🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телелинк бизнес сървисис груп" ще дебютира на БФБ през януари

Компанията получи одобрение на проспекта си от КФН

Иван Житиянов    ©  Telelink
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила проспекта за листване на IT компанията "Телелинк бизнес сървисис груп" на Българската фондова борса (БФБ). Това става ясно от сайта на регулатора. Компанията заяви желанието си да листне "до 30% от съществуващите акции" на българската борса през юли, като тогава намеренията бяха тя да дебютира през ноември.

Сега пред "Капитал" изпълнителният директор на "Телелинк бизнес сървисис груп" Иван Житиянов коментира, че новият план е фирмата да се появи на БФБ "в началото на следващата година". "Телелинк бизнес сървисис" е едно от четирите звена на "Телелинк". Компанията предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други.

Без промяна в собствеността

През юли мажоритарният собственик на "Телелинк" Любомир Минчев коментира пред "Капитал", че на борсата ще се появят до 30% от вече съществуващите акции, без да се издават нови. Технически се листват всички 12.5 млн. акции, но само 30% от тях ще бъдат предложени от настоящите акционери за търговия на този етап. Те са с номинална стойност от 1 лв. Въпреки че голяма част от дела ще бъде именно на Минчев, който притежава 88% от общия брой акции, промяна в контрола няма да има.

Според Минчев причините за листването на компанията на борсата са три - споделяне на печалбата сред служителите, които да могат да станат акционери, отваряне на възможността в компанията да влязат институционални инвеститори и допълнителна увереност.

Дружеството, което излиза на борсата - "Телелинк бизнес сървисис груп" е специално създадено за излизането на борсата през това лято, като в него са обособени активи от групата. Затова и за него няма одитирани и консолидирани данни за 2018 г. като според проспекта комбинираните му приходи за годината са 116 млн. лв., а печалбата е 7.7 млн. лв. Основно негово дъщерно дружество е една от най-големите компании в IT сектора в България "Телелинк бизнес сървисис", което за 2018 г. има приходи 53.7 млн. лв. и печалба малко над 2 млн. лв. с общо заети 144 към края на миналата година. Компанията оперира в България, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Албания, като основният й пазар е домашният.

Статията е променена в 11:30 ч. на 3 декември с уточнението, че "Телелинк бизнес сървисис груп" е дружеството, което излиза на борсата, а не "Телелинк бизнес сървисис" и съответно са коригирани данните.

Все още няма коментари
Нов коментар