🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Язовир "Луда Яна" ще се забави с три години и ще се строи от "Джи Пи груп"

Новият строител влиза в обекта без конкурс, а регионалното министерство не съобщава за неустойки за закъснението

Договорът за язовира беше подписан през септември 2016 г. Четири години по-късно работата буксува. Неустойки няма
Договорът за язовира беше подписан през септември 2016 г. Четири години по-късно работата буксува. Неустойки няма
Договорът за язовира беше подписан през септември 2016 г. Четири години по-късно работата буксува. Неустойки няма    ©  Цветелина Белутова
Договорът за язовира беше подписан през септември 2016 г. Четири години по-късно работата буксува. Неустойки няма    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"След 16-годишно прекъсване днес бе възобновено строителството на яз. "Луда Яна". Това е заглавието на прессъобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) от октомври 2016 г. - или отпреди цели четири години. На власт отново са ГЕРБ (вторият кабинет на премиера Бойко Борисов), а регионален министър е Лиляна Павлова.

По план въпросният язовир, който трябва да снабдява с вода Панагюрище, трябваше да е готов през март 2019 г. В края на 2020 г. обаче язовир няма, като завършването му се отлага за края на 2022 г., стана ясно от отговори от регионалното министерство на запитване на "Капитал". Този проект, сочен като "приоритет", не само че ще закъснее, но и в продължение на година беше на трупчета, докато се намери решение за продължаването му.

Поръчката се изпълняваше от обединение между "Станилов" и "Щрабаг". Първата фирма обаче изпадна във финансови трудности (според някои източници точно заради проекта с язовира, в който е извършила повече дейности, а е получила по-малко плащане).

На нейно място сега ще влезе "Джи Пи груп", която ще довършва язовира, обясниха от МРРБ. Така без конкурс в обединението директно влиза ново дружество, което е сред най-големите строителни компании в страната, но е свързано и със скандали и с небезизвестния некачествен ремонт на столичната ул. "Граф Игнатиев".

Бавно, бавно

Към ноември 2019 г. когато регионалният министър Петя Аврамова отговори на депутатски въпрос по темата, бяха завършени около 30% от дейностите. Преди година министърът обясни, че основната вина за забавянето е у обединението, които работи по язовира. "Изпълнителят изпитва затруднения с осигуряване на необходимите ресурси - инженерен състав, работници, механизация за изпълнението на договора", пише в отговора на Аврамова, от който става ясно още, че строителите допуснали и технически грешки, които са наложили част от построеното да бъде разрушено и повторно извършено. "По проекта за "Луда Яна" е имало удължаване на срока заради лоши атмосферни условия, но дори и то е изтекло", отбелязва още министърът в отговора си.

Тогава Аврамова обясни, че се обмислят различни варианти за продължаване на проекта, като един от тях беше прекратяване на договора. До това обаче не се стига. От МРРБ сега обясниха пред "Капитал", че "към момента се планира обектът да бъде завършен от същото юридическо лице, което извърши преструктуриране на консорциума си", като вместо "Станилов" ще строи "Джи Пи груп".

Самото дружество "Станилов", което държеше 40% от консорциума, изпитваше финансови затруднения, посочи Аврамова. Както "Капитал" писа през март, фирмата вече индиректно е под контрола на свой конкурент - "Иса 2000" на Юлиан Инджов, и много вероятно ще мине през процедура по финансово оздравяване.

Въпрос за 56 млн. лв.

Общата стойност на договора за ремонт на язовирната стена и съпътстващите съоръжения (пречиствателна станция за питейни води, водопроводи, електропроводи, сгради) е 56.27 млн. лв. с ДДС. Предвидено е обектът да се довърши със средства от държавния бюджет, съобщават от МРРБ. За момента няма информация да има наложени неустойки на изпълнителя.

Обектът се финансираше с кредит от Международната банка за възстановяване и развитие (80%), а остатъкът - от държавния бюджет. Заемното споразумение приключи на 31.12.2019 г., а досега са разплатени 20.28 млн. лв., като от тях средствата от заема са 16.22 млн. лв. Според финансовите отчети на обединението приходите му са 6.7 млн. лв. за 2018 г. и близо 6.8 млн. лв. за 2017 г., а през 2016 г. няма постъпления. Oбединението няма публикуван финансов отчет за 2019 г. на сайта на "Щрабаг". Договорът със строителите не е публичен.