🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двама мениджъри взимат пряк дял във веригата ЦБА

Компания на Мартин Кондов и Петър Павленков купува за 1.25 млн. лв. половината от акциите на дружеството, управляващо супермаркетите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Една от големите локални вериги супермаркети извън столицата е основаната през 2001 г. във Варна - ЦБА. Тя преминава през множество трансформации и концентрации на дружествата акционери и в края на миналата година отново е подала искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията. От антимонополния регулатор се иска да разреши новообразуваното през 2020 г. дружество "ЦБА инвест" да купи 50% от акциите на ЦБА за 1.125 млн. лв. В момента те се притежават от дружеството "Ес Пи Ем Ин", което пък е собственост на публичното дружество "ЦБА асет мениджмънт".

"ЦБА инвест" е собственост 60% на Мартин Кондов и 40% на Петър Павленков, които се занимават с оперативния мениджмънт на супермаркетите. Представители на веригата коментираха пред "Капитал", че целта на сделката е оперативните мениджъри да поемат по-широк контрол върху работата на супермаркетите и дружеството да се концентрира още повече върху продажбите, докато основната дейност на досегашния съсобственик е инвестиции в недвижими имоти и наеми от тях.

От големите вериги супермаркети коментираха пред "Капитал", че не са се възпротивили КЗК да разреши сделката.

Веригата ЦБА

ЦБА е създадено през 2001 г. във Варна и отначало притежава само един магазин за хранителни стоки в града под името ЛЖ. През 2013 г. променя името си на ЦБА, след като се слива с великотърновската фирма "ЦБА франчайз". Веригата е един от лидерите на пазара в Северна България, като към края на 2018 г. притежава 51 обекта, 23 от които се намират извън Варна, пише в отчета на дружеството. Отделно от това тя сключва франчайз договори за малки магазини, като през 2018 г. е сключила седем такива договора. В отчета не е споменато колко магазина работят под бранда. Според сайта сега веригата има над 60 магазина във Варна, Добрич, Нови Пазар, Девня, Долни Чифлик, Белослав, Провадия, Балчик, Каварна, Велико Търново, Стражица, Габрово, Дряново, Русе, Тутракан и София.

Приходите на ЦБА през 2019 г. са 141.9 млн. лв., с 1.8 млн. лв. повече от 2018 г. Печалбата е 2 млн. лв., а за веригата работят 915 души.

Кои са купувачът и продавачът

Според подадените в КЗК документи "ЦБА инвест" е инвестиционно дружество, което е създадено да инвестира в участия в други дружества. Дъщерните му дружества са с дейност по продажба на хранителни и нехранителни стоки във верига супермаркети и то е собственост на двама от оперативните мениджъри на веригата ЦБА.

"Ес Пи Ем Ин" АД е инвестиционно дружество, част от публичната компания "ЦБА асет мениджмънт", и притежава половината от капитала на ЦБА и "ЦБА пропърти мениджмънт", като ЦБА, чиито акции продава, извършва търговия с хранителни и нехранителни стоки във веригата супермаркети ЦБА (CBA). Дейността на "ЦБА пропърти мениджмънт" е отдаване под наем на супермаркети и инвестиционно строителство.

Самата "Ес Пи Ем Ин" беше купена точно около Коледа на 2019 г. от публичното дружество "ЦБА асет мениджмънт" в сделка на стойност 60 хил. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар