🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ББР започва да продава активи на "Спарки Елтос"

По един от отпуснатите кредити държавната банка има да прибира 8.6 млн. евро

Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч. Към края на миналата година обаче заетите са били едва 60 души
Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч. Към края на миналата година обаче заетите са били едва 60 души
Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч. Към края на миналата година обаче заетите са били едва 60 души    ©  Юлия Лазарова
Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч. Към края на миналата година обаче заетите са били едва 60 души    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българска банка за развитие (ББР), която е най-големият кредитор на производителя на електроинструменти "Спарки Елтос", започва да продава активи на закъсалото ловешко предприятие. Това става ясно от подадените в Търговския регистър документи. Решението идва само четири месеца след като държавната банка обяви, че се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на задълженията на компанията, така че да не се стигне до принудително изпълнение, и само месец след като в предприятието беше назначен външен консултант, за да го преструктурира.

Дългове

Според подадените документи ББР пристъпва към изпълнение на залог във връзка с кредита за 7.5 млн. евро, който беше отпуснат на "Спарки Елтос" в края на 2016 г. и който трябваше да бъде издължен през октомври миналата година. Това обаче явно не е станало, като по оценка към 9 февруари 2020 г. компанията дължи по договора за заем и анексите към него 8.6 млн. евро заедно с лихвите и неустойките.

"Спарки Елтос" обаче има и други кредити от ББР, както и от други институции. Последните налични данни, които са към края на 2017 г., показват, че дружеството има да изплаща 37 млн. лв. на държавната банка. Според отчета за 2019 г. текущите задължения по банкови заеми към края на годината са общо 53.5 млн. лв., а дългосрочните са малко под 34 млн. лв.

Като гаранция за заема от 2016 г. беше заложено търговското предприятие, но ББР е решила да пристъпи към изпълнение само на отделни активи от него, включително недвижими имоти, движими вещи, търговски марки, вземания по банкови сметки и от трети лица и др. За депозитар е определен частният съдебен изпълнител Стоян Якимов.

Свиване

Миналия октомври ББР съобщи, че се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на дълговете, както и че води преговори с потенциални инвеститори, които се очаква да завършат успешно до края на годината. В началото на 2020 г. пък стана ясно, че външен консултант - "Сердика файненшъл сървисис", ще се опита да намери финансиране и да преструктурира "Спарки Елтос". Консултантската фирма е собственост на британския гражданин Макс Зиф, който пое оздравяването и на телевизионния доставчик "Булсатком".

"Капитал" все още очаква отговори от Зиф дали започващата продажба на активи е част от мерките за оздравяване на дружеството, както и дали някаква част от него може да продължи да работи. По данни от АПИС към края на 2019 г. в "Спарки Елтос" работят едва 64 души. За сравнение - година по-рано броят им е бил над 500, а две години по-рано - над 700. Отчетът на дружеството за миналата година пък показва, че приходите падат наполовина до малко над 8 млн. лв., рязко се свиват и разходите. За поредна година компанията отчита загуба (над 9 млн. лв.).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    idiotstavrev avatar :-P
    idiotstavrev
    • + 5

    Интересно като се "изпарят" отпуснатите на фирмите на Пеевски няколко стотин милиона, какво ще продава ББР? Лафка или Техномаркет? И кой ше ги купи...

    Нередност?
  • 2
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • + 4

    Те отдавна са се изпарили. Чакаме несъстоятелността на ББР.

    Нередност?
  • 3
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 4

    Много вероятно е Зиф да няма нищо общо с атаката на ББР.
    След като банката не допусна Фил Филипов да представи официално своя план за оздравяване /отряза го арогантно още на етап предварителни разговори/ сега единственият въпрос е за кого играе. Лицето със съществени отклонения в метаболизма и интелекта, традиционно спрягано за кандидат за всякъкви активи /КОЙ/ няма капацитет и екип за управление на производствено предприятие. Предполагам театърът е да се измъкнат собствениците на Елтос с минимални загуби и да запазят завода си в Русе, който е гарант по някои от заемите на Елтос и източник на реални доходи за тях. Факт е, че не подкрепиха Филипов. Ако го бяха направили ББР /и управляващага я банда/ можеше да бъде преодоляна.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Мерудията ще фалира скоро ББР.

    Нередност?
Нов коментар