🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Теленор" отбеляза пореден ръст на приходи и печалба

Най-осезаемо е повишението в средния приход на потребител

Джейсън Кинг, изпълнителен директор на "Теленор"
Джейсън Кинг, изпълнителен директор на "Теленор"
Джейсън Кинг, изпълнителен директор на "Теленор"    ©  Цветелина Белутова
Джейсън Кинг, изпълнителен директор на "Теленор"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Теленор България" отбеляза поредно тримесечие на растеж на основните си финансови показатели, сочи отчетът за третото тримесечие. Приходите на оператора за периода се вдигат с 1.6% спрямо година по-рано, до 193 млн. лв. Най-осезаемо е повишението при средния приход от потребител – ARPU, един от важните показатели за телекомите. Той се вдига до 15.9 лв., 8% ръст спрямо година по-рано. И през миналото тримесечие "Теленор" отбеляза подобни ръстове – 1.4% на приходите и отново 8% при ARPU.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) също бележи ръст, с 1.8% на годишна база, до 93 млн. лв. за изминалото тримесечие. Броят на абонатите на телекома в момента е 3.08 млн. активни карти, което е понижение на годишна база, но повишение спрямо края на второто тримесечие, когато те са 3.04 млн. От общата бройка 21% са потребители на предплатени услуги, а останалите са на договор. Свиването изглежда като един от последните ефекти от въведеното преди две години законодателство, според което броят на предплатените карти на един човек се ограничава до 10.

По време на тримесечието "Теленор", която от миналата година е част от чешката група PPF, започна официално тестове на своята 5G мрежа, като поне за момента те са по-скоро в лабораторни условия. Фирмата направи няколко теста в различни сфери, които да покажат възможността на технологията, която обещава високи скорости на интернет и минимално забавяне на връзката.

"Теленор" е вторият телеком, който обявява резултатите си за третото тримесечие. Месец по-рано това направи "А1 България", която също отчете по-високи приходи - 238 млн. лв., печалба - 98 млн. лв., и ARPU - 11.54 лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 2

    Мисля, че само за КРС и КЗК не е ясно, че трите телекома в БГ са в състояние на картелно договаряне и регулиране на иначе пазарните цени на телеком услугите.

    Нередност?
  • 2
    kochoparabellum avatar :-P
    kochoparabellum
    • + 1

    До коментар [#1] от "zun59432773":

    Някой май отдавна не е проверявал цените на плановете. Но това, разбира се, не пречи да напишем коментар. Или да подадем сигнал до съответните органи щом сме толкова сигурни :)

    Нередност?
Нов коментар