"Станилов" без Станилов

Средноголямата строителна компания имаше финансови проблеми и вече индиректно е под контрола на свой конкурент

Георги Станилов продаде строителната компания, която носи неговото име
Георги Станилов продаде строителната компания, която носи неговото име
Георги Станилов продаде строителната компания, която носи неговото име    ©  Мария Съботинова
Георги Станилов продаде строителната компания, която носи неговото име    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Средноголямата строителна компания затъна финансово и вече индиректно е под контрола на свой конкурент - "Иса 2000" на Юлиан Инджов.
  • Като причини за финансовите проблеми се сочат проект в Ливан, язовир и неуспешно поемане на бизнеса от второто поколение в семейството.
  • За Инджов сделката минава през покупка на дългове и вероятно оздравяване на компанията.

Четвърт век след като създава строителната си компания, Георги Станилов я продава. Причината не е официално обявена, но в сектора виждат комбинация от смяната на поколението начело на дружеството (синът и дъщерята са поели управлението) и два големи проекта - в Ливан и за язовир. Това, което със сигурност се знае, е че компанията не успява да се разплаща, има процедура по фалит и от няколко седмици нов собственик.

Формално новият съдружник в "Станилов" е "Хидрострой Сестримо", но в сектора няколко източника назовават друг средно голям български строител - Юлиан Инджов и неговата компания "Иса 2000". От офиса на Инджов отговориха пред "Капитал", че не са придобили компанията, а водят преговори с кредитори за придобиване на вземанията и обезпеченията им. Станилов потвърди сделката, но не пожела да коментира темата повече.

Непосредственият резултат е, че една от средно големите български строителни компании, специализирана в язовири и тунели, къса със създателя си и се смалява, но с покупката й секторът като цяло се консолидира. Сделката е показателна и за друга тенденция - основателите на много семейни компании от периода на прехода вече са в пенсионна възраст и рискът наследниците да не могат да поемат бизнеса не е малък. Явлението в близките години ще се види в цели сектори и големи холдингови структури с предимно местна собственост - освен строителството типичен пример е и военната промишленост.

Възход и падение

Компанията "Станилов" е основана през 1995 г. Тя е сред основните строители на метрото, работила е по ВиК мрежи в Шумен, Видин, Димитровград, Габрово и др., както и по язовирни стени. До 2018 г. фирмата попадаше в топ 30 на най-големите строителни компании у нас в класацията на "Капитал" К100. С резултатите си от 2014 г. тя е била дори на 9-о място в страната с оборот около 100 млн. лв. И ако в апогея си е имала над 900 служители (през 2013-14 г.), то към края на миналата година на договор са едва стотина, а бройката сега е дори по-свита. Въпреки че работеше по големи проекти, в последните години започна да изпитва сериозни финансови затруднения. Заради дългове стартира и процедура по несъстоятелност, като следващото заседание на съда е през март.

Ключовият проект от последните години е строителството на язовир "Луда Яна" край Панагюрище, който според източници е основна причина за финансовото потапяне. През ноември регионалният министър Петя Аврамова обясни, че обектът се забавя сериозно поради ред причини, но една от тях е, че изпълнителят не може да обезпечи работата си. "Станилов" работи по проекта в обединение с Strabag, като реално българското дружество е строило дотук, но е имало забавяне в плащанията.

Според придобиващия бизнеса Юлиан Инджов проблемът е дошъл от чужбина. "Големият и рисков проект в Ливан (включително с оглед състоянието на бизнес климата и банковата система в тази държава), както и липсата на големи проекти за изпълнение през последните години", коментираха от "Иса 2000" в писмени отговори до "Капитал" причините за финансовите проблеми. Задачата е била като пoдизпълнитeл нa пoдзeмни paбoти (тyнeли, вoдни кули и шaxти) пo проект "КОНВЕЙЕР 800" зa хидроземеделско paзвитиe нa Южeн Ливaн. Фирмата е била подизпълнител на MAK Kharafi-Veziroglu-Guris, обединение между кувейтска и две турски фирми. Общата стойност на този проект е била 200 млн. долара, като не е ясно каква част точно е изпълнявана от българското дружество в периода 2012-15 г. Заради лоши геоложки проучвания работата на "Станилов" е била блокирана за дълго, а на финала са останали неплатени няколко милиона.

