🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вторичната търговия с акциите на "Телелинк" на борсата ще започне от 7.6 лв.

Цената, на която сегашните акционери планират да продадат 30% дял, оценява технологичната компания на 95 млн. лв.

Мажоритарният собственик на "Телелинк" Любомир Минчев е поел ангажимент до 2021 г. да не продава акциите си под 7.6 лв. и делът му да не пада под 51%
Мажоритарният собственик на "Телелинк" Любомир Минчев е поел ангажимент до 2021 г. да не продава акциите си под 7.6 лв. и делът му да не пада под 51%
Мажоритарният собственик на "Телелинк" Любомир Минчев е поел ангажимент до 2021 г. да не продава акциите си под 7.6 лв. и делът му да не пада под 51%    ©  Мария Съботинова
Мажоритарният собственик на "Телелинк" Любомир Минчев е поел ангажимент до 2021 г. да не продава акциите си под 7.6 лв. и делът му да не пада под 51%    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При очаквания старт на борсовата търговия на "Телелинк бизнес сървисис груп" цената ще е минимум 7.6 лв. за акция. Това става ясно от допълнение към проспекта за листване на дружеството, което вече е одобрено от Комисията за финансов надзор. Според него тази цена е определена от мажоритарния акционер Любомир Минчев "на база заявения предварителен интерес от страна на потенциални инвеститори, както и на база сравнителната стойност на компании, които според него могат да се разглеждат като аналози на "Телелинк бизнес сървисис груп". Това може да се приеме като знак, че при предварителните сондажи от компанията и инвестиционния посредник по листването "Елана трейдинг" са получени достатъчно уверения от институционални инвеститори за покупка на големи пакети на тези нива.

При тези параметри компанията ще бъде оценена на 95 млн. лв., което би я направило най-голямата от технологичния сектор на БФБ. При излизането си на борсата "Телелинк" не прави първоначално публично предлагане (IPO) и няма да увеличава капитала си, а настоящи акционери ще продадат част от дела си, като постъпленията ще отидат за тях.

Новите моменти

Според допълнението към проспекта настоящите акционери възнамеряват да продадат общо 30% от компанията в рамките на 2020 г. При заявената минимална цена това съответства на 28.5 млн. лв. Любомир Минчев, който притежава 83.65%, ще има право да продаде до 23.825% от акциите на компанията. Освен това той се ангажира до края на 2021 г. да не продава акции на цена под 7.6 лв. както и делът му да не пада под 51%.

Другите двама по-големи акционери - Иво Евгениев и Спас Шопов, които притежават по 6.175%, ще могат да продадат по половината от своите акции (или 3.0875% от капитала). Ако те не упражнят това си право или го упражнят само частично, Минчев ще може да продаде допълнително акции до достигане на общо 30%. Евгениев и Шопов също поемат ангажимент до края на 2020 г. да не продават под заложената минимална цена. Останалите четирима акционери с по 1% дял няма да имат право да се разпореждат с книжата си до края на годината.

Това т.нар. lockup споразумение е стандартна клауза при борсови дебюти, която да гарантира на новите инвеститори време, в което цената на акциите няма да е под натиск от разпродажби от настоящи акционери.

Какво се продава

"Телелинк бизнес сървисис груп" е новосъздадено дружество през миналата година, в което е обособена част от дейността на основаната през 2001 г. "Телелинк". Основната част от приходите идва от изграждане на мрежи за телекоми - през годините е работела и с трите големи оператора в България, но компанията има клиенти и от други разнообразни сектори. Освен едноименното българско дружество в групата влизат и дъщерни компании от други страни от региона - предимно бивша Югославия.

Комбинираните приходи за 2018 г. са 116 млн. лв., като по-голямата част идва от българския пазар - конкретно за годината 49.5 млн. лв., но делът варира през годините. В българското дружество все по-голям дял в бизнеса заемат и други бизнес направления като облачните услуги за данни, докато в останалите доминиращо е изграждането на мрежи. Печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) е близо 9.9 млн. лв., а чистата печалба е 7.7 млн. лв., като и двете растат с по около 2.9 млн. лв.

Скъпо или евтино

При заложените 7.6 лв. съотношението цена към печалба (PE) за 2018 г. ще е над 12 пъти. Това не е особено висок коефициент особено за технологичния сектор, където поради потенциала за растеж инвеститорите са склонни да инвестират и при далеч по-високи съотношения.

Същевременно обаче по данни от проспекта на "Телелинк" през първото полугодие на 2019 г. има чувствителен спад приходите от 19% до 46.8 млн. лв. спрямо същия период на 2018 г. Спадът идва почти изцяло от Сърбия, Словения, Босна и Черна гора, като той води и до свиване на EBITDA (24% до 4.35 млн. лв.) и печалбата (36.8% до 2.84 млн. лв.) Уверенията в проспекта са, че това се дължи основно на преходни фактори, свързани с въвеждането на нови категории оборудване в обслужваните основни клиенти от телекомуникационния сектор. А също и че дружествата от групата "запазват своите ключови партньорства и продължават да реализират значителни обороти с тези клиенти".

Данните за цялата 2019 г. би трябвало да бъдат публикувани в края на януари и ако тенденцията се е запазила, вероятно и съотношението PE ще е по-високо. Същевременно пред компанията има и потенциал за покачване на приходите, включително и по линия на предстоящите инвестиции на телекомите в изграждане на 5G мрежа. В стратегическите цели на "Телелинк" е заложена и експанзия в останалата част от Западните Балкани и Румъния, Западна Европа, Северна Америка.

Друг подсладител, който може да привлече потенциални инвеститори, е заявката на компанията да разпределя минимум половината от годишната си печалба като дивидент.

Все още няма коментари
Нов коментар