🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В България 62% от работодателите изпитват недостиг на кадри

Проучване на ManpowerGroup показва с какво компаниите могат да спечелят служителите

Най-трудно се намират строители, квалифицирани работници и инженери
Най-трудно се намират строители, квалифицирани работници и инженери
Най-трудно се намират строители, квалифицирани работници и инженери    ©  Цветелина Белутова
Най-трудно се намират строители, квалифицирани работници и инженери    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Недостигът на кадри в световен мащаб почти се е удвоил през последните десет години. Това показва последното проучване на ManpowerGroup. "Да се справим с липсата на умения: какво искат служителите". Общо 54% от компаниите отчитат липса на работници с необходимите умения през 2019 г. спрямо едва 30% през 2009 г.

Макар резултатите в България да се подобряват леко спрямо 2018 г., когато недостигът достигаше 68%, данните за миналата година показват, че 62% от работодателите изпитват трудности да попълнят свободните позиции.

Целта на проучването е да разкрие какво привлича хората към една организация и какво ги кара да останат в нея, за да могат компаниите да намерят и задържат най-добрите таланти. Макар че желанията на служителите се различават според географския регион, пола и различните етапи от кариерното им развитие, според изследването свободата кога и къде да бъде свършена работата, здравословният баланс между личен и професионален живот и кариерната мобилност за придобиване на умения са сред топ приоритетите им наред със силния лидерски екип и ангажираност към поставените цели.

Трудни за намиране

Според изследването на ManpowerGroup най-дефицитните кадри в България са строителите. Веднага след тях се нареждат квалифицираните работници като електротехници, оксиженисти и механици, както и всякакви специалности инженери (химически, електро-, строителни, машинни).

Надолу в списъка с недостигащи работници са шофьорите и техниците (специалисти по контрол на качеството и технически персонал). Трудно се намират хора, които да работят в сферата на туризма и здравеопазването и оператори в производството. Сред дефицитните кадри са също специалистите в продажбите и маркетинга, както и офис служителите.

Какво искат служителите

Пет са основните нужди и желания на служителите в световен мащаб, които определят дали те ще приемат дадена работа, както и дали ще се задържат на нея, показва изследването.

Без изненада заплащането остава основният фактор за привличане и задържане на всички служители под 65 години. В същото време обаче за все повече хора важно значение имат и допълнителните придобивки. На второ място сред приоритетите за служителите от всяка възраст, пол и географски регион са гъвкавостта и контролът над времето.

Персонализираният подход към кариерното развитие, който се базира на конкретни данни и оценка на силните им страни и потенциала им, също е сред ключовите фактори. Според проучването на ManpowerGroup 81% от служителите, които са преминали атестация, са по-удовлетворени от работата си.

Хората търсят също предизвикателна работа и възможности да се развиват. За тях е важно работата да предлага разнообразие, което разширява опита им и им помага да изградят нови познания и умения.

Не на последно място сред основните фактора са целта, брандът и репутацията. Служителите искат да се гордеят с това, което правят, и с организацията, за която работят.

Приоритети по възраст

Макар че за всички служители задължителни условия са доброто заплащане, гъвкавото работно време и предизвикателната работа, съществуват различни допълнителни механизми, които могат да ги мотивират. Според проучването желанията им варират според географското местоположение, пола и етапа, на който се намират в своята кариера.

Т.нар. поколение Z (18-24 години) например като цяло е амбициозно, гладно за пари и кариерно развитие, но жените и мъжете имат различни желания. За жените заплащането е двойно по-важно от следващия им приоритет - придобиването на умения, докато за мъжете уменията и кариерата са почти толкова важни, колкото заплатата.

Милениалите (25-34 години) от своя страна искат гъвкавост и предизвикателна работа, като гъвкавостта е особено важна за жените.

Хората от поколението X (35-54 години) пък търсят баланс. За мъжете гъвкавостта е толкова важна, колкото за жените, като те искат да имат възможност да работят дистанционно, да използват отпуска си по бащинство и да имат плаващи начало и край на работния ден.

Бумърите (55-64 години и над 65 години) се мотивират от заплащането, предизвикателната работа и гъвкавостта, въпреки че най-големият приоритет за тях са ръководството и екипът.

Все още няма коментари
Нов коментар