Mastercard увеличава лимита за безконтактно плащане до 100 лева

Мярката ще бъде приложена в 29 държави, включително в България

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Безконтактното плащане с банкова карта ще стане още по-удобно през следващата седмица, тъй като Mastercard вдига лимита в 29 държави, сред които и България. Досегашният праг от 50 лева, над който потребителите ще въвеждат ПИН код за потвърждение на покупката, ще стане 100 лева. Мярката ще има два основни ефекта върху потребителите - ще направи пазаруването в търговски обекти по-бързо и ще намали рисковете, които носи плащането кеш, което е от особено значение във време на пандемия. ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица.

В някои държави като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша промяната ще бъде постоянна, докато на други пазари тя ще е активна временно като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като потребителите ще могат да пазаруват лесно и с минимален риск от докосване на различни повърхности. В региона повишаване на лимита ще бъде въведено и в Северна Македония и Албания.

"Mastercard е компанията, която първа оцени колко е важно да осигури пълно покритие на безконтактните терминали до 1 януари 2020 г. Промяната в лимита отразява темпото на променящото се потребителско поведение, като предоставя бързина, спокойствие и лекота в ежедневните дейности", коментира в съобщение вицепрезидентът "Продукти и иновации" в Mastercard Милан Гаудер.

С фокус върху сигурността

От 2007 г., когато безконтактната технология бе пусната на пазара, банките в България започнаха активно да подменят старите карти с чип. В резултат на това страната е сред шампионите по навлизане на безконтактни плащания с почти 100% безконтактни терминали и около 80% безконтактни карти на пазара. От Mastercard посочват, че 75% от всичките плащания през тях в Европа вече са безконтактни.

Наред със страховете, че безконтактните плащания увеличават възможността за кражби, технологията доказва своята сигурност. Самите лимити служат като начин за ограничаване на щетата, в случай че картата е открадната и преди собственикът й да успее да уведоми банката, някой се опита да купи нещо с нея. В допълнение, Директивата за платежни услуги (PSD2) също предвижда мерки, свързани със сигурността - когато е налице шеста поредна безконтактна транзакция или когато общата сума на безконтактните транзакции, за които не е въведен ПИН, достига 300 лева в рамките на един ден, се изисква въвеждането на секретния код.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iqd30687376 avatar :-|
    iqd30687376

    Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just 2% interest rate. Contact Us Via.email: [email protected]
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    Нередност?
Нов коментар