🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Теленор България" отново отчита растеж на приходите и печалбата

Оборотът на оператора за последното тримесечие се е увеличил с 3.1% до 201 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Теленор България" отчете повишение на всички основни свои показатели за 2019 г. Приходите за последното тримесечие на миналата година са над 201 млн. лв., с 3.1% повече от същия период на 2018 г., обявиха от оператора. Ако се съберат приходите от отделните четири тримесечия, става ясно, че оборотът за цялата година е около 753 млн. лв., с 4.4% повече от предишната година (компанията все още не е обявила официалните си годишни резултати).

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за последното тримесечие е нараснала с 3.6% до 88 млн. лв. Друг основен показател - средният приход от потребител (ARPU), също е нараснал до 15.90 лв. (най-високият в сектора). В същото време, както и при останалите оператори, се забелязва спад на клиентите на телекома до 3 млн. абонати, от които 19% са потребители на предплатени услуги.

Това беше първата пълна финансова година на "Теленор България" под собствеността на инвестиционната компания на най-богатия чех Петр Келнер PPF. Сделката беше официално одобрена от Европейската комисия в края на юли 2018 г. PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. В документите не се отбелязва каква е цената на българското звено, но според изчисления на "Капитал" стойността на компанията е малко над 800 млн. евро. В края на миналата година стана ясно, че PPF ще купи Central European Media Enterprises (CME), собственик на българската "БТВ медиа груп", както и телевизии в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Предстои тази сделка да бъде разгледана от антимонополните органи.

Конкурентите също се представят по-добре

В средата на февруари "А1 България" също отчете повишение на всичките си финансови показатели. Приходите за последното тримесечие на миналата година са общо 137.7 млн. евро (269 млн. лв.), скок с 16.7% спрямо същия период година по-рано. За цялата 2019 г. оборотът е 486.2 млн. евро (951 млн. лв.), с 9.2%. повече от 2018 г., сочи финансовият отчет на компанията майка Telekom Austria.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) за четвъртото тримесечие е 41.7 млн. евро (81.7 млн. лв.), повишение от 9.5% спрямо година по-рано. ARPU също се повишава и е 5.7 евро (11.2 лв.) на абонат в края на 2019 г. Третият голям оператор - БТК, трябва да обяви резултатите си за 2019 г. през април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 1

    Като вдигат цените, ще вдигат и приходите. Реално трите телекома вдигат цените в синхрон, елиминират или обезмислят предишните по-евтини планове и по този начин си подобряват финансовия резултат.

    Това се готвеше отдавна, все пак цените на Запад са много по-високи от тук. Последният пирон беше евтиния роуминг.

    Нередност?
Нов коментар