Работодателите са с най-песимистични планове за наемане от 9 години насам

Компаниите във всички региони прогнозират спад на персонала през третото тримесечие според проучване на ManpowerGroup

Работодателите във всички региони и сектори са засегнати от последиците от епидемията.
Работодателите във всички региони и сектори са засегнати от последиците от епидемията.
Работодателите във всички региони и сектори са засегнати от последиците от епидемията.    ©  Цветелина Белутова
Работодателите във всички региони и сектори са засегнати от последиците от епидемията.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плановете на българските работодатели за наемане на нови служители през третото тримесечие на 2020 г. са най-песимистични от 9 години насам. Това показва редовното обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта, което е проведено по време на извънредното положение заради коронавируса. Едва 9% от компаниите планират да наемат нови хора, 15% предвиждат намаление на персонала, а 67% не очакват промени. След отчитане на сезонните колебания нетната прогноза е -7% и е най-слабата от началото на проучването през 2011 г.

Негативни са очакванията във всичките пет изследвани региона на страната, като най-скромен се очертава пазарът на труда в Бургас. По-слаби прогнози за заетост имат компаниите във всичките седем индустриални сектора.

Извънредни обстоятелства

Изследването е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 365 работодатели в България. От ManpowerGroup посочват, че интервютата са направени по време на извънредните обстоятелства и резултатите може значително да се различават от предишни тримесечия. Така например при предишното изследване в началото на март, което излезе броени дни преди да бъде обявено извънредно положение в страната, прогнозите за наемане като цяло бяха сравнително добри и единствено в сектора на туризма очакванията бяха негативни. Със спирането на част от икономиката обаче картината се промени. Въпреки това от ManpowerGroup отчитат, че 22% от работодателите все пак очакват през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията.

По региони

Най-песимистични са прогнозите за откриване на нови работни места в региона на Бургас, където туризмът е основна индустрия. Там работодателите отчитат нетна прогноза за заетост от -20%. Малко по-добри, макар и негативни, са нагласите във Варна и Русе (-8%), докато прогнозите в Пловдив и София са съответно -4% и -2%.

В сравнение със същия период на миналата година перспективите за наемане намаляват рязко във всички региони, като най-голям е спадът в Бургас и Варна - съответно 26 и 20 процентни пункта. По-лоши са очакванията също в София (-11 процентни пункта), както и в Пловдив и Русе (-10 процентни пункта).

По сектори

Перспективите за наемане през следващите три месеца във всичките седем сектора са най-слабите, откакто се прави изследването. Все пак има два сектора - "Финансови и бизнес услуги" и "Промишленост", където броят на служителите се очаква леко да се увеличи, като нетната прогноза за заетостта там е 3%. В същото време обаче работодателите в "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Други услуги" са силно негативно настроени, като очакват спад на заетостта от съответно 16% и 13%.

Сравнение с година по-рано показва, че и седемте изследвани сектора влошават прогнозите си за наемане. Най-рязък е спадът в "Други услуги" (-21 процентни пункта), "Строителство" (-20 процентни пункта) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (-19 процентни пункта).

По размер

Най-слабо темпо на наемане предвиждат работодателите от средно големите компании, където нетната прогноза за заетостта е -15%. По-ниски са очакванията и на останалите категории компании по размер. Прогнозата за малките и големите предприятия е -6%, а за микропредприятията е -5%. В сравнение със същия период на миналата година се понижават очакванията във всичките четири категории, като най-голям е спадът при големите и средните предприятия - съответно с 26 и 22 процентни пункта.

По света

Очаквано негативни са прогнозите и в по-голямата част от света, показва изследването на ManpowerGroup. Работодателите в 35 от 43 анкетирани страни предвиждат да намалят заетостта през следващите три месеца. Ръст на служителите прогнозират работодателите в седем страни - Япония, Индия, Китай, Тайван, САЩ, Хърватия и Германия, а застинал пазар на труда ще има в Хонконг. Работодателите в три от четирите най-големи европейски икономики прогнозират спад на заетостта през следващото тримесечие - Великобритания, Франция и Италия.