Според представители на сектора под ръководството на дъщерята на Георги Станилов през последните години компанията е давала приоритет на плащанията към банките и е трупала задължения към подизпълнители и доставчици, което също е било фактор за влошаване и серията от искания за фалит. Задълженията към доставчици са над 10.5 млн. лв. според финансовия отчет за 2018 г. Още в този отчет дружеството съобщава, че няма нови поръчки, има неактувана (т.е. неплатена) извършена дейност и заеми към финансови институции от почти 29 млн. лв. (основно към ДСК и БАКБ, обезпечени с офис в "Манастирски ливади", база в Негован) и в тази ситуация компанията "няма достатъчно финансови ресурси, за да продължи оперативната си дейност в близко бъдеще". Строителят има дълготрайни активи за малко под 20 млн. лв. и вземания за 27 млн. лв. (вероятно част от трудно събираемите ливански). През октомври миналата година дружеството е било отписано и от Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите (КСБ). В момента например частен съдебен изпълнител е обявил офис сградата в София на "Станилов" на публичен търг за 11.9 млн. лв. Имотът е ипотекиран в ДСК, а има и второ обезпечение в полза на БАКБ.

В последно време "Станилов" се управляваше от дъщерята, а частично и от сина на основателя Георги Станилов - Биляна и Павел Станилови. На 5 февруари при смяната на собствеността обаче е вписан новият управител - Светослав Воински, а Станилови са оттеглени като прокуристи.

Сделката - с посредник

След като в края на януари собствеността се променя, тя преминава в малката непозната фирма "Хидрострой Сестримо", собственост на Бойчо Малинов, показват документи в Търговския регистър. Сделката се е случила на ниска цена - 500 хил. лв. По информация на "Капитал" дружеството е било предлагано за покупка на 5-6 местни купувача, реално е разговаряно с половината, но финално обвързващо предложение е дошло по линия на "Иса 2000".

Въпреки сходството в имената "Хидрострой Сестримо" няма връзка с голямата строителна компания "Хидрострой" на Велико Желев, обясни самият той пред "Капитал". Към 2018 г. купувачът има приходи от едва 1.34 млн. лв., 45 хил. лв. печалба и 27 заети. През 2017 г. оборотът е бил 900 хил. лв., а печалбата - 63 хил. лв. Компанията няма сайт, нито голям опит в обществените поръчки. "Капитал" не успя да се свърже на посочените в интернет телефони или имейл адрес. Не е ясно какви са бъдещите планове на купувача, как е финансирал сделката и какви активи реално придобива срещу сумата от половин милион лева. От регистъра на Камарата на строителите става ясно, че са били подизпълнител на "Иса 2000" по реконструкцията на пътя между Пловдив и Асеновград.

Реалният нов стопанин ще е "Иса 2000" със собственик Юлиан Инджов. Новият управител на "Станилов" идва точно от кръга на Инджов - Светослав Воински е служител именно на "Иса 2000", става ясно от документи, в които той е посочен като лице за контакт.

На въпрос защо сделката се осъществява индиректно Инджов коментира писмено пред "Капитал": "Към момента "ИСА 2000" не е придобило "Станилов", а води преговори с негови кредитори за придобиване на вземанията им или на някои заложени в полза на такива кредитори обезпечения."

Кой е купувачът

Инджов е един от собствениците на футболния клуб ЦСКА, където водещата фигура е Гриша Ганчев. През годините е спечелил редица поръчки на общините Смолян, Борино, Девин, Сърница през последната година. Сочен е от медии като близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това се вижда и през регионите, в които е активен. Данните за служителите му показват, че през 2018-19 г. в компанията са работили 600-700 души, което е двойно повече в сравнение с предходните години. Според последния наличен отчет "Иса 2000" има приходи от 107 млн. лв. и чиста печалба от едва 670 хил. лв.

Вероятно операцията с междинен малък собственик е с цел бързина. "От началото на декември 2019 г. преговаряме с някои от кредиторите. Поради съображения, свързани с поети ангажименти за конфиденциалност, не можем да обсъждаме естеството и параметрите на разговорите", обясниха от "Иса 2000".

Реално сега бизнесът на "Станилов" е суперсвит, като се приключва голям частен проект, а задълженията са значителни. Ако "Иса 2000" купи с голяма отстъпка банковите кредити и други подобни, реално ще контролира бъдещото производство по несъстоятелност. Анализатори не изключват трансформацията да има втора фаза - през план за оздравяване. "Едно оздравително производство е прагматичен вариант. Считаме, че дружеството заслужава този шанс При успешно приключване на преговорите с кредиторите на дружеството ще анализираме следващите си действия", казват от фирмата на Инджов.

Така компанията хем ще избегне фалита, хем задълженията ще се разсрочат/намалят, а могат да се изчистят и стари скелети от гардероба. А Инджов ще получи компания с опит и портфейл от непознат за него подсектор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aviator avatar :-|
    Ивайло Маджуров

    СТАНИЛОВ Е ОБЯВЕН В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ. НАЧАЛНА ДАТА НА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ 31.12.2018

    Нередност?
Нов коментар