🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сбогом, Lafka

Очакването на пазара е веригата да заработи като място за продажба на продуктите на държавния тотализатор

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Веригата скоростно затвори, защото без печалбата от продажба на лотарийни билети ще е на огромен минус.
  • Масовото очакване е, че обектите ще бъдат "национализирани" от тотото на неясно каква цена.

Замислен като монополно място за продажба на цигари и вестници, които сам произвежда и доставя, проектът на Делян Пеевски Lafka изглеждаше страшилище за конкурентите. Отворени преди шест години с подкрепа на държава и общини, павилионите заеха централни места в повечето големи градове. Но се оказа, че дори така сглобен, моделът едва излиза на плюс, и то благодарение на избуялата лотария на Васил Божков. От седмица бизнесът с частни талони е забранен. Ден по-късно и Lafka затвори.

Събитието не беше прието траурно от засегнатите бизнеси - засега доставчиците на бързооборотни стоки очакват да получат дължимото от веригата, а търговците конкуренти ще могат да си преразпределят овакантените продажби на цигари, храни, напитки, медии за около 200 млн. лв. годишно.

Основателният страх е, че и тук (както в разпространението на вестници) ще видим поредна неизгодна държавна намеса. Подозренията са, че обектите ще бъдат "национализирани" от тотото на неясно каква цена. И през тях то ще продава лотарийни талони.

Бързооборотно затваряне

Първите сигнали, че нещо се случва, дойдоха преди две седмици, когато веригата престана да поръчва цигари. През уикенда обектите поетапно затвориха. В неделя се появи писмо от директорите й до търговските партньори и клиенти, че въвеждането на държавен монопол в лотарийните игри е довело до значителен спад на продажбите и практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството, поради което то преустановява дейността си. От компанията допълват, че разполагат с достатъчен ресурс, за да изплатят задълженията си в най-кратки срокове.

От Lafka не отговориха на въпросите на "Капитал" дали затварянето е окончателно, ще се мине ли през процедура по несъстоятелност, ще се откажат ли от концесията на спирките в Пловдив и какви са задълженията им по банкови кредити. Според източници на вестника решението за затваряне е било и на двамата крайни съсобственици - депутатът от ДПС Делян Пеевски и основателите на "Винпром Пещера".

Доставчиците на цигари, сладки изделия, напитки не изглеждат притеснени, че веригата им дължи значими суми за непродадена стока. В момента течала инвентаризация и вероятно до седмици разплащанията ще се случат.

Размерът на лавките

Генезисът на Lafka през 2014 г. е в основата на това тя да не се превърне в особено популярна верига, каквато беше идеята при създаването й. Тогава се планираше тя да достигне 3000 обекта. Тя се разрасна до 2000, но след това половината от тях се оказаха нерентабилни и бяха затворени. При затварянето си веригата имаше 1059 павилиона.

Lafka беше създадена с финансиране от "Булгартабак" и неговия тогавашен дистрибутор. Тъй като те познаваха добре местата за продажба във всеки град, те представяха на общинските съвети скици с искане за наемане за срок от 10 години на най-атрактивните обекти в градовете. Цигарената компания предлагаше да спонсорира обновяване на училища, стадиони, спортни площадки и да предплати наетите площи, за да получи по-нисък наем. На повечето от тези места съществуваха малки семейни павилиони, чийто бизнес биваше отнеман в полза на Lafka. В множество градове собствениците им протестираха срещу навлизането на веригата, а солидарните с тях клиенти започваха да пазаруват от новите им обекти или от други магазини, но не и от Lafka. А инвестицията ставаше с щедро финансиране от КТБ.

Заради експанзията през първите няколко години веригата беше на загуба. През 2018 г. (последната с видим отчет) приходите на компанията са 240 млн. лв. и тя е с нетна печалба от 5 млн. лв. В отчета е записано, че най-големи са приходите от продажба на цигари - близо 180 млн. лв., следвани от всички останали стоки, вероятно и вестници - 35 млн. лв. Комисионите от лотарийни билети са 22 млн. лв., което си е почти чиста печалба и означава събрани залози за поне 200-300 млн. лв. Без тези 22 млн. лв. брутна печалба веригата със сигурност ще излезе на голям минус. Персоналът на дружеството е бил 630 души към края на 2018 г., но още хора са работили във веригата през франчайза.

Lafka има заем към ПИБ и акциите на дружеството са заложени като обезпечение пред банката, като задължението към банки според отчета е малко над 24 млн. лв. според отчета за 2018 г. Сега вероятно числото е под 20 млн. лв. Отделно от това пък "Благоевград БТ" има заем от Българската банка за развитие.

Кой ще е наследникът

На пазара на цигари и захарни изделия са убедени, че Lafka не затваря окончателно, а след кратък период от време собствеността ще бъде прехвърлена на друг, най-вероятно на държавата.

