Eldrive увеличава мрежата си от е-зарядни в партньорства с OMV и община Бургас

Зарядните станции за електромобили на компанията ще нараснат най-малко с 80

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За седмица мрежата за зарядни станции за електромобили Eldrive обяви два мащабни проекта, с които покритието в България ще бъде значително увеличено. Компанията сключи две партньорства - с OMV и с община Бургас, които ще добавят към 80 нови станции в региона.

На бензиностанция - електромобил

"Елдрайв чарджинг" (дружеството зад бранда Eldrive) и OMV Petrom обявиха, че ще изградят над 30 бързозарядни станции на обекти на OMV в България и Румъния. Инсталирането им трябва да стане в следващите две години, като първите две бързи DC станции с мощност 50 kW вече са готови и работят - на "OMV Даскалово" (АМ "Струма") и "OMV Голямоконарско" (до Пловдив).

"Преговаряхме доста дълго време, защото стратегическото ни партньорство с OMV не касае само една държава. На този етап договорката ни е за 20 станции в България и 10 в Румъния, но договорът е дългосрочен и тепърва може да увеличаваме броя на обектите, а след време и да се разширим към други територии", заяви пред "Капитал" Стефан Спасов, изпълнителен директор на "Елдрайв чарджинг". Инвестицията в изграждането на зарядните станции е на Еldrive, като компанията ще ги управлява и поддържа, а OMV ще предостави обекти на главни пътни артерии. Повечето от тях вече са определени, като бързината за изграждане зависи и от електрическата инфраструктура и възможността за постоянен ток. Бързите станции дават възможност за зареждане на 80% от батерията за около 40 минути в зависимост от модела на електромобила. Обектите ще предлагат най-популярните конектори - CCS и CHAdeMo, а плащането може да става и чрез приложението на Eldrive.

"Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в близкото бъдеще, електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния", коментира в официалното съобщение за проекта Дeчeбaл Tyдop, ритейл мениджър на "OMV България".

Скоро и в Бургас

Преди седмица "Елдрайв чарджинг" обяви и договора си с община Бургас, който предвижда компанията да изгради 50 нови станции на територията на града. Споразумението е част от проекта "Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда - Южна България", по който е осигурено финансиране от Фонд за устойчиви градове. От община Бургас ще предоставят публичните терени за станциите, а проектирането, доставката, инсталацията и оперирането на станциите ще се извърши от "Елдрайв чарджинг".

Според Стефан Спасов договорът е бил сключен бързо и в компанията са били впечатлени от "технократския подход на община Бургас". Екипи на Eldrive вече са в Бургас и оглеждат възможни локации. Мениджърът все пак подчерта, че скоростта на изграждане зависи от още няколко фактора - административните изисквания за подобна инфраструктура, които не са леки, както и участието на местното електроразпределително дружество - в случая EVN. Новите станции ще бъдат видими и достъпни както чрез мобилното приложение Eldrive, така и през платформата "Смарт Бургас".

Все по-голямо покритие

С новите проекти покритието в България от зарядни станции ще става все по-удобно, а пътуването до Южното Черноморие с електромобил ще е по-лесно. В момента Eldrive има мрежа от над 210 зарядни точки, като има договори и с други партньори като "Shell България". "Идеята ни е в следващите две години да увеличаваме още покритието си, като добавим няколкостотин нови станции", заяви пред "Капитал" Стефан Спасов. Според него с увеличаването на броя на електромобилите в България, които в момента са към 1300 (леки коли), съвсем естествено ще има нужда и от повече станции.

Все още няма коментари
Нов коментар