🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На втората си година българският финтех Payhawk привлече още 3 млн. евро

Финансирането е необичайно голямо за местен стартъп, а водещ инвеститор е известният европейски фонд Еarlybird

Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов
Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов
Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов    ©  Надежда Чипева
Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В разгара на епидемията от коронавирус идва новината за една от най-големите инвестиции в стартираща компания в региона. Българската Payhawk обяви, че е привлякла финансиране от 3 млн. евро във втори сийд рунд, воден от европейския фонд Earlybird. Вложението идва малко повече от година, след като фирмата получи 1 млн. лв. Тогава основен инвеститор в рунда беше фондът Eleven, а в него се включиха и бизнес ангели, сред които съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев и Светозар Георгиев. Eleven, Терзиев и Георгиев участват и в сегашното финансиране. Освен тях сега се включва и базираният в Берлин фонд TinyVC, както и Марк Антипоф, бивш търговски директор на VISA Европа, и Кийт Робинсън, директор стратегии в Sage.

Създадената през 2018 г. от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов и Бойко Караджов Payhawk предлага финансова платформа на малки и средни компании, чрез която те могат да управляват целия разходен процес: от издаването на корпоративни карти, през автоматизираното осчетоводяване на разходи до генериране на отчети в реално време. Според съоснователя на компанията Христо Борисов целта на Payhawk не е да е конкурент на банките, а по-скоро да предлага продукт, който надгражда върху услугите им. Дружеството вече има клиенти в 14 държави, а чрез новата инвестиция ще разшири екипа в офисите си в София, Берлин и Лондон. Фокус ще е германският пазар, който е водещ по концентрация на малки и средни предприятия.

Earlybird e създаден в Берлин през 1997 г. и е един от най-известните европейски фондове за инвестиции в технологични компании. Той търси възможности в областта на дигиталните технологии в Западна и Източна Европа, а под негово управление са активи за над 1 млрд. евро. Една от най-известните му инвестиции е финтех компанията N26.

Повече за инвестицията четете в следващия брой на "Капитал"

Все още няма коментари
Нов коментар