НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Международната инвестиционна банка мести централата си в Будапеща

Предстои унгарският парламент да ратифицира споразумението за домакинство. България е вторият по големина акционер след Русия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опозицията определи банката като "троянския кон на Путин".

Базираната в Москва Международна инвестиционна банка (МИБ), в която България е основен акционер след Русия, ще премести централата си в Будапеща. Споразумението с унгарското Министерство на финансите е подписано в началото на февруари, като изразените от властите в Унгария очаквания са МИБ да увеличи кредитната активност в страната. В замяна на това персоналът на банката ще се ползва от привилегиите на международните институции и дипломатическите мисии, а самата институция няма да подлежи на надзор и отчетност към местните регулатори. Това е повод политическата опозиция да се съмнява, че операцията по преместването на банката в държава от Европейския съюз има цели, различни от кредитирането, а Зита Гурмай от партията на социалистите в Унгария нарече МИБ "троянски кон на Путин".

В Европа

Европейският адрес на МИБ ще помогне на банката да увеличи активността си на пазарите, би подобрила кредитния й рейтинг и ще я направи първата международна финансова институция, чиято щабквартира е в Централна и Източна Европа, са мотивите за преместването. Според банката тя ще започне операции от Будапеща в средата на годината, след ратификация на споразумението от правителството на Унгария.

Според информация в местните медии споразумението включва уреждане на специален статут за служителите на банката, които са 120 души, както и техните семейства. Те ще се ползват от привилегии, сравними с депутатския имунитет. Освен това дейностите на банката ще са извън обхвата на местните регулатори, включително данъчните служби. Разноските по издръжката на офиса ще се плащат от унгарските данъкоплатци, според предложението на управляващата партия Фидес, цитирано от изданието Emerging Europe.

Твърди се, че правителството на Унгария е лобирало за домакин на МИБ, след като стана акционер в нея през 2015 г., с мотив, че базирането на подобна институция ще превърна страната във финансов хъб. Освен това се тиражира версия, че зелена светлина за операцията по преместването била дадена при срещата между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан през септември миналата година. Не е изключено обаче хронологията на събитията да е друга.

Депутати от опозицията критикуват операцията, подлагайки на съмнение вероятните икономическите ползи от преместването на МИБ в Будапеща. Според социалиста Зита Гурмай активите на банката са едва 2.5% от това, което държи най-голямата банка в страната OTP. Това означава, че МИБ ще едва 17-а по размер на пазара, а ще се ползва от привилегии, каквито другите нямат. Тя нарича МИБ "троянски кон на Путин" и изразява съмнения, че през специалния режим на банката от достъп до Унгария може да се възползват лица, рискови за националната сигурност.

Коя е МИБ

Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. и към момента има девет акционера: България, Куба, Чехия, Унгария, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Виетнам. Най-голям сред тях е Русия с 46.03% от капитала, следвана от България с 12.95%.

Отчетът на банката към декември 2018 г. показва активи за 1.1 млрд. евро и нетна печалба от 5.6 млн. евро. Към тази дата кредитното портфолио е за 563.1 млн. евро, от които 135.1 млн. евро на клиенти в България. Сред последните подпомогнати компании от България са били "Хювефарма" на Кирил Домусчиев през 2016 г. и "Тирас", която произвежда млечни продукти с марката Olympus.