🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имоти и оборудване на "Спарки Елтос" се продават за 62.6 млн. лв.

Частен съдебен изпълнител е обявил търг за активите на неработещия завод, след като ББР пристъпи към изпълнение на залог

Производителят на електрически инструменти работи на загуба от над 10 години
Производителят на електрически инструменти работи на загуба от над 10 години
Производителят на електрически инструменти работи на загуба от над 10 години    ©  Юлия Лазарова
Производителят на електрически инструменти работи на загуба от над 10 години    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земя, сгради и оборудване на неработещия ловешки завод "Спарки Елтос" са обявени за продан от частен съдебен изпълнител. Това става, след като по-рано тази година държавната Българска банка за развитие (ББР), която е сред големите кредитори на дружеството, пристъпи към изпълнение на залог заради просрочване на един от заемите. Активите на предприятието са обявени за общо 62.6 млн. лв. Предложения от потенциални купувачи се приемат от началото до края на юли.

Имущество

Частният съдебен изпълнител Велислав Петров предлага две групи активи. Едната включва над 7000 позиции движимо имущество (машини, оборудване и обзавеждане), което се предлага в пакет за 28.4 млн. лв. с ДДС. Недвижимото имущество на компанията е с обща минимална оценка от 34.2 млн. лв. с ДДС, като отделните имоти и сгради се предлагат и поединично. Офертата включва два обособени имота в Източната промишлена зона на Ловеч - единият с площ от близо 77 дка, а другият - малко над 42 дка, както и десетки сгради в тях. Освен това се продават и по 27 дка терени в селата Александрово и Лесидрен, заедно с построените сгради. В случай че се появят кандидати, предложенията им ще бъдат отворени на 3 август.

Дългове

Разпродажбата на активите на завода за електрически инструменти не е неочаквана, след като през февруари стана ясно, ББР пристъпва към изпълнение на залог. Това стана във връзка с кредит за 7.5 млн. евро, отпуснат на "Спарки Елтос" в края на 2016 г. и обезпечен със залог на търговско предприятие, който трябваше да бъде изплатен през октомври 2019 г. По данни на държавната банка към февруари тази година по него компанията дължи 8.6 млн. евро с лихви и неустойки.

Това обаче не са всички дългове на дружеството. Към края на 2019 г. общият размер на текущите задължения (дължими в рамките на година) по банкови кредити беше 53.5 млн. лв., а по данни от 2017 г. (последните налични) само ББР имаше да получава 37 млн. лв. Заводът обаче на практика не работи от миналата година. Данни от АПИС показват, че работниците постепенно намаляват от 500 души в края на 2018 г. до 64 в края на миналата година и едва 36 към април 2020 г.

В края на миналата година ББР беше обявила, че се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на дълговете на компанията, за да не се стигне до принудително изпълнение, а малко по-късно нае и външен консултант, който да спаси поне част от предприятието. Разпродажбата на всички ключови активи сега обаче показва, че предприятието едва ли ще заработи отново.

Компанията

Мажоритарен собственик на иначе публичното "Спарки Елтос" с 87% е "Спарки груп", в която по 50% си поделят физическите лица Станислав Петков и Петър Барбуков. Групата контролира и русенския машиностроителен завод "Спарки".

Ловешкото предприятие на практика не е работило на печалба от над 10 години, а натрупаната загуба в края на 2019 г. е 57.4 млн. лв. В последните месеци срещу компанията бяха заведени и искове за обявяване в несъстоятелност - първо от Уникредит Булбанк, а сега и от Главната инспекция по труда, към която са се присъединили и други кредитори, включително ББР. Производство все още не е образувано.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • - 1
    • + 1

    Дано се намери нов инвеститор с визия, защото загубата на работните места и производствените мощности не е за предпочитане.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Ако ББР не наливаше милиони за нищо в тази каца, досега в тези цехове щеше да се е нанесъл някой нов западен инвеститор. Справка - фабриката на Great Wall.

    Нередност?
Нов коментар