🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петр Келнер продава 25% от "Telenor Унгария" на местния държавен тв оператор

За сделката се говори от лятото и не се изключва раздяла с целия местен телеком след време

В България Келнер държи "Теленор", а скоро и bTV
В България Келнер държи "Теленор", а скоро и bTV
В България Келнер държи "Теленор", а скоро и bTV    ©  Капитал
В България Келнер държи "Теленор", а скоро и bTV    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

PPF Group на най-богатия чех Петр Келнер обяви, че продава дял от 25% в унгарските си компании под шапката Telenor (Telenor Hungary и Telenor Real Estate) на местния държавен телевизионен и телекомуникационен оператор Antenna Hungaria. Цената на сделката не е обявена. Келнер купи през миналата година активите на норвежката Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора и България за общо 2.8 млрд. евро.

Нова компания

За целта ще бъде създадена нова холдингова компания, в която PPF Group ще държи 75%, а Antenna Hungaria останалите 25%, и ще получи място в управителния и надзорния съвет на създаденото дружество.

"Транзакцията ще укрепи позициите ни на този конкурентен и развит телекомуникационен пазар, и в същото време потвърждава ангажимента ни като дългосрочен, средноголям собственик в Централна и Източна Европа", обяви в официално изявление Ладислав Бартоничек, който отговоря за телекомуникационния бизнес на PPF.

Изпълнителният директор на Antenna Hungaria Золт Сареч пък заяви, че партньорството с Telenor ще им даде възможност да предоставят по-добри услуги на крайните и бизнес клиентите си.

Под контрола над държавата

Antenna Hungaria е наследник на държавната радио- и телевизионна компания, а в момента основната й дейност е телевизионно и сателитно излъчване и дистрибуция. Компанията беше приватизирана в началото на XXI в., като беше купена първо от Swisscom, а после от френската TDF, преди унгарското правителство на Виктор Орбан окончателно да я ренационализира преди пет години.

Унгарските медии намекнаха още през лятото, че едно от изискванията на премиера Виктор Орбан е било държавата да влезе и в Telenor, след като компанията беше купена от PPF. Не е изключен вариантът и за пълна продажба от Келнер на местния телеком. Приходите на унгарския Telenor за миналата година достигнаха 170 млрд. форинта (520 млн. евро). А според публикация в унгарското издание S&P Global цената на пакета от 25% е до 300 млн. евро.

Партньори и още нещо

Telenor е само един от новите активи на Келнер в Югоизточна Европа - преди по-малко от седмица PPF обяви, че купува за 2.1 млрд. долара Central European Media Enterprises (CME), която държи телевизии в България, Румъния, Чехия, Словакия и Словения, сред които e bTV. И около тази сделка има немалко слухове, като един от тях е, че PPF ще търси партньори за някои от активите - например с панбалканския оператор United Group за българската телевизия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Айде, тоя вече започна с препродажбите на току-що придобити активи....

    Нередност?
Нов коментар