🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Портфейлът в моя телефон

Платежните виртуални услуги на Apple и Garmin вече са в България и това e добра новина

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Без другите основни играчи като Google, Samsung и самите банки обаче страната остава в ерата на кеша.
  • Ето какво предлагат наличните в България виртуални портфейли на различни компании.

Български банки са преговаряли да се включат със свои карти към дигитални портфейли

В днешно време все по-често парите и банковите карти излизат от традиционния кожен портфейл и влизат във виртуалния. Млади финтех компании, производителите на телефони и мобилните оператори се превръщат в основни играчи в този сегмент. За да се възползва потребителят от новите възможности, просто е нужен умен телефон или часовник. И макар България все още да е малко назад от тенденциите, не може да се каже, че е изключение от тях. Освен че тук няколко млади компании, мобилен оператор и една банка предлагат виртуални портфейли, от началото на лятото в този сегмент влязоха Apple и Garmin. Samsung и компанията - майка на Google, Alphabet също развиват усилено тези услуги глобално, но в България те или не се предлагат, или частично.

За да се създаде виртуален портфейл, трябват по-нови смарт устройства с функцията за свързаност near field communication (NFC), операционна система на съответната компания и инсталиране на приложение. То създава виртуално копие на физическата платежна карта, което се съдържа в приложението, и използва безконтактни ПОС терминали, за да авторизира транзакцията. Търговците не се нуждаят от специфични разплащателни терминали, за да приемат плащания чрез тези услуги - нужен е само безконтактен ПОС. Освен за разплащания с виртуалните портфейли стават покупки на мобилни приложения и превод на пари, но последната услуга е достъпна в много малко пазари.

Положителното при тези платформи е, че гледат да заобикалят традиционно високите такси по плащанията, като ги правят и по-лесни и прозрачни. Минусите са, че не всички работят от България, някои функции са ограничени и като цяло работят на по-скъпите модели телефони или часовници.

Apple Wаllet не е първият виртуален портфейл в България - от банките такъв предлага единствено ПИБ, както и финтех компаниите Phyre и iCard. Мобилният оператор A1 също има свой виртуален портфейл, а в тази посока обявиха, че искат да работят вече и БТК в партньорство с БАКБ.

Apple Pay

Отварянето на услугата Apple Pay (Wаllet) и на Garmin определено е новина за феновете на технологиите и новите форми на разплащания. Влизането им в България стана благодарение на сътрудничеството на компанията с Revolut и Monese и техните карти Mastercard. Български банки и техните карти все още не работят с виртуалните портфейли. Рано или късно обаче и това ще стане, а по информация на "Капитал" две от големите банки са преговаряли с Apple, но временно е отложено пускането през техни карти. Според източници в момента проблемът е по-скоро технически и е свързан с интеграцията на системите. Другата добра новина е, че БОРИКА също е настроила системата си за Apple Pay и Garmin, което на практика означава, че с тях ще стават плащания навсякъде, където има безконтактен ПОС - директно с телефона, и няма нужда от изваждане на пластика, като транзакциите реално се отразяват през Revolut и Monese. Услугата на Apple влиза тук обаче без всичките й функционалности. Например бързият превод на пари между потребителите остава валиден само в САЩ и Великобритания.

Потенциален минус е, че за да използват Apple Pay, потребителите се нуждаят от сравнително по-нов модел iPhone (след iPhone 6), iPad с Touch ID или Face ID, Apple Watch и Mac моделите с Touch ID, поддържана от участващите издатели банкова карта, най-новата версия на iOS, watchOS или macOS и Apple ID, с който сте влезли в iCloud. Чрез услугата могат да се правят плащания в над 40 страни, сред които САЩ, Канада, Австралия, Япония, Китай, както и голяма част от Европа.

Ако потребителят желае да използва Apple Pay на две или повече устройства, е необходимо да добави картата на всяко от тях. Същевременно на Apple Watch Series 3 и по-нови модели, както и на моделите след iPhone 8 можете да добавите до 12 карти на устройство, а за по-стари модели - до осем карти на устройство.

Технологията, която се използва при интегрирането на банковата карта с мобилното устройство, ползва криптиране и токенизация, което гарантира опазване на банковата информация на потребителя. При покупка Apple Pay използва специфичен за устройството номер и уникален код за транзакцията. Така номерът на картата никога не се съхранява на устройството или на Apple сървъри, а при плащане компанията никога не споделя данни за потребителите с търговците. Когато плащането се извършва с предплатена карта, Apple Pay не пази информация за транзакцията. При загуба или кражба на устройство пък съществува опцията за окончателно спиране на възможността за извършване на плащания от него.

Garmin Pay

Паралелно с Apple мобилният си портфейл в България пусна и Garmin, като той се използва през смарт часовниците му. Захранването става също през Revolut. Предимствата на портфейлите за умни часовници е, че наистина елиминира необходимостта от носене на пари, когато тичате или сте навън за друга активност. Разбира се, ако наблизо има безконтактен апарат.

Google Pay

През янару 2018 г. Google ребрандира своите потребителски продукти за разплащания, като обедини Android Pay и Google Wallet в една услуга. Google Pay е съвместим единствено с устройства с операционна система Android, които поддържат NFC и работят с Android KitKat 4.4 или по-нова версия. Приложението не иска удостоверяване на плащанията с пръстови отпечатъци – то работи с ПИН или парола, като не работи със Smart Unlock, Knock to Unlock или сканиране на ретината. Покупките могат да бъдат проверени с код за сигурност, който Google изпраща на потребителя. Компанията също така не начислява такси за транзакции за покупки, направени с Google Pay. Засега в България не е валиден виртуалният портфейл, но платформата може да бъде използвана от българските потребители при покупка на продуктите на Google в магазина им, както и мобилните приложения. Услугата е активна с пълната си функционалност на 29 пазара, сред които САЩ, Австралия, Канада, Япония и повечето от страните в Европа.

