София окупира IT класацията за най-бързо растящи компании

Тази година всички най-динамични компании в IT сектора са от столицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Класацията "Гепард" на "Капитал" по правило е оптимистична – в крайна сметка говорим за най-бързо развиващите се компании в България. Има обаче и поводи за притеснение. Докато през миналата година сред 20-те най-бързо развиващи се компании в софтуерния сектор имаше 17 софийски и едва три варненски, тази година софийската доминация е пълна - представители от други градове в България просто няма. Тази статистика не е изцяло изненадваща, тъй като и с просто око може да се види, че София не само остава притегателният център за софтуерния бизнес в България, но и столицата става все по-привлекателна с всяка изминала година.

Най-интересната сделка, за която не сте чували

Лидер в класацията е "Ейсик депо", която отбелязва ръст на приходите 180% до 32.1 млн. лв. и печалба 22.1 млн. лв., но за нея много трудно се намира каквато и да било информация. От компанията не пожелаха да се срещнат с представител на "Капитал". Според сайта dev.bg тя извършва дейност в сферата на "висококачествени дизайнерски услуги в дигитален front-end дизайн и решения". От някогашния сайт на фирмата са останали само контактите.

Причината за трудното откриване на каквато и да било информация за "Ейсик депо" е, че дейността на компанията е била придобита от американския гигант за производство на чипове Broadcom срещу необявена сума.

Сделката не се осъществява чрез придобиването на самата "Ейсик депо", която продължава да е активна. Всъщност създаденото през миналата година дружество "Броудком България", регистрирано в Търговския регистър с капитал 14.1 млн. лв., привлича всички около 120 служители на "Ейсик депо" в София, Пловдив и Варна. От години тези специалисти така или иначе са работили по тестване и верификация на чипове на Broadcom като външен подизпълнител. Сега Broadcom ги интегрира в собствената си организация - щатската група има приходи 17.6 млрд. долара и нетна печалба 1.7 млрд. долара за миналата година.

След лидера

На второ място в класацията е "Дроксик", дигитална агенция, която работи във всички сфери на програмирането – от дизайн до създаване на приложения и тестването им. За 2017 г. приходите на фирмата скачат със 101.7% до 5.6 млн. лв. "Това, което постигнахме през 2017 г., беше логичният резултат от поредицата от решения, които направихме предходните 2 години. А именно инвестирахме в разрастването на много силен търговски екип", коментира пред "Капитал" Павел Симов, съосновател на компанията. "Също така успяхме да достигнем до крайни клиенти на нашите най-силни пазари - Германия и Скандинавия."

На трето място с едва няколко десети от процента по-нисък растеж от "Дроксик" е "Аксидиа", която работи в сферата на IT консултирането и разработването на софтуер. Според компанията с основен принос за бързия растеж през миналата година е силният екип, който е успяла да събере. "Своята роля изиграха и целенасочените инвестиции в американския пазар, които започнахме още през 2016 г. с отварянето на първото ни представителство и множеството партньорства с компании и професионални организации в страната", коментира Димитър Димитров, управляващ сътрудник в "Аксидиа".

Четвърта в класацията се нарежда "Лийнплъм", българското дружество на съоснованата от българина Момчил Кюркчиев фирма за мобилен маркетинг Leanplum. Фирмата е поставила сред приоритетите си разрастване на българския офис до 70 души в края на 2018 г. и по-рано през годината придоби българския стартъп Connecto.ai. Общо досега Leanplum е набрала 98 млн. долара в инвестиции. "Растежът и запазването на подобно динамично темпо естествено носи със себе си редица организационни, породуктови и бизнес предизвикателства, но изградената силна вътрешна култура, предприемаческият начин на мислене и страстта към решаването на различни проблеми ни помагат да бъдем успешни", коментира Васил Поповски, старши директор разработване на продукти в компанията.

Петицата се затваря от "ЕСРИ България" - компания, която се занимава основно с ГИС софтуер, който се използва най-често сред картографични приложения. Приходите на фирмата растат с 80.7% за 2017 спрямо 2016 г., като достигат 8.1 млн. лв.

