🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БАКБ е изкупила дела на БТК във финтех проекта им "Пейтех"

Със сделката банката ускорява проекта за мобилни електронни разплащания

С придобиването на пълен контрол върху проекта банката на Цветелина Бориславова очаква да забърза неговото изпъление
С придобиването на пълен контрол върху проекта банката на Цветелина Бориславова очаква да забърза неговото изпъление
С придобиването на пълен контрол върху проекта банката на Цветелина Бориславова очаква да забърза неговото изпъление    ©  Анелия Николова
С придобиването на пълен контрол върху проекта банката на Цветелина Бориславова очаква да забърза неговото изпъление    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест месеца след като Българската телекомуникационна компания (БТК) и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) сключиха стратегическо партньорство за навлизане на пазара на финтех услуги, проектът премина под едноличния контрол на банката, която обясни стъпката като част от неговото ускоряване. Предстои лицензиране на новосъздадената компания "Пейтех" като дружество за електронни пари и най-вероятно включването на нов партньор, който да бъде технологичен доставчик. Това би дало възможност на БАКБ да предложи собствен финтех продукт и да започне работа с потребителите, става ясно от съобщението.

Под пълен контрол

Съвместното дружество "Пейтех" между най-големия по приходи телеком в страната и една от средно големите по размер банки на пазара бе създадено през април тази година с капитал от 1 млн. лв., като всеки от партньорите имаше равни дялове. Проектът получи одобрението на КЗК, която даде зелена светлина пред основателите му за навлизане на динамично развиващия се пазар на финтех услуги в България. Там вече има един телеком - A1, който предлага мобилен портфейл, както и множество набрали популярност сред потребителите компании като Phyre или Paysera.

Половин година по-късно, на 7 октомври, БТК е прехвърлила своите 50% на БАКБ, с което банката придобива 100% контрол върху проекта. Цената на сделката не се посочва. Мотиви за промяната в акционерната структура няма, но случващото се става в момент, когато телекомът е пред сделка по смяна на собствеността, което само по себе си би могло да е импулс за оптимизиране на структурата му.

Новините предстоят

В прессъобщение относно придобиването на пълен контрол върху "Пейтех" от БАКБ обясняват, че събитието ще ускори проекта и че придобиването на пълен контрол е било необходимо предвид предстоящото лицензиране на компанията като дружество за електронни пари и навлизането му на пазара на дигитални плащания. "С реализирането на сделката банката продължава стратегията си за навлизане на пазара на моментални разплащания, известен като "портфейлни услуги", пише в прессъобщение на БАКБ. "До момента дружеството работеше по разработването на процеси и избор на технологичен доставчик, както и подготовка за лицензиране като дружество за електронни пари. БАКБ очаква със сделката да се ускорят процесите и да представи на пазара атрактивно и удобно решение, което да привлича клиенти от целия спектър на пазара в страната."

"Мобилните плащания и дигиталните портфейли вече са част от ежедневието на потребителите. Това налага банките и всички финансови институции да променят не само много процеси от своя бизнес, но и да предлагат нови технологични продукти, за да продължат да бъдат в крак с времето и особеностите на средата", е цитирана в прессъобщението Цветелина Бориславова, мажоритарен собственик на банката, по повод сделката.

От информацията става ясно, че БАКБ е на етап привличане на доставчик на технология, с който да започне предлагането на собствен продукт, но без да се разкриват повече подробности кой е избраният партньор.

Все още няма коментари
Нов коментар