🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой кой е при дигиталните портфейли в България

Седем компании вече предлагат безконтактни плащания и операции с телефон в страната, но използването остава слабо

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дигиталните портфейли, които могат да се използват за разплащания и други финансови операции в България, бавно, но уверено навлизат. През тази година броят им се удвои, но това е така заради ниската база. Безспорна новина беше навлизането на Apple Wallet и Garmin Pay, а само преди няколко седмици такъв пусна и втора банка след ПИБ - Райфайзенбанк. Или равносметката за предлагането в България е следната - едва две банки, две финансови компании, две технологични и един телеком.

Реално всеки притежател на смартфон е потенциален потребител на дигитален портфейл. Според данни на Juniper Research, цитирани от Wall Street Journal, потребителите на дигитални портфейли по света ще се удвоят през 2020 г. Тук обаче става въпрос само за тези на Apple Pay, Google Pay и портфейла на Samsung, като се очаква потребителите им през следващата година да са съответно 227 и по 100 млн. души. На фона на около 5 млрд. смартфона в употреба по света числата изглеждат доста слабо. За България няма много точна статистика, но годишните продажби на смартфони са 1.6 млн. броя, а общият брой в употреба е около 5 млн., което говори за потенциал и тук, макар по различни оценки към момента да се ползват няколко хиляди електронни портфейла. Това обаче зависи от финансовата култура на потребителите, както и от самото предлагане. Като цяло българинът все още обича добрия стар кеш, а и често задава въпроса защо да плащам с телефона, като мога да го направя с карта или в брой. Има и известен предразсъдък, че плащането с телефон е по-несигурно, но е точно обратното.

Засега в България и предлагането е доста ограничено - банките са ключов фактор тук, както и операторите, но в голяма степен пазарът не само тук, но и глобално се движи от финтек компаниите. Например платежните услуги на Apple и Garmin станаха възможни с Rеvolut и Monese, но не и с банкови карти (засега само с на ПИ). Нещо, което няма как да не се случи в бъдеще, като неофициално има още български банки, които работят по въпроса. Така някой може да има последен модел телефон, но ако няма сметка в банките, които предлагат, не могат да си направят такъв, но пък тогава вариант са услуги като Phyre, iCard, A1, където обаче трябва да се зареди предварително сума. Освен това всеки портфейл има различни функционалности. Разбира се, нищо не пречи в един телефон да има повече от един дигитален портфейл.

За да се създаде виртуален портфейл, трябват по-нови смарт устройства с функцията за свързаност near field communication (NFC), операционна система на съответната компания и инсталирано приложение. Тук е нужно едно уточнение - най-общо има два вида виртуални портфейли. Едните дигитализират банкови карти или директно използват банковите приложения и позволяват безконтактно плащане с телефон. Другите изискват предварително зареждане с определена сума в приложението и след това става разплащането, като тук реално всеки може да стане техен потребител без ограничение от телефон, банка и тип оператор.

И в двата случая приложенията използват безконтактни ПОС терминали, за да позволят транзакцията. Търговците не се нуждаят от специфични разплащателни терминали, за да приемат плащания чрез тези услуги - нужен е само безконтактен ПОС. Освен за разплащания, с виртуалните портфейли стават покупки на мобилни приложения и превод на пари, но последната услуга е достъпна в много малко пазари.

Портфейл с бъдеще, или какви са предимствата им

Пестят време - Освен, че с него се плаща бързо и лесно, телефонният портфейл дава възможност и за бързи и лесни преводи, транзакции и покупки в интернет. Част от тези операции спестяват досадното ходене и чакане по опашки в банкови клонове и други институции.

Пестят пари - Много от компаниите, които днес създадоха алтернатива на банковите услуги, се развиха именно чрез модели, които предлагат много по-евтини услуги. От своя страна банките също насърчават използването на онлайн банкиране и дигитални портфейли, тъй като това намалява разходите им по издръжка. При повечето от тях то е наполовина по-евтино като такси спрямо банковия клон.

По-сигурно е - Банките и финансовите компании влагат много средства и усилия за защита на своите услуги и парите на клиентите. От друга страна, изпозлването на телефон за плащане е много по-сигурно от обикновения портфейл. Когато загубиш последния, рискът да бъдат изхарчени парите е доста по-голям. Ако това се случи с телефона, то за да бъде пробита защитата му, то трябва да се мине поне през 1-2 нива - код на телефона, ПИН и други. Затова е препоръчително, който изполва мобилно банкиране и портфейл, да заложи и на биометрична защита на телефона си - пръстов отпечатък.

Прозрачност - Чрез дигиталните плащания много лесно се проследява тяхната история, видове плащания, какви стоки и услуги са платени, бюджетирането контролът на средствата стават по-лесни.

