Благодарение на системата за видеонаблюдение можем да реагираме своевременно, ако човек има нужда от помощ, действаме значително по-бързо при възникнал пожар или при други рискови ситуации. Искам моите съграждани да живеят спокойно и да не се притесняват за себе си и за своите близки.

Как се гарантира сигурността на оборудването и записите?

Бих искал да подчертая, че реагираме бързо при възникнали ситуации и рядко се случва да търсим записи на повече от няколко дни. Въпреки това се презастраховахме и съхраняваме записите на свой сървър, от една страна, и в дейта център на А1, от друга.

Как върви проектът за интелигентно сметосъбиране? Какви са неговите характеристики и ползи?

Умното сметосъбиране, за което споменах по-рано, е най-новият ни проект с А1, като през септември подписахме договор за неговото реализиране. В момента подготвяме процеса по интеграция на системата, като амбициите ни са той да започне до края на годината. Очаквам системата да направи града по-чист и приветлив и да намали значително разходите на общината за тази дейност.