🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Последното лято на "Астрал"

Един от големите туроператори в България последва фалита на основния си партньор Thomas Cook

Основният съсобственик в "Астрал холидейз интернешънъл" Христо Гълбачев обясни развоя на събитията с "комплексни причини" и ефекта на доминото
Основният съсобственик в "Астрал холидейз интернешънъл" Христо Гълбачев обясни развоя на събитията с "комплексни причини" и ефекта на доминото
Основният съсобственик в "Астрал холидейз интернешънъл" Христо Гълбачев обясни развоя на събитията с "комплексни причини" и ефекта на доминото    ©  Анелия Николова
Основният съсобственик в "Астрал холидейз интернешънъл" Христо Гълбачев обясни развоя на събитията с "комплексни причини" и ефекта на доминото    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредният голям туроператор в България отлита от пазара - "Астрал холидейз" поиска несъстоятелност. Разклатената от спадащи пътувания на българи и опити за бърза експанзия в много направления компания имаше финансови проблеми от две години. Но фалитът отпреди две седмици на основния й източник на бизнес - британския гигант Thomas Cook, чиито туристи посрещаше в страната, уби шанса за спасителен план.

Фалитът има лоша и добра страна. Губят компаниите и кредиторите, които имат вземания от "Астрал". Печелят конкурентите, които ще поемат ваканциите на българите, които досега са ползвали туроператора.

Възход и падение

Историята на "Астрал холидейз" започва в средата на 90-те години в Пловдив, когато двамата съдружници Христо Гълбачев и Жени Стефанова основават компания, първоначално организираща само почивки на българи. Най-щастливият ден за дружеството идва през 2013 г., когато е подписан договорът за представителство на Thomas Cook в България. Фирмата получава местното обслужване на между 150 и 250 хил. чужди туристи, което носи годишни постъпления от порядъка на 20 млн. лв. Тогава операторът прави още толкова от пътувания за почивка на българи към Турция и други близки държави, както и от обслужване на корпоративни клиенти, което автоматично го нарежда в топ 3 на най-големите туроператори в България по това време. През 2016 г. като инвеститор в "Астрал холидейз" влиза фондът BlackPeak, който вдига капитала с 1.25 млн. евро, срещу което получава 22.7%. В компанията трябва да влезе и втори фонд - GlobeCap Investment от Саудитска Арабия, но неразбории по участието оформят постъпилите средства (около 2 млн. лв. според последния отчет) като заеми. А договореното им обръщане в капитал е насрочено за тази година, но несъстоятелността го прави несбъднал се факт.

Началото на кризата в компанията според източници на "Капитал" започва да се усеща в края на 2016 г., след като цяла поредица от бомбени атентати в Турция директно затвориха съседната страна като туристическа дестинация. Така "Астрал" и другите големи туроператори губят oт нереализирани ваканции. Турция отваря първата по-сериозна финансова дупка в "Астрал холидейз". Но в комбинация със загубените пазари, ниските маржове при почивките на българи зад граница и куп вътрешнофирмени проблеми като неефективната структура и проблеми с управлението на оборотния капитал се стига до допълнително влошаване на финансовото здраве на компанията. Тежест се оказват и опитите за разрастване, както и нереализираната онлайн платформа "Флай Астрал", в която потъва почти половин милион от компанията майка. Не на последно място е и единият от основните акционери - Христо Гълбачев, който насочва вниманието си и към новозакупен собствен хотел - "Ай хотел" в Слънчев бряг, с амбиция на направи цяла верига от обекти. Тази редица от фактори според източници на "Капитал" е началото и на първите проблеми по обслужване на кредит на компанията към SG Експресбанк (около 6 млн. лв. към края на 2018 г.) и дори до бавене на заплати. Отражение има и при други партньори: източници на "Капитал" съобщиха, че през 2018 г. е имало забавяне и на разплащания към подизпълнители. Очевидно проблемите са засегнали и другите бизнеси: в периода 2018-2019 г. върху "Ай хотел" в Слънчев бряг има налагани няколко възбрани от кредитори.

Паралелно с проблемите в дружеството са се чертали планове за преструктуриране, водили са се преговори с нов инвеститор, но черният септември с фалита на Thomas Cook в крайна сметка ги убива. Управителят на "Астрал холидейз" Христо Гълбачев съобщи, че причините за този фатален изход са "комплексни", но "ефектът на доминото повлия и върху търговската марка и имиджа на "Астрал холидейз". Той отказа повече подробности.

Кой какво губи

Корпоративната история на "Астрал" се развива в цяла плетеница от свързани фирми. В момента размерът на дълга на "Астрал" е неизвестна сума - вероятно към хотелиери, гидове, транспортни компании сумата е под 1 млн. лв. "Нова телевизия" съобщи, че доставчици на услуги за фирмата по Южното Черноморие имат вземания за около 400 хил. евро. Същевременно обаче според източници на "Капитал" много малка част от тях са в дружеството, което в момента е в процедура по несъстоятелност. От тази година обслужването на туристи на Thomas Cook през лятото е минавало през компанията "Астрал холидейз БГ", за която поне към момента не е поискана несъстоятелност. Промяната е била продиктува от самия британски оператор, но неясно защо фирмата не е дъщерна, а се води на роднина на Гълбачев. В новото дружество това лято е имало 63 осигурени служители. Затова пък сега фалиращото "Астрал холидейз интернешънъл" пада от 200 души миналото лято на 70 през този юли. Реално Експресбанк е имала обезпечение и тези постъпления.

Шансът местните контрагенти на "Астрал холидейз интернешънъл", банката със своите 6 млн. лв., саудитският кредитор и акционерите да получат средства клони към нула, тъй като дружеството няма активи, а поток от британски лири от фалиралия Thomas Cook също няма да има.

Офшорна собственост

Мажоритарен собственик на "Астрал" се води едноименна холандска офшорка със 77.3%, а фондът BlackPeak е с дял 22.7%, сочи финансовият отчет за 2018 г. При сделката с фонда през 2016 г. за акционери бяха представени създателите на пловдивската компания Христо Гълбачев и Жени Стефанова. Сега, в края на май, когато изтече срокът за деклариране на действителни собственици, като такива са посочени 34-годишната Екатерина Сусуркова, като е отбелязано, че пребивава във Великобритания, а адресът й е в кърджалийското село Резбарци, и също непознатия за туристическия сектор Георги Найденов Георгиев с адрес в Стара Загора. Това са представители на основателите, обясни източник, близък до компанията.
Все още няма коментари
Нов коментар