Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.
  • Там ще строи неизвестно колко голям офис комплекс и в него в бъдеще трябва да се настани и здравното министерство.
  • Технологичният парк съвсем загубва фокус и се превръща в обикновена административна и бизнес зона

Ако има класация за най-непрозрачни ведомства и публични предприятия, Държавната консолидационна компания (ДКК) прави всичко възможно с всяко свое действие да запазва лидерството си. Последното - в иначе мъртвия август е купила право на строеж върху 25 декара за почти 22 млн. лв. Продавач е свързаното дружество под шапката на министъра на икономиката - "София тех парк", в което ДКК също има над 10% дял. Операцията се вижда в Имотния регистър и излезе покрай проверка на "Капитал" къде ще е бъдещата сграда на здравното министерство. От правителствените документи става ясно за плана на държавния холдинг да строи административен комплекс в държавния тех парк.

Около сделката има поне два проблема. Първо, защо ДКК трябва да строи офис сграда или сгради, след като пазарът в София и без това е наводнен и вероятно ще го направи по неизгоден и скрит начин, тъй като директорите на държавната компания никога не са се показвали публично и дори нямат уебсайт и отдел за връзки с обществеността. И второ, концепцията за "София тех парк" изцяло се разрушава. Това трябваше да е място за иновации и стартиращи компании. А сега се превръща в офис комплекс с инвеститор държавна компания.

Държавна конфиденциална компания

Министерството на икономиката не отговори на въпросите защо в територия, в която трябва да е тех инкубатор, ще се строи сграда на държавната администрация, колко голяма ще бъде тя, дали и как ДКК ще финансира строителството и колко ще струва. По традиция контактът с ДКК е невъзможен, защото има само стационарен телефон, а PR-ът на "София тех парк" не отговаряше на телефона си. Така информацията засега е оскъдна. Публично обявено е само, че новата сграда ще е готова след 21 месеца.

От Имотния регистър се вижда, че правото на строеж е прехвърлено на 8 август. При материален интерес от 21.7 млн. лв. То е за два парцела от парка с обща площ 24.8 декара. Тоест само за земята по този неясен проект вече са изхарчени над 20 млн. лв.

А разходите тепърва ще експлодират. Заради мълчанието на държавните структури не става ясно колко голям ще е комплексът. Площта на парцела от 25 декара според общия градоустройствен план на София е предназначена за смесено многофункционално строителство, т.е. на него могат да се строят сгради с неограничена височина и потенциална РЗП от 86 хил. кв.м. Офисното строителство за най-висок клас сграда в София с всички включени довършителни работи без мебелировка в момента се оценява на 750-850 евро на квадратен метър разгъната застроена площ. Само здравното министерство има нужда от 5-6 хил. кв.м, а министърът иска увеличение в документите към правителственото решение. Така ангажиментът на ДКК в най-консервативния вариант, ако се строи само министерство, ще е за около 10 млн. лв., а в най-грандиозния - над 100 млн. лв.

По сметките на ДКК към средата на годината има 18.8 млн. лв. депозити. Така ако сделката за правото на строителство е била с плащане, а не с някакви прихващания, парите не са стигнали дори за нея. А какво остава за строителството. Да не говорим, че произходът на тези средства са дивиденти от дъщерните дружества, които бяха прехвърлени в непрозрачния холдинг, така че не е ясно защо примерно печалбите от военно производство (ВМЗ) или търговия ("Кинтекс") не трябва да отиват в бюджета, а да се харчат безконтролно по усмотрение на мениджмънта на холдинга. Дотук ДКК традиционно ползваше за финансиране друго подчинено на министъра на икономиката дружество - Българската банка за развитие. ДКК взе заем от ББР покрай национализацията на "Авионамс", като той беше увеличен и към 2018 г. доближи 100 млн. лв. Според последния отчет към юни 2019 г. задълженията към банки са 70 млн. лв.

Парк без земя и без идея

След сделката "София тех парк", който трябваше да се развива като високотехнологичен парк, изглежда замръзнал на построеното допреди 3-4 години - инкубатор, лаборатория, зала за събития, музей, паркинг и кортове, изградени с еврофондове. После държавното дружество продаде два терена, по-скоро правото на строеж, на частни инвеститори. Те вече строят офис сгради, в които поне на хартия има ангажимент част от площите да бъдат наети от технологични дружества. Сега задната недостроена зона е предадена на държавата с неясна цел. Така последните години "София тех парк" де факто е продавач на терени за офиси. А земя за развитие на основния предмет на дейност почти не остава.

Много странно е, че компанията е свикала общо събрание, а в дневния ред и протокола от него точките и решенията са прикрити. От вписването през юли се вижда само последната добавена от Министерството на икономиката точка - "София тех парк" да изкупи обратно част от акциите си - до 10%, и то от държавния холдинг, а ДКК държи 10.8%. Цена и обяснение за операцията няма, а промени в капитала към момента не са вписани, но срокът за операцията е три месеца. Възможно е реално чрез тази операция частично или изцяло да се плаща прехвърлянето на терена и сделката да е своеобразен бартер - земя срещу акции. Подобна прикритост не е позволена на никое дружество, но какво остава и за компания, която реално е собственост на данъкоплатците.

Иначе финансовото състояние на тех парка е тревожно. Към средата на годината той има приходи от 876 хил. лв. и загуба от почти 2 млн. лв. А целият натрупан отрицателен финансов резултат дотук е над 14 млн. лв.

Преместването: магистрати в здравното министерство

Планът на ДКК реално никога не е бил обявяван. Но за него индиректно се разбра от заседанието на правителството на 11 септември. Тогава в съобщение беше обявено, че здравното министерство ще трябва да освободи двете си сгради в центъра на столицата – на пл. "Света Неделя" и бул. "Александър Стамболийски", а след 21 месеца да отиде в нова сграда, построена от ДКК.

Причината - на магистратите им е тясно. От писма от 2018 и 2019 г. до регионалния министър от Висшия съдебен съвет отбелязват, че съдиите и служителите във Върховния административен съд и в Административния съд - София-област, работят в непоносими условия. В сградата на бул. "Стамболийски", която Върховният административен съд заема от 1996 г., се трудят 93 съдии и 207 съдебни служители. Съдиите са по двама в стая, което е световен прецедент, а служителите - по 16-17, което им осигурява площ 3-4 кв.м. Административният съд – София-област, пък плаща изключително висок наем за сградата си на "Съборна", който не е посочен. По тези причини Висшият съдебен съвет и съдилищата сами са си харесали сградите на здравното министерство, които се намират в съседство на ВАС, и настояват да се преместят в тях.

Регионалният министър Петя Аврамова и икономическият министър Емил Караниколов се съгласяват с тях, а вторият намира парцел за строеж на нова сграда от ДКК.

От съгласувателната процедура по правителственото решение се вижда, че здравното министерство се оказва изненадано от ситуацията. Министър Кирил Ананиев отбелязва в писмо, че ведомството му също изпитва остра нужда от допълнителни помещения и не би възразил да му бъде осигурена сграда с по-голяма площ. В момента площта на двете сгради на ведомството е 4777 кв.м и в тях работят 281 служители. От последното писмо се вижда, че и той не знае детайли къде точно и колко голяма ще е сградата на ДКК.

И здравното министерство, и съдът отбелязват, че преместването им ще бъде платено от бюджетите им за съответната година, когато това ще се случи. В постановлението на Министерския съвет вследствие от докладната на регионалния и икономическия министър дори е записано, че рокадата няма да има бюджетно въздействие. Нищо че държавна компания вече е похарчила десетки милиони, а още предстоят.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 9

    За офис сгради държавата има пари и място, а за детски градини - не. Само в България.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 1

    Като софиа ленд .

    Нередност?
Нов коментар