🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Работодателите ще наемат още хора в началото на следващата година

Най-силни са очакванията в минната индустрия, лидерът по региони отново е Варна

Общо 7% повече е делът на фирмите, които ще увеличават персонала
Общо 7% повече е делът на фирмите, които ще увеличават персонала
Общо 7% повече е делът на фирмите, които ще увеличават персонала    ©  Цветелина Белутова
Общо 7% повече е делът на фирмите, които ще увеличават персонала    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работодатели от всички индустрии и региони на страната очакват да наемат нови хора през първото тримесечие на 2020 г. Това показва редовното изследване на ManpowerGroup за заетостта, проведено сред 623 компании в България. Оптимистичните прогнози засягат всичките 10 изследвани сектора, като най-положителни са очакванията в минната индустрия. За девето поредно тримесечие най-силен се предвижда да бъде пазарът на труда във Варна.

Резултатите

Общо 10% от анкетираните планират да наемат нови служители през първите три месеца на следващата година, 6% очакват да намалят персонала си, а 82% не предвиждат промяна. След сезонно коригиране нетната прогнозна заетост, която измерва разликата между плановете за наемане и тези за освобождаване, е 7%. Това ниво е съпоставимо с предходното тримесечие и със същия период на миналата година, казаха от Manpower.

"Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост", коментира Александър Хангимана, управляващ директор на "МanpowerGroup Балкани". "Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм", добави той.

Водещи сектори

Като цяло ръст се очаква във всичките 10 индустрии, включени в изследването, но най-силно ще е темпото на заетост в сектор "Минно дело", където нетната прогноза е 13%. С малка разлика следват "Строителство" (12%), "Производство" и "Транспорт, складове и комуникации" (по 11%). Секторът с традиционно една от най-оптимистичните прогнози - "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги", се нарежда на пето място с 9%. Най-предпазливи са работодателите в "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов", където се очаква най-слабият пазар на труда (1%).

По региони и размер

Работодателите предвиждат да увеличат работната сила във всичките пет изследвани региона, но за девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна. Там нетната прогноза за заетостта е 13%. Сравнително добри са очакванията за допълнителна заетост също в Пловдив и София, където прогнозният ръст е 8%. Малко по-скромно увеличение на числеността се планира в Бургас (7%), а в Русе работодателите отчитат най-слабите намерения за наемане (3%).

Най-силно темпо на наемане предвиждат големите компании (с над 250 служители), където нетната прогноза за заетостта е 22%. Умерено (8%) ще е темпото в средните компании (над 50 служители, а при малките и микрофирмите прогнозният ръст е съответно 7 и 4%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    Условията на анемичен глобален икономически растеж са оптимални за развиващи се икономики като нашата. В такъв период голяма част от фирмите търсят други начини за стимулиране на печалбата, което прави дестинации като България по-популярни.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Ами то останаха ли хора в работоспособна възраст за наемане? Работодателите освен да изискват ще трябва да си "развържат кесиите".

    Нередност?
Нов коментар