Строителството на язовир "Луда Яна" за над 56 млн. лв. е пред провал

Язовирът трябваше да е завършен през март 2019 г., но до момента са изпълнени само 30% от дейностите

Проектът за язовир "Луда Яна" край Панагюрище включва и пречиствателна станция
Проектът за язовир "Луда Яна" край Панагюрище включва и пречиствателна станция
Проектът за язовир "Луда Яна" край Панагюрище включва и пречиствателна станция    ©  Цветелина Белутова
Проектът за язовир "Луда Яна" край Панагюрище включва и пречиствателна станция    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Договорът за строителството на язовир "Луда Яна" може да бъде прекратен. Причината е, че три години след като регионалното министерство подписа договор за 56.3 млн. лв. с ДДС с обединението между "Щрабаг" и "Станилов", са изпълнени едва 30% от дейностите.

Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутати от БСП. Язовирът трябваше да бъде готов през март 2019 г., но към ноември строежът все още е твърде далеч от завършване. Основната вина според Аврамова е на строителните фирми.

Проектирането и строителството на язовира за първи път започват през 80-те години на миналия век, но през 2000 г. проектът е замразен. Пускането на язовир "Луда Яна" е важно, защото би трябвало да реши проблема с питейната вода на поне 26 хил. души край Панагюрище. Проектът включва също пречиствателна станция с капацитет 300 л/сек, два довеждащи водопровода и две помпени станции.

Един куп проблеми

През 2016 г. регионалното министерство възлага поръчката за 56.3 млн. лв. на обединение между "Щрабаг" и "Станилов". Основен източник на финансиране е Световната банка, която осигурява 80% от бюджета на проекта, а останалите са от държавата.

"Изпълнителят изпитва затруднения с осигуряване на необходимите ресурси - инженерен състав, работници, механизация за изпълнението на договора", пише в отговора на Аврамова, от който става ясно още, че строителите допуснали и технически грешки, които са наложили част от построеното да бъде разрушено и повторно извършено. "По проекта за "Луда Яна" е имало удължаване на срока заради лоши атмосферни условия, но дори и то е изтекло", отбелязва още министърът в отговора си.

Има и сериозен проблем с единия партньор, "Станилов", който е с 40% дял в консорциума. "Фирмата е в лошо финансово състояние от известно време и срещу нея се водят производства по несъстоятелност", казва Аврамова. Същото потвърдиха няколко независими източника на "Капитал" от бранша.

През октомври дружеството е било отписано и от Централния професионален регистър на строителя, който се поддържа от Камарата на строителите (КСБ). От камарата обясниха за "Капитал", че явно фирмата не е подала информация за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал. 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в указания срок тази година и е отписана. Според справка в регистрите подизпълнител на "Станилов" е подал иск за откриване на производство по несъстоятелност. Имало е още няколко такива, но те са прекратени.

От "Щрабаг" и "Станилов" отказаха да отговорят на въпросите на "Капитал", като първите уточниха, че по договор не могат да коментират обекта.

А държавата

От отговора на Аврамова става ясно, че МРРБ е било наясно със закъснението, тъй като са провеждани редица срещи, а държавата е отправила искове за неустойки. В момента министерството анализира ситуацията и обмисля какво да предприеме, като един вариант е да се прекрати договорът изцяло.

От ведомството не отговориха в посочения срок на въпросите на "Капитал" какъв ще е размерът на санкциите за изпълнителя, кога ще решат дали да прекратят договора и какви средства са изплатени до момента от бюджета от 56.3 млн. лв. Не е ясно и какъв е регламентът във връзка с основния източник на финансиране - Световната банка.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bbf52373064 avatar :-|
    Vasil Petkov
    • + 4

    Тази "знаменита" фирма /също и футболен спонсор/ май навсякъде им е такава работата. В Пловдив ни ги натресоха с няколко булеварда - 4-5 години разкарват един бус работници из града и още не се вижда кога ще свършат. За качество да не говорим.

    Нередност?
  • 2
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 2

    Станилов работи и по т. нар. воден цикъл на Габрово. Всичките ми познати са ми разказвали поне по един пример за абсурдно мърляшки свършена работа от хора на фирмата или неизброимите подизпълнители.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Положението е "Обектът е готов 30%, но парето е похарчено 100%"

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    Щрабаг отдавня трябваше да са попаднали в черен списък. Не знам да са имали дори и един обект у нас където да нее имало отрочки, неизпълнение и прочие магарии.

    Щрабаг редовно попада в корупционни сландали в чужбина:

    https://www.railwaypro.com/wp/searches-at-porr/

    http://www.globalconstructionreview.com/news/20-austrian-compani7es-rai7ded-100m-corrup7tion/

    Нередност?
Нов коментар