Apple Wallet

Дигиталният портфейл на американската компания влезе тук през лятото, макар и не в пълната си функционалност - не могат да се правят бързи преводи между потребителите. Това обаче не е ограничение само за България, но и за други държави. С Apple Pay обаче стават плащания на ПОС терминал в страната, като защитата е с пръстов отпечатък на телефона. Последният е силно препоръчителен. Потенциален минус е, че за да използват Apple Pay, потребителите се нуждаят от сравнително по-нови модели на Apple. В началото активирането на портфейла ставаше само с картите на две компании, но вече постоянно се увеличават.

Услуги: Плащане на ПОС, онлайн покупки, теглене от АТМ

С кои работи: Revolut, Monese, Phyre, iCard, ПИБ

Такси: Според тарифата на банковата карта

Garmin Pay

Паралелно с Apple мобилният си портфейл в България пусна и Garmin, като той се използва през смарт часовниците му, които имат функционалност за плащания. Предимствата на портфейлите за умни часовници е, че наистина елиминира необходимостта от носене на пари, когато тичате или сте навън за друга активност, но само ако наблизо има ПОС или безконтактен ATM апарат. При някои модели часовници на Garmin се изисква ПИН код за активиране на плащането, без значение дали то е под или над 50 лв.

Услуги: Плащане на ПОС, теглене на кеш от АТМ

С кои работи: Карти Mastercard на Revolut, ПИБ

Такси: Според тарифата на използваната банкова карта

MyFibank

ПИБ е първата банка с дигитален портфейл в България, тя започна да работи и с Garmin и Apple. Приложението MyFibank работи с карта на банката и позволява всички операции, като дава възможност и за плащане чрез NFC на виртуални ПОС терминали, активно управление на банковата сметка. Валидно е само за клиенти със сметка в ПИБ, но пък работи под Android и iOS. Таксите през него са стандартните за мобилно банкиране на ПИБ.

Услуги: Плащане на ПОС, теглене на кеш от АТМ, банкови преводи

С кои работи: Карти на банката

Такси: теглене Visa 20 ст./1 лв. свой/друг ATM, карти Mastercard без такса, плащане без такса в България

RaiPay

Най-новият дигитален портфейл е на Райфайзенбанк, с което тя става втората банка в България, която предлага такъв. Инсталирането става лесно чрез копиране на картата с NFC и въвеждане на кода от гърба. До 50 лв. не се изисква ПИН кодът на картата, а само верификация с пръстов отпечатък или коъта на самия телефон. Над тази се изисква потвърждение по предварително избран от потребителя начин - с код или с pattern. Засега приложението работи само с Android, но скоро функционалността ще е достъпна и за притежателите на iPhone.

Услуги: Плащане на ПОС, теглене на кеш от АТМ, банкови преводи

С кои работи: Дебитни и кредитни карти на Райфайзенбанк

Такси: 30/98 ст. теглене на пари от свой/друг ATM, плащане без такса в България

Phyre

Виртуалният портфейл има три основни функции - плащане със смартфон на ПОС терминал, безплатни парични преводи между потребителите му и дигитализация на карти за лоялност. Последното спестява носенето им в джоба или физическия портфейл. За да се плаща през Phyre, потребителят трябва предварително да прехвърли средства в портфейла. Приложението издава и физическа карта, която отскоро работи и с Apple Pay.

Услуги: Плащане на ПОС, парични трансфери, карти за лоялност

С кои работи: Карти за лоялност, предварително захранване на портфейла с банкова карта

Такси: 1 лв. теглене на пари от АТМ, плащане без такса в България, зареждане на портфейл безплатно

iCard

За да се активира този портфейл, след регистрация всеки получава персонален IBAN, който обаче трябва да се зареди аналогово - в банкомат на компанията или при някои от нейните партньори - OMV и FastPay. Възможен е превод и от друга банка към него. Освен дигиталния портфейл се издават и пластики, приложението работи и при двете операционни системи. Парите, които се зареждат, се съхраняват по сметки в други български банки. От скоро картите iCard са валидни и за Apple Pay.

Услуги: Плащане на ПОС, парични трансфери, карти за лоялност

С кои работи: Карти за лоялност, издаване на IBAN и захранване кеш или с превод

Такси: плащане без такса в България, 1 лв. от АТМ, зареждане на кеш безплатно до 99 лв./0.5% с карта, безплатни трансфери в iCard, SEPA превод 1.99 лв.

А1 wallet

"А1 България" е първият мобилен оператор, който навлезе в този сегмент. Доскоро го правеше в партньорствo с iCard, а вече е с Phyre. А1 wallet не дигитализира самата банкова карта, а трябва да се зареди предварително сума от нея или чрез банков превод. Няма ограничения за ползване на банковите карти и мобилния доставчик - просот се сваля приложението и се следват инструкциите - последното може да се свали от десктоп версията на Google Play и автоматично се инсталира на смартфона. Валидно е и за iOS.

Услуги: Плащане на ПОС, парични трансфери, дигитализиране на карти за лоялност

С кои работи: Карти за лоялност, предварително захранване на портфейла с банкова карта или превод

Такси: Плащане без такса, зареждане на портфейл безплатно до 12 месеца, след това 0.2 лв. минимум, теглене от АТМ 1% в България. Премиум план 5.99 лв./месец без такси
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар