🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кобилдър" получи 394 хил. евро за дигитална платформа за устойчиво строителство

Безвъзмездното финансиране е по линия на Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската IT компания "Кобилдър интернешънъл" получи 394 хил. евро безвъзмездно финансиране за своя проект "ЕКОбим" - дигитална платформа за устойчиво строителство. Субсидията е по програма "Бизнес развитие, иновации и малки и средни предприятия" на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г., която има за цел да стимулира въвеждането на иновативни технологии, процеси и решения, благоприятни за бизнеса и околната среда. Грантът покрива част от разходите за проекта, чиято стойност е 1.112 млн. евро. Останалата сума се осигуряват от българското дружество, което е дъщерно на норвежката Cobuilder AS.

Софтуерни решения за строителната индустрия

"Кобилдър" е специализирана в разработката на софтуерни решения за строителната индустрия, които са свързани с управлението на информация и документация за строителни продукти и материали.

"Всеки строителен проект акумулира огромно количество информация, която се набавя и съхранява както заради законовите изисквания, така и за проследяване и координиране на работата на всички участници в процеса – инвеститори, архитекти, инженери, изпълнители, доставчици, отговорници по поддръжката. Време е да се откажем от хартиените документи, тъй като дигитализацията на информацията позволява тя да бъде съхранявана в лесно достъпен формат през целия жизнен цикъл на сградата и да бъде управлявана добре", обясняват от българското дружество.

"Проектът "ЕКОбим" ще даде възможност за дигитална обмяна на информация през всички фази на строителството между всички участващи в него страни. Разработеният нов инструмент ще позволи да се следят и контролират предварително зададени специфични изисквания към материалите и системите, които оказват влияние върху околната среда. Например – консумация на енергия, топлопроводимост, въглероден отпечатък на сградата и др. Дигиталната платформа ще позволи да се прецени и регулира ефектът върху околната среда от вече завършения обект през целия му жизнен цикъл", коментира за "Капитал" Весела Коджейкова-Мериман, маркетинг експерт в "Кобилдър".

Без български клиенти. Засега

Партньор по "ЕКОбим" е скандинавската строителна NCC. Тя ще тества новото дигитално решение на "Кобилдър" при проектирането, ценообразуването и закупуването на строителни материали и тяхното съответствие с екологичните изисквания.

"ЕКОбим" ще бъде завършен в края на тази година. "За съжаление нямаме български клиенти за нашите разработки. Работим за клиенти от Норвегия, където е компанията майка, както и за фирми от Франция, Англия и други европейски държави", обясни Весела Коджейкова-Мериман.

Компаниите

Cobuilder AS е основана в Норвегия през 1997 г. и е специализирана в разработването на софтуерни решения за дигитализиране на информация и управление на данни в строителния сектор. Българската "Кобилдър интернешънъл" е създадена през 2013 г. и е първата дъщерна фирма на Cobuilder AS извън Норвегия. В софийския офис работят повече от 100 служители, сред които над 50 специалисти по информационни технологии, както и експерти в различни области на строителната индустрия – архитекти, строителни, електро- и ОВК инженери и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jqp1416390043382722 avatar :-|
    Димитър Тулев

    ,,Браво,,!
    Да вземеш пари за да направиш нещо, което го има отдавна!?
    ,,Перфектно,,

    Нередност?
Нов коментар