След ловешкия завод ББР разпродава активи и на русенския "Спарки"

Създадено е ново дружество, управлявано от консултанта по преструктуриране на компаниите в групата

За разлика от ловешкия завод "Спарки Елтос", русенското предприятие работи
За разлика от ловешкия завод "Спарки Елтос", русенското предприятие работи
За разлика от ловешкия завод "Спарки Елтос", русенското предприятие работи    ©  ''Спарки груп''
За разлика от ловешкия завод "Спарки Елтос", русенското предприятие работи    ©  ''Спарки груп''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет месеца след като започна разпродажба на активи на ловешкия производител на електроинструменти "Спарки Елтос", Българска банка за развитие (ББР) пристъпи към изпълнение на залог и на русенския машиностроителен завод "Спарки", който е част от същата група. Банката претендира за малко над 10 млн. евро вземания по три кредита, придобитити чрез цесия от Банка ДСК в края на 2016 г.

Междувременно от документи в Търговския регистър става ясно, че наскоро е регистрирано ново дружество - "Спарки Русе 2020", със същия предмет на дейност и с осигурено финансиране отново от ББР. То се управлява от консултанта по оздравяване на фирмите в групата Макс Зиф, нает точно от държавната банка. Накратко, активите на русенския завод ще се продават на търг от съдебен изпълнител, а вероятен купувач е дружество, управлявано от сегашния консултант.

Задължения

Държавната ББР е един от основните кредитори на компаниите от групата. Тя има и особен залог върху търговското предприятие "Спарки" във връзка с три кредита, отпуснати през 2005, 2007 и 2015 г. от Банка ДСК, която продаде вземанията си на ББР през ноември 2016 г. Търсената сега сума от 10.1 млн. евро включва и дължимите лихви, такси и неустойки и е приблизително равна на общата сума на отпуснатите заеми, което означава, че по тях са правени някакви плащания. И трите заема обаче са в забава от 3 април 2020 г. Според отчета на "Спарки" към края на 2019 г. компанията дължи общо 19.6 лв. на банки, като задълженията са текущи (до 12 месеца) и няма просрочия.

За да събере вземанията си, ББР ще продава отделни активи на предприятието - недвижими имоти, движими вещи, стоки и оборудване, търговски марки, вземания по банкови сметки и от трети лица и др. За депозитар е определен Стоян Якимов, който стана депозитар и на "Спарки Елтос".

За разлика от ловешкото предприятие "Спарки" продължава да работи, като по данни от АПИС към април в компанията са заети около 300 души. Русенският завод произвежда земеделски, транспортни, пътностроителни и други машини и съоръжения. За миналата година компанията има 20.5 млн. лв. оборот (24.4 млн. лв. за 2018 г.), а загубата се удвоява до 1.1 млн. лв. "Спарки" има натрупана печалба от 8.2 млн. лв. от предишни години.

Преструктуриране

В началото на тази година стана ясно, че ББР е възложила на външен консултант - "Сердика файненшъл сървисис" на британския гражданин Макс Зиф, да изготви стратегия за финансово и оперативно преструктуриране на двата завода, чиито мажоритарни собственици са Станислав Петков и Петър Барбуков. Зиф имаше подобна задача в "Булсатком", където после дял придоби и свързано с ББР дружество.

За русенското предприятие преструктурирането, изглежда, ще стане чрез дружеството "Спарки Русе 2020", което е било регистрирано в средата на май в София вероятно с цел да придобие активите. То има същия предмет на дейност като "Спарки", а управител е Макс Зиф. Капиталът на новата компания е 10 лв., а като едноличен собственик е вписан Михаил Цветанов Нацкин. Справка в интернет показва, че Нацкин е адвокат и има докторска степен по право от УНСС, като тема на дисертацията му е "Стабилизация на търговец във финансово затруднение". Извън това името му излиза като съсобственик в две монтански дружества - "МН - консулт" и "Органик хърбс", но нито едно от тях не е действащо.

По-интересното обаче е, че в преструктурирането отново ще участва ББР. За това говори фактът, че държавната банка е отпуснала 3 млн. евро кредит на "Спарки Русе 2020". Договорът е от 15 юли, а лихвата е 3-месечен Euribor + 3 процентни пункт надбавка, но не по-малко от 3%. Заемът е обезпечен със залог върху предприятието.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • + 3

    ББР отпуска заем от 3 млн. евро кредит на "Спарки Русе 2020". Фирмата е с регистрация от 10 лева, няма имущество и се очаква да закупи активите на "Спарки" в Русе.

    И ако това не е схема на ББР? Мавруда още ли е там или те по принцип така си работят, а?

    Нередност?
Нов коментар