🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Spark добави 80 нови електромобила, цели да достигне 800 - 1000 в края на годината

Hyundai Kona вече е най-разпространеният модел в услугата за споделена мобилност - 170 коли

Новите електромобили Hyundai Kona са на разположение на потребителите от средата на тази седмица
Новите електромобили Hyundai Kona са на разположение на потребителите от средата на тази седмица
Новите електромобили Hyundai Kona са на разположение на потребителите от средата на тази седмица    ©  Spark
Новите електромобили Hyundai Kona са на разположение на потребителите от средата на тази седмица    ©  Spark
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Услугата за споделена мобилност Spark добави нови 80 електрически автомобила Hyundai Kona към автопарка си. Така предлаганите през платформата коли вече са над 350 от осем различни модела, покриващи различни класове. Hyundai Kona вече е най-разпространеният модел в системата - 170 коли.

Услугата стартира през октомври 2017 г. с 25 електрически Volkswagen e-Up, а само допреди малко повече от година - в началото на 2019 г., броят на колите беше едва 120.

Целта на компанията е да достигне 800 - 1000 автомобила до края на тази година, като води преговори с различни производители. Заедно с увеличаването на броя на колите ще нарастват и зоните, които услугата покрива. В момента платформата е активна в голяма част от София, като единствено отсъства осезателно в северозападните райони. За целта е предвидено и изграждането на повече зарядни станции във всеки един район. От Spark искат да навлязат и на още един нов международен пазар през 2020 г., след като вече работят в България, Литва и Румъния - в Букурещ стартираха през миналата година със 70 автомобила първоначално.

Потребителите на Spark вече са над 70 000, съобщиха от компанията пред "Капитал". Spark е един от най-големите купувачи на електромобили в България - от регистрираните в КАТ до края на януари тази година общо 1304 коли на ток над 300 са на платформата. Освен Hyundai Kona сред предлаганите модели са и Volskwagen e-Up, Nissan Leaf, BMW i3, Hyundai Ioniq и товарни и пътнически бусове Nissan.

През миналата година имаше различни вандалски прояви срещу колите на платформата и компанията обяви, че става въпрос за организирана атака срещу дейността й.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    teob avatar :-|
    Теодоси Бялков
    • + 1

    Това е една много добра инициатива. Скоро дали ще се разшири и към други градове ?

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-?
    mto
    • - 1

    Ще се иска ли разрешение от останалите участници в движението, или ще се намери друг начин да спрат Спарк-овете от движение?

    Нередност?
Нов коментар