"ЦБА асет мениджмънт" купува свързаната компания "Ес Пи Ем Ин"

Сделката за 60 хил. лв. очаква одобрение от антимонополното ведомство

Сделката засяга веригата, която оперира във Варна и Северна България
Сделката засяга веригата, която оперира във Варна и Северна България
Сделката засяга веригата, която оперира във Варна и Северна България    ©  Анелия Николова
Сделката засяга веригата, която оперира във Варна и Северна България    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Сделка между две косвено свързани великотърновски компании в областта на търговията на дребно очаква одобрение от Комисията за защита на конкуренция. Малко преди Коледа ведомството е уведомено за плановете на публичната "ЦБА асет мениджмънт" да придобие 100% от капитала на "Ес Пи Ем Ин". Договорът за покупко-продажба е подписан през есента и е на стойност 60 хил. лв., каквато е номиналната стойност на акциите на купуваното дружество.

Купувачът

"ЦБА асет мениджмънт" е регистрирано в близкия до Велико Търново град Дебелец. Дружеството има над 140 акционери, като основните двама са Радослав Владев (35.46%) и Красимир Гърдев (34.99%). Компанията се занимава със сублицензиране на права над търговската марка, под която работят различни магазини. През 2018 г. общите консолидирани приходи (предимно финансови) нарастват петкратно до 4.9 млн. лв. и дружеството излиза на печалба от 4.3 млн. лв.

В края на октомври съветът на директорите е взел решение за провеждане на общо събрание на 30 декември, на което да бъдат сменени членовете на борда и да бъде гласуван договорът за закупуване на всичките 60 хил. акции от капитала на "Ес Пи Ем Ин" за сумата от 60 хил. лв. Протокол от общото събрание засега не е публикуван и няма информация дали предложенията са гласувани.

Придобиваното дружество

Дружеството "Ес Пи Ем Ин" е регистрирано във Велико Търново и се занимава с инвестиционна дейност. Основните му приходи са от дивиденти от дъщерни дружества, като за 2018 г. те се увеличават над три пъти до 5.7 млн. лв., а печалбата е 5.1 млн. лв.

До април миналата година собственици с по 50% са били Иван Григоров и Иванка Маринова, но след това дружеството е придобило 100% от собствените си акции. "Ес Пи Ем Ин" държи половината от акциите във варненската компания ЦБА, която оперира верига от супермаркети под търговската марка CBA по силата на договор за лицензионни права с "ЦБА асет мениджмънт". Другите 50% в ЦБА са собственост на варненското "ЦБА инвестмънт". По данни от отчета на компанията към края на 2018 г. ЦБА има 51 търговски обекта, като 23 от тях са извън Варна, а приходите нарастват с близо 10 млн. до малко над 140 млн. лв.

"Ес Пи Ем Ин" е собственик също на 50% от акциите на "ЦБА пропърти мениджмънт", което се занимава с отдаване на недвижими имоти под наем.

Две вериги

В България на практика работят две вериги под името CBA, но изображението на знаците е различно. Сегашната сделка засяга компании, свързани с ЦБА - веригата, създадена през 2013 г. в резултат на сливането на варненската "ЛЖ" и великотърновската "ЦБА франчайз", които по това време се отделиха от маркетинговото сдружение "ЦБА България". Веригата ЦБА е най-силна във Варна, но има магазини в цяла Северна България.

Другата верига е на софийската "Коме", която има силно присъствие в столицата, както и в градове като Сливница, Самоков, Дупница, Ихтиман и Своге. "Коме" е собственост на пет физически лица с равни дялове.