Кризите предлагат и отлични възможности за инвестиции

Даниел Ганев – изпълнителен директор на "Карол Капитал Мениджмънт", за тенденциите при управление на взаимни фондове

Кризите предлагат и отлични възможности за инвестиции
Кризите предлагат и отлични възможности за инвестиции
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече 7 години "Карол Капитал Мениджмънт" предлага на българския пазар взаимните фондове на един от световните асет мениджмънт гиганти Schroders. От позицията на опита ви и на регионалните пазари какви са тенденциите при управление на взаимни фондове в Европа?

- Стартирайки партньорството с Schroders през 2012 г., не беше лесно да ги убедим веднага да влязат на нашия пазар заради малкия му размер, ранната фаза на развитие, нищожното проникване на финансови продукти, ниските доходи и особено заради конкуренцията на банковите депозити, където лихвите бяха все още над 5%. Schroders трябваше да се доверят на опита ни и усилията ни да образоваме хората тук за управлението на личните им финанси и колко е важно да включат инвестиционни продукти в портфейла си. Днес вече имаме регистрирани в България над 100 глобални техни фонда, в които инвестират хиляди българи – физически лица, фирми, пенсионни фондове, фондации, университети. Пазарът вече е по-развит, нуждата от инвестиране все по-осъзната, което много ни радва. Фактор са и нулевите лихви по депозитите. Хората разбраха, че държейки спестяванията си само в банки и в имоти, няма да постигнат много в личен финансов план.

Доказателство за засиленото търсене на инвестиционни фондове е статистиката, че за последното десетилетие размерът на тази индустрия в страната нарасна четирикратно до над 1.6 млрд. лв. Само от началото на годината над 155 млн. лв. влязоха във фондове, управлявани от български асет мениджъри, а отделно още десетки милиони - в международни фондове, предлагани тук. На европейско ниво индустрията се удвои за десетилетие –общите активи вече са над 23 трилиона евро.

Към края на 3-то тримесечие можете ли да обобщите кои са най-добре представящите се инвестиционни активи тази година?

- Въпреки глобалното геополитическо напрежение се очертава впечатляваща година – индексът MSCI World към 9-месечието е на +21% в евро. По региони - много добре се представят САЩ с доходност на S&P 500 от близо 19%, а Европа (MSCI Europe) е на +16%, с двуцифрен ръст са акциите в Скандинавия, Франция, Швейцария, Германия. Фондът ни в този сегмент - Schroders European Special Situation, се покачва с +22.30% от началото на годината.

Отличен е ръстът и на нашия регион – фондът на "Карол" – "Адванс Източна Европа", с доходност от +23% е първенец сред местните фондове. Световен шампион тази година е Гърция с впечатляващите +41%; инвеститорите в румънски акции се радват на 30% доходност, тези в Русия и Турция – над 15% в местна валута.

Китай е друг интересен пазар с доходност на индекса от 17%, където стратегията Schroder China A донесе на инвеститорите цели +24.7% в евро.

Скок има и при златото с над 14%, а дори повече реализира фондът Schroders Global Gold: +33.3%. За по-консервативните – Schroders Global Bond в евро носи доходност от 7.6% тази година.

Големият въпрос е дали сега е удачно време за инвестиции, ако се задава икономическа криза в Европа и света?

- Кризите винаги са неприятни, но предлагат и отлични възможности, ако знаем как да се възползваме. При страх от кризи, няма по-добра рецепта от това да отделяме малка част от дохода си и да инвестираме в спестовен план (например фонд, инвестиращ в акции на глобални компании) и така месец след месец, години наред. Накрая при теглене на чертата ще се е натрупала прилична сума, нараснала устойчиво във времето благодарение на осредняването на покупките и капитализирането за дълъг период. И през цялото това време ще сме имали здрав сън дори по време на кризи и борсови трусове, защото не само че не влошават, но и помагат на резултата ни при тази стратегия.

От тази година стъпихте и на румънския пазар - какви са плановете на ККМ и Schroders за него?

- Вече имаме първа инвестиция в Schroders от румънски институционален инвеститор – голям пенсионен фонд, който все още не можем да обявим заради изисквания за конфиденциалност. Работим активно - предстоят редица събития за местните инвеститори, включително посещение на клиентите ни на Schroders конференцията в Лондон. Следващата ни стъпка е насочване и към сегмента на индивидуални инвеститори в Румъния.