"Процесът има съвсем друг замисъл, който е доста целеустремен. Декларирайки, че затваря, вероятно Lafka няма да върне заемите си към ПИБ или "Благоевград БТ" - към Българската банка за развитие, и в скоро време веригата ще се превърне в собственост на кредиторите си. А оттам те могат да кандидатстват и получат лиценз за продажба на продуктите на държавния тотализатор", коментира търговец на дребно.

Николай Димитров от Асоциацията за защита на дребния бизнес в Бургас смята, че веригата очаквано затваря, тъй като бизнесът й е бил лошо структуриран. "Те взеха общинските площи в цяла България с ниски наеми от 100-150 лева на месец за павилион, а ги преотдаваха за по 1000 лв., задължаваха франчайзьорите да пазаруват само от тях и освен това бонусите и отстъпките не отиваха при наемателя на обекта, а във веригата. Явно са установили, че повече не могат да се разрастват", отбелязва той.

Димитров също е убеден, че Lafka ще се върне на пазара под нова форма чрез държавното тото и лотария.

Спокойно преразпределение

Големите дистрибутори не са разтревожени от затварянето на най-голямата верига за цигари и вестници, тъй като основният й доставчик е ЕЛД. В първия момент цигарените компании са били притеснени, че липсата на средства от лотарийните билети кара Lafka и ЕЛД да престанат да поръчват цигари за павилионите предишните седмици, но се оказало, че това е централизирана заповед за всички обекти. Доставката на тютюневите изделия зависи от региона и продажбите на обекта - от веднъж през няколко пъти седмично, до всеки ден, като при големи обеми цигари има отложено плащане от 10 дни до две седмици, коментира представител на верига. Той допълни, че ЕЛД са доставяли цигари на Lafka всеки ден.

"Хората няма да спрат да пушат, ще се възползваме от липсата на директна конкуренция, където е възможно, и нишата, която остава след Lafka, ще се разпредели между пазарните субекти. Понеже всичко със затварянето й се разви много бързо, още е рано да се каже какво ще бъде бъдещето на Lafka и дали тя ще продължи да съществува и под каква форма", казва той.

Дистрибутор на цигари коментира, че на първо време обемът стока ще се разпредели между сега съществуващите търговци - големите вериги хипермаркети и бензиностанции, квартални магазини, веригите за търговия с цигари и алкохол. В страната има около 20 хил. точки за продажба на цигари и алкохол и в този смисъл възможностите на потребителите да се снабдят с необходимите им стоки са достатъчно.

Възможно е част от изместените от веригата малки търговци по места да възродят бизнеса си, особено тези, които са се съгласили да работят на франчайз за Lafka и за тях това е единствен бизнес, смята Николай Димитров.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mich avatar :-P
    mich
    • - 1
    • + 13

    много неочаквана и приятна новина. аз като един от многото бойкотирали пеевските барачки и не направили и 1 лев оборот бих казал че съм удовлетворен от това събитие и е добро начало за 2020 г.

    Нередност?
  • 2
    maddrum avatar :-|
    maddrum
    • - 1
    • + 12

    Насила хубост не става... Пееф се опита да принуди хората да пазаруват от него, хората му показаха комбинация от пръсти с преобладаващ среден. Явно само билетите са вървели и до там.
    Точно това е начина да се справим с олигарсите - да спрем да ги дотираме!

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 3
    • + 9

    Най доброто от доста време насам, никога не спрях дори пред пееФска лаПка и съжалявах хората даващи си и последните левчета за тъпите карнончета.

    Нередност?
  • 4
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100
    • - 8
    • + 3

    ... не бъдете наивни... в комбинация черепа и лафка ще осъдят населението на бойковината да им изплатят многомилионни обезщетения... (това, което не ни Убива, ни прави по-... покорни? )
    ... хахахахаха

    Нередност?
  • 5
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 2
    • + 9

    Държавата национализира Лафка или Лафка приватизира държавата?

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#5] от "vzoran":

    Много сте точен! Поздравления!

    Чета, че Божков започнал да се нуждае от адвокати, веднага след като отказал на Пееф да купи финансово закъсалата му Лафка и се сблъскал челно с неговите прокурори.

    Сега е много любопитно дали фалираната Лафка ще бъде изкупена от държавата под един или друг претекст и с парите от бюджета ще се възстанови баланса на дебелото момче.
    Ще пие ли една студена вода и мощно кредитиралата я ББР? Мавродиев - вън? Едва ли.

    И това ако не е държавна помощ за собственика на държавата - здраве му кажи!

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 6

    Моето очакване е секретарката и портиерът да решат да купят дружеството за 100 милиона лева, а ББР да им отпусне кредит за това.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 3

    Ако бяха човек, щях да им танцувам на гроба. Останаха млекарниците на ДП. Не купувайте дядо либен, фрезко и лакрима!

    Нередност?
Нов коментар