Разнообразни проблеми

Заради разнообразния профил на компаниите в класацията очаквано техните проблеми също трудно могат да бъдат сложени под един знаменател. Разбира се, има постоянно повтарящи се трудности: най-вече липсата на квалифицирани софтуерни кадри, която важи не само за България, но и за глобалния пазар.

Според Васил Поповски от Leanplum например пред компанията има голям брой предизвикателства: недостиг на специализирани софтуерни и продуктови кадри, технологичните новости при изкуствения интелект, GDPR и засиления обществен интерес към защитата на личните данни. "Всяка от тези трудности обаче носи със себе си редица възможности за иновации и подобрения, които екипът ни с интерес открива и създава", казва Поповски.

В случая на компании като "Кобилдър", шеста в класацията с малко над 80% ръст на приходите за 2017 г., проблемът е специфичен. Фирмата разработва стандартизирани дигитални решения за управление на данни в строителството. "Към момента по-голямата част от клиентите ни са така наречените ранни усвоители (early adopters - бел. ред.). За съжаление глобалната строителна индустрия е на едно от последните места по усвояване на нови технологии", казват от компанията. "Въпреки че все повече глобални лидери се насочват към решенията на "Кобилдър", масовият участник в сектора е по-скоро малкото дружество. С "узряването" на този пазар компанията ще разгърне цялостния си пазарен потенциал."

Българско-американската компания HyperScience, която в тазгодишната секторна класация е на 14-та позиция през българското си дружество, осъществи ключова сделка с най-големия австралийски застраховател - QBE. Фирмата, която разработва автоматизиращ софтуер за обработка на бланки и документи, има амбиции за дори по-високи темпове на разрастване. "Новата инвестиция ще позволи не само да задържим темпото, но и да засилим позициите си в България, доколкото основното звено за разработки на компанията е базирано в София", коментира пред "Капитал" Красимир Маринов, съосновател на фирмата.

Общият позитивизъм в класацията е лесно обясним заради динамичния сектор и бъдещите възможности в него. Това, което може да се разглежда както като позитив (за София), така и като негатив (за цялата страна) е липсата на компании извън пределите на столицата. Докато в топ 20 фирми извън София просто няма, в топ 50 те са едва няколко: "Айгейминг.ком" от Варна на 27-а позиция, "Прайм холдинг" от Пловдив на 40-о място и отново варненска фирма - "Шопметрикс", на 43-о.

Концентрирането на успешните софтуерни фирми в София е риск, защото това е един от секторите с най-високо заплащане в страната и всички биха спечелили от едно по-балансирано разположение на картата. За момента обаче тенденцията остава: столицата е най-големият IT център в страната и поне по отношение на гепардите в България тенденцията е тази доминация да се затвърждава.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hartrox avatar :-P
    Tihomir Nedev

    Г-н Запрянов,

    Как оценяте ръста на приходите на компании с изцяло чужда собственост и приходи извън България. Това е небивало. Това са половината (ако не и повече) от компаниите в списъка ви.

    Нередност?
  • 2
    rhd01591736 avatar :-|
    rhd01591736

    Господин Недев,

    По добре не казвайте, че сте учил математика :(

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Изводът е погрешен. Наблюдава се точно обратната тенденция - големите софтуерни компании все повече създават офиси извън столицата, защото масово хората с възможности бягат от смога и задръстванията тук. Може би при гепардите не е така, но екосистемата тепърва се създава на много места (например Бургас).

    Ясно се вижда, че възможностите в ИТ сектора са огромни. Ако дойдат още толкова програмисти, колкото са наети в момента - за всички ще има работа, а фирмите ще вдигнат приходите двойно. Без много усилия. Жалко е, че толкова трудно се наемат хора от чужбина. В сектора имаме нужда от мащаб, за да станем международен притегателен център в тази индустрия.

    Нередност?
Нов коментар