Кредитните, дебитните и картите за лоялност, предварително добавени от потребителите към Android Pay или Google Wallet, работят както преди и не е необходимо да бъдат добавяни отново към Google Pay. Също така потребителите не трябва да инсталират друго приложение, за да използват услугата. Понастоящем Google Pay е наличен за използване с приложения за Android на няколко компании за електронна търговия, включително Airbnb, Boxed, Caviar, Fandango, Houzz, Instacart, Kayak, Pizza Papa John's, Postmates и други.

Google Pay също използва виртуален номер на акаунт, който гарантира, че личната информация е защитена на телефона. Ако устройството пък бъде изгубено или откраднато, лесно може да бъде заключено дистанционно.

Samsung Pay

Samsung Pay е много по-ограничен в сравнение с Google Pay и Apple Pay – услугата работи с избрани мобилни устройства на Samsung, включително часовниците Gear S2, Gear S3, Gear Fit2 и Gear Sport. Телефоните на Samsung трябва да са актуализирани до Android 5.0 или по-нова версия, с инсталирана най-новата версия на Samsung Gear. Това включва моделите от Galaxy S6 нагоре. Едно от предимствата на Samsung Pay пред другите подобни услуги е, че работи с повечето четци на карти. Той използва както NFC технология, така и технология за магнитно сигурно предаване (MST). Тя излъчва магнитен сигнал, който имитира магнитните ленти на традиционните карти за разплащане. Това позволява този електронен портфейл да бъде използван на повече терминали. Чрез услугата могат да се правят плащания в 24 страни, сред които САЩ, Китай, Австралия, Индия, както и такива в по-големите европейски страни. Samsung Pay гарантира и сигурността на потребителите – всяка покупка трябва да бъде потвърдена с пръстов отпечатък, сканиране на ириса или чрез въвеждане на ПИН. Освен това номерът на кредитната карта никога не се съхранява на устройството. Цялата финансова информация на потребителите се криптира. Услугата Visa Token защитава транзакциите със Samsung Pay, като заменя поверителната информация за сметките с уникален цифров идентификатор. Криптираният токен запазва поверителността на същинската информация от картата и при компрометиране става невалиден. За съжаление нито една от функциите на Samsung Pay не работи от България.

Българските приложения

Преди навлизането на платежните услуги на Apple и Garmin в България работят няколко виртуални портфейла с местни корени.

MyFibank - това беше реално първият виртуален портфейл. Освен всички функционалности на мобилното приложение на банката той дава възможност и за плащане чрез NFC на виртуални ПОС терминали. Валидно е само за клиенти със сметка в ПИБ, но пък работи под Android и iOS. Таксите през него са стандартните за мобилно банкиране на ПИБ.

A1 Wallet - "А1 България" е първият мобилен оператор, който навлезе в този сегмент. Той предлага виртуален портфейл без такси и комисиони в партньорствo с iCard, като дава възможност за извършване на всякакви мобилни разплащания, преводи между потребителите на системата, SEPA трансфери.

iCard - освен дигиталния портфейл се издават и пластики, приложението работи и при двете операционни системи. Потребителите на iCard получават собствен IBAN номер и могат да нареждат трансгранични преводи в рамките на Европейския съюз срещу фиксирана такса.

Phyre - създаден през миналата година, виртуалният портфейл има три основни функции – плащане със смартфон на ПОС терминал, безплатни парични преводи между потребителите му и дигитализация на карти за лоялност. За да се плаща през него, потребителят трябва предварително да прехвърли средства в портфейла.

Наръчник за инсталиране

Apple Pay беше наличен и преди края на юни в България, но за да се активира, бяха нужни някои трикове в настройките, което пък объркваше други функции на телефона. Освен това и много малко ПОС терминали приемаха плащания. Сега вече това става официално. Ето и стъпките, като те са подобни при повечето виртуални портфейли.

- Наличие на банкова карта - в случая е нужна такава на Mastercard на Revolut и Monese. Revolut вече работят само с този картов оператор и потребителите с Visa нямат достъп до платежните услуги на Apple и Garmin.

- Добавяне в Wallet - с бутона + се добавя нова карта, като може да се сканира или въведе номера й ръчно. Може да се добавят няколко карти. Вариант е това да стане и през приложенията на Revolut и Mones чрез бутона Add to Apple Wallet, който вече е наличен в тях.

- Карта по подразбиране - това е първата вкарана карта, от която още става плащането. Преместването на друга от тях на първо място става автоматично карта по подразбиране, или това е видимата пластика.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    l.f.ant avatar :-|
    Ивайло
    • + 1

    Добра статия, Пламена Кацарова и Тодор Тодоров!

    Само едно уточнение – с:
    „През янару 2018 г. Google ребрандира своите потребителски продукти за разплащания“
    изглежда сте имали предвид януари. ;)

    Нередност?
  • 2
    frequentflyer avatar :-|
    frequentflyer

    iCard: “Потребителите на iCard получават собствен IBAN номер и могат да нареждат трансгранични преводи в рамките на Европейския съюз срещу фиксирана такса.”

    Revolut НЕ начислява такси при SEPA преводи.

    Нередност?
  • 3
    fonche avatar :-|
    Иван

    Revolut картата ми е Visa и без проблем е добавена в Wallet, така че твърдението че ApplePay работи само с MasterCard не е много вярно.

    Нередност?
  • 4
    panteleev avatar :-|
    Явор Пантелеев

    Аз ползвам А1 wallet към момента и не ме е ограничило това, че не съм регистриран с номер на А1

    Нередност?
Нов коментар