Дигитализацията на една болница в провинцията

Как технологиите промениха до неузнаваемост лечебното заведение "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево

Видеодомофонната система осигурява визуален контрол при достъп до помещенията на болницата
Видеодомофонната система осигурява визуален контрол при достъп до помещенията на болницата
Видеодомофонната система осигурява визуален контрол при достъп до помещенията на болницата    ©  Цветелина Белутова
Видеодомофонната система осигурява визуален контрол при достъп до помещенията на болницата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дигиталната промяна на бизнеса" е специален проект за А1. В него ви разказваме за технологични услуги, които помагат на всяка компания, без значение от размера ú, да се развива. И представяме техните специфики и приложения, за да бъдат разбрани лесно не само от технологичните мениджъри.

Mалко вероятно е да сте пропуснали новината за мащабната хакерска атака от юли тази година, при която киберпрестъпници източиха личните данни на милиони българи от системата на Националната агенция за приходите (НАП). Колкото и парадоксално да звучи, този киберинцидент има и своите добри страни. Или поне за малки провинциални лечебни заведения като Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Димитър Чакмаков" - Раднево. Въпросната кибератака явно е накарала стратезите в Министерството на здравеопазването да се замислят по-сериозно за подсигуряването на лечебните заведения срещу дигитални посегателства. Което в случая с радневската болница "Д-р Димитър Чакмаков" е повод за по-мащабен проект за цялостна цифровизация и преминаване към технологичните реалности на XXI век – нещо, което иначе може да се отлага с години, когато става дума за малко здравно заведение от провинцията

Как се цифровизира малка болница

"Всичко започна през август тази година, когато дойде писмото на министъра в срок до един месец да постигнем определени изисквания за контролиран достъп вътре в сградата, около сградата, до всички компютърни конфигурации, които имаме, и за защита на личните данни. Това писмо дойде точно след атаката срещу мрежата на НАП", разказва д-р Майя Узунова, управител на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" - Раднево. В разпореждането на министъра фигурират 16 точки с изисквания, които лечебните заведения трябва да покрият. Така болницата в Раднево решава да започне съвместен проект с телеком оператора А1 за постигането на тези цели. "В конкретния случай това, което направихме, е да изпълним предписания, дадени от Министерството на здравеопазването", обобщава Искрен Иванов, мениджър "Стратегически ICT проекти и продажби" в А1", отговарящ за регион Стара Загора.

Първото нещо, което управата на болницата и А1 правят, е осигуряването на контролиран достъп до сградата на болницата. Първоначално се инсталират автоматични дигитализирани бариери, които да ограничат достъпа на автомобили до района.

Причината – често дори линейките имат проблем да преминават заради хаотично паркиралите наоколо коли. Въпросните автоматични бариери са оборудвани с цифрови камери, които разчитат номерата на автомобилите и допускат само онези от тях, които са оторизирани да влизат. От А1 инсталират и три допълнителни цифрови камери с аналитични функции, които контролират района във и около болницата.

"На първия етап постигнахме и физически контрол на достъпа посредством видеодомофонни системи и карти. В самото предписание една от точките беше да се осъществи контрол на достъпа до районите и сградите, до помещенията с компютрите и до мрежовото оборудване", разяснява Иванов. Видеонаблюдението бързо пресича хаоса с постоянни нерегламентирани посещения при пациенти извън часовете за свиждане. Инсталацията на камерите слага край и на автомобилните гонки, които местни младежи организират в района на радневската болница. "Преди да сложим видеонаблюдението, от 1 до 4 през нощта беше ад. Сега всичко спря", споделя д-р Узунова. След това идва ред на сигурността на самите компютри в радневската болница. На машините се инсталира софтуер, така че те да се използват само за служебни цели и да се избегнат потенциално опасни за киберсигурността неща като теглене на музика, филми и други файлове от интернет.

"Интегрирахме DLP софтуер за превенция и защита на личните данни. Изискванията са за контрол при използване на собствени запаметяващи устройства, например USB, за принтиране, за мейл кореспонденция, за посещение само на сайтове, свързани с изпълнение на задълженията, за ограничаване на инсталирането на софтуер и на нерегламентирана промяна на конфигурацията, разказва мениджърът на А1. Тоест, ако даден служител например се опита да източи информация на флашка, системата ще го засече и няма да разреши това", илюстрира ситуацията той. Точно това се случва няколко седмици след инсталацията на DLP софтуера – служители от аптеката на болницата се опитват нерегламентирано да копират и модифицират данни, но не успяват. При инсталирането на DLP софтуера в радневската болница въвеждат и електронни епикризи, каквито по принцип трябва да започнат да се използват в цялата страна през 2020. "Вътре ще са всички данни за осигуровките, за това дали имаш определено заболяване, за извършеното лечение до момента, в какво състояние е изписан пациентът, за предписаните лекарства", разказва д-р Узунова. Предстои да се въведе и "електронна табела" с лекарствата, които пациентът да може да получава директно от аптеката при изписването му от лечебното заведение.

Камери и видеодомофони за доктори и пациенти

"Паралелно направихме подобрения и по етажите, като инсталирахме нова дигитална сигнална система за пациентите", допълва д-р Узунова. С нея сестрите веднага виждат точно кой пациент има проблем и освен това лесно и бързо могат да повикат помощ, ако случаят се окаже по-тежък.

"Всъщност тази година болница навършва 50 години. Сградата е правена с просторни помещения, операционни, както е било по санитарно-хигиенните изисквания. Но бутоните към леглата на пациентите също датират отпреди половин век. След 50 години те се оказаха или нефункциониращи, или неефективни. Вече няма и сервиз, който да ги обслужва", описва доскорошната ситуация управителката на здравното заведение. Старата апаратура от времето на Тодор Живков вече е подменена с модерни дигитални видеофони, които позволяват на персонала едновременно да има постоянен контрол на достъпа и възможност за бърза реакция в правилния момент, когато това наистина е необходимо.

Една болница на 50

МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" е открита през далечната 1969 г. като работническа болница. Направена е в Раднево заради близостта с големите ТЕЦ-ове и открити въглищните мини, които ги обслужват. "Районът е такъв, че има производствен травматизъм – понякога има аварии и пострадалите ги карат при нас", споделя д-р Узунова. И добавя: "Това е, така да се каже, стратегическа болница. Не случайно е изградена тук." Според нея с обновлението на техниката в ТЕЦ-овете и мините травматизмът напоследък е намалял. Назад в годините обаче е бил много по-висок. Сега инцидентите са основно заради човешка грешка или невнимание.

Освен близките промишлени гиганти болницата обслужва цялата община Раднево, както и Гълъбово, защото само тук има ортопедия и травматология. Лечебното заведение покрива около 20 хил. души, живеещи в региона, плюс още толкова, които работят в трите ТЕЦ-а и трите рудника. През последните години обаче започват да идват и пациенти дори от градовете Стара Загора, Пловдив, дори от Бургас. "Защото привлякохме много лекари. А пациентът често си върви с лекаря", разяснява д-р Узунова. В болницата има 105 легла за болни, а в социалното отделение, където се гледат възрастни хода, са 50. "Имаме и спешен център, но той е филиал и ръководството му е в Стара Загора. Лекарите ни са 21 плюс двама специализанти", разказва управителката на лечебното заведение. И обобщава: "Ние сме в златната среда. За щастие успяхме да привлечем и задържим доктори, което е важно, за да продължим да се развиваме."
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dnanev avatar :-|
    Димитър Нанев

    Само не разбирам каква работа има А1 да се занимава с това? Да си гледат телеком бизнеса преди всичко!

    Нередност?
Нов коментар