🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Spark добавя 400 нови коли Renault Zoe към бизнеса си в Румъния

Фирмата вече има 550 електрически автомобила за споделяне в страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за споделяне и краткосрочен наем на електрически автомобили Spark ще добави 400 нови коли Renault Zoe към флотилията си в Букурещ, съобщиха от фирмата. Така общият брой на колите, които могат да бъдат ползвани в румънската столица, ще достигне 550. Spark е подписала споразумение с Renault, а добавката към автопарка на практика прави компанията най-голямата в сферата на споделянето на автомобили в целия регион на Югоизточна Европа по брой коли.

Освен в Румъния, Spark има бизнес и в България и Литва. Новите автомобили в Румъния ще се появяват постепенно на улиците на столицата, като в експлоатация вече са пуснати първите 100. Renault Zoe е изцяло електрически модел, който издържа до 300 километра пробег при пълно зареждане. Цената ще бъде 0.86 румънски леи (35 стотинки) на минута, или 120 леи за 24 часа (49 лв.).

"Точно година след дебюта ни в Румъния вече имаме впечатляващ растеж. Започнахме с 50 коли в Букурещ, а скоро ще имаме над 550 изцяло електрически автомобили", коментира Димитър Стоянов, мениджър на Spark за Румъния. "С добавката на 400 нови Renault Zoe продължаваме да изпълняваме стратегията си да сме по-достъпни за клиенти и вече сме най-голямата платформа за споделяне на коли в страната."

Разширението на Spark

Spark е основана през 2016 г. във Вилнюс, Литва, a от октомври 2017 г. работи и в България. Първоначално в страната работеха 25 малки автомобила Volkswagen e-Up!, но след бърз растеж във флотилията към февруари тази година броят на автомобилите скочи до 350 от осем различни модела - Volkswan e-Up!, Hyundai Kona, Nissan Leaf, BMW i3, Hyundai Ioniq и товарни и пътнически бусове Nissan.

През февруари компанията обяви, че плановете са до края на годината броят на автомобилите в България да достигне между 800 и 1000, но заради коронавируса те се отлагат за 2021 г. "Крайната цел обаче остава непроменена", коментираха от компанията пред "Капитал". По същата причина се отлага и навлизането в нов пазар, което също беше сред плановете за тази година, но остава за следващата.

С новите попълнения в автопарка общият брой на колите на Spark на трите пазара ще надмине 1200, а броят на регистрираните потребители в приложението на фирмата е над 150 хил.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар