България вече не е вторият най-голям акционер в Международната инвестиционна банка

Новият домакин на институцията Унгария окрупни дела си с 10 млн. евро инжекция до 14.72%

Николай Косов е председател на борда на директорите на Международната инвестиционна банка
Николай Косов е председател на борда на директорите на Международната инвестиционна банка
Николай Косов е председател на борда на директорите на Международната инвестиционна банка    ©  МИБ
Николай Косов е председател на борда на директорите на Международната инвестиционна банка    ©  МИБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България вече не е вторият по големина акционер в Международната инвестиционна банка (МИБ). След като премести седалището си от Москва в Будапеща, институцията е провела нов рунд на капитализиране с 10 млн. евро, което превръща Унгария във втори по тежест акционер след Русия с 14.72%. Капиталът на интернационалната банка е 339.61 млн. евро към септември, а делът на България се свива от 12.95% на 12.43%, е видно от документите на сайта на институцията.

Реверанс от новия домакин

След рунда по набиране на капитал се свива и делът на Русия в акционерната структура на банката, но дори така той остава контролиращ с 44.18%. Другите държави - акционери в МИБ, която съществува от годините на Съвета за икономическа взаимопомощ в годините на социалистическия блок, са Унгария, България, Словакия, Чехия, Румъния, Куба, Виетнам и Монголия.

Допреди месеци институцията бе базирана в Москва, но след преговори с управляваната от Виктор Орбан държава премести централата си в Будапеща. В началото на тази седмица там е проведено и първото заседание на борда на директорите и борда на гуверньорите, което в прессъобщението се определя като историческо. Това донякъде е така предвид съпротивата на опозиционни политически парти в Унгария, които приемат операцията по преместване като намеса на Русия в европейската политика и квалификациите по адрес на МИБ, че е "троянски кон на Русия". В същото време правителството на Орбан мотивира гостоприемството си към банката с надежди за по-активно кредитиране в местната икономика.

"Релокацията на централата на Международната инвестиционна банка в Будапеща е важно признание за унгарската икономика и политика. Подкрепата от акционерите, включително в лицето на Унгария, предоставя възможности за бизнеса в Унгария, а също и за засилване ролята на Будапеща като международен финансов център", заявява финансовият министър на Унгария Михаил Варга, цитиран в прессъобщението.

Банката в числа

По данни на МИБ инвестиционният й портфейл достига 900 млн. евро, а финансовият резултат от дейността й първата половина на тази година е 2.87 млн. евро. В България МИБ е финансирала проекти за 132.7 млн. евро, като сред подкрепяните в годините компании са "Еврохолд България", "Евролийз ауто", "Спарки Елтос", "Приста ойл холдинг", "Хювефарма", БТК и други.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Тази бутикова институция в сегашния си вид няма никакъв капацитет да бъде троянски кон. Всеки опит в тази насока ще се изрази в ясно отчетливи промени в капитала, оборотите и влиянието на банката.

    Интернет троловете са много по-мощен инструмент за влияние от МИБ.

    Нередност?
Нов коментар