Корпоративни карти за 3.5 млн. евро

Българската стартираща компания Payhawk привлече нова инвестиция за 3 млн. евро и общо досега е получила 3.5 млн. евро.

Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов
Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов
Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов    ©  Надежда Чипева
Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Само за година и четири месеца българската стартираща компания Payhawk успя да привлече финансиране за общо 3.5 млн. евро. Сумата бе достигната, след като през тази седмица дружеството обяви една от най-големите сийд инвестиции в България, а и изобщо в региона. Чрез нея в Payhawk влиза голям инвеститор - базираният в Берлин Earlybird Venture Capital.

Той се присъединява към досегашните инвеститори. Преди година фондът Eleven инвестира в Payhawk 1 млн. лв. заедно с няколко бизнес ангели - двама от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт", Пери Блачър, който консултира Google и Barclays UK, и др.

Сега берлинският Еarlybird влиза в Payhawk с инвестиция от 2 млн. евро. Останалите 1 млн. евро от рунда се предоставят от досегашните инвеститори - Eleven и бизнес ангелите като Терзиев, Георгиев и останалите. Други нови играчи са още един берлински фонд - TinyVC, както и експерти от индустрията като бившия главен търговски директор на Visa Europe Марк Антипоф и Кийт Робинсън, директор стратегии в Sage, една от големите счетоводни системи във Великобритания.

Продукт за малки и средни предприятия

Новата инвестиция дава сигурност на създателите на Payhawk Христо Борисов и Бойко Караджов и екипа им спокойно да развиват платформата си в настоящата ситуация и да търсят пробив на нови пазари. Двамата основават фирмата си в края на 2018 г. В момента българското дружество е собственост на британското Payhawk Limited, като всеки от двамата основатели държи по над 25%, но под 50% в него, т.е. двамата имат мажоритарен дял от над 50% към края на януари според данни от британския корпоративен регистър. Не е ясно какви са дяловете на останалите акционери.

Фондът Eleven се включва и в новия рунд. "Инвестицията в Payhawk определено беше чудесно наше решение. Доволни сме от прогреса на компанията през изминалата година. Екипът се грижи за правилната еволюцията на продукта, разгръща продажбите и онбординга на нови клиенти и стартира важно стратегическо партньорство с Visa. Радваме се, че участваме и в сегашния инвестиционен рунд от 3 млн. евро, заедно със силен европейски инвеститор като Earlybird. В новия рунд се включваме с 200,000 евро.", заяви пред "Капитал" Даниел Томов, партньор в Eleven Ventures. Според него навлизането на немския пазар е само началото на растеж и към други страни.

Казано накратко, продуктът им помага на малки и средни компании да издават и управляват корпоративни карти, а софтуерът събира и разчита данни от фактури, касови бележки и други счетоводни документи и автоматизира отчитането им. Платформата е много удобна за фирми, чиито служители пътуват достатъчно по бизнес и имат служебни разходи. Те ползват издадените от Payhawk корпоративни карти, а чрез приложението на телефона снимат и осчетоводяват направените разноски, след което системата създава отчет. По този начин собствениците следят всичко в реално време и имат ясна представа за разходите, а служителите са улеснени в отчитането си.

Според Борисов целта не е да са конкурент на необанки като Revolut и N26, а по-скоро да надграждат върху услугите на традиционните банки. "Ние даваме възможност за добра интеграция с банките и по този начин само разходът на фирмите, свързан с плащанията по карти, да е при нас. Можеш да закачиш банковата си сметка и лесно да си прехвърляш пари към Payhawk и вече да имаш целия наш набор от инструменти", казва Борисов пред "Капитал".

Набирането на капитал е продължило няколко месеца, а са водени разговори с над 40 потенциални инвеститора, като повече от половината са ги потърсили първи, описва Борисов. Изборът на Earlybird е лесно обясним - фондът е един от най-големите за инвестиции в технологични компании в Европа. Той има отделно крило за Източна Европа - Digital East Fund, чрез него влиза и в Payhawk. Eдни от най-известните вложения на фонда, който е с активи за над 1 млрд. евро, са компании като финтех дружеството N26 и румънския еднорог (тоест с оценка над 1 млрд. долара) UiPath.

"Водещото за нас бяха опитът и разбирането на един фонд на определен пазар, в случая Германия. През последната година осъзнахме, че решението ни е най-подходящо за фирми, които имат поне 5-6 служители, които пътуват и ползват корпоративни карти. Ето защо се фокусираме върху малки и средни предприятия, а Германия е ключова, защото има най-много такива фирми в цяла Европа и е много сегментиран пазар", казва Борисов.

С новата инвестиция Payhawk планира да увеличи екипа си, който в момента е 18 души. В началото на март компанията отвори офиса си в Берлин, който е третият след тези в София и Лондон. "През миналата година осъзнахме, че за някои специфични пазари като Испания и Германия ни трябват местни специалисти. Например имаме директор за Испания - Рахел Рехас, която е базирана в София и е бивш служител на Световната банка", допълва Борисов.

На 14 пазара

Бизнес моделът на компанията е месечна абонаментна такса за всеки месечен потребител на карти и услуги и варира между 10 и 15 евро. В момента компанията има над 1000 месечни потребители на 14 пазара. От компанията не разкриват колко са общо фирмите им клиенти, както и приходите си за 2019 г.

Банковите карти на всички пазари пък се издават от основния партньор на фирмата - "Пейнетикс". Сред клиентите й в България например са TELUS International, Scale Focus, Software Group и др.

След първата си инвестиция преди година от Payhawk бяха фокусирани основно върху британския пазар, но заради забавянето на Брекзит плановете им претърпяха промени. Именно по тази причина сега фокусът е върху германския пазар, макар все още да не е ясно как ще се отрази кризата около коронавируса върху етапите на експанзия.

Основно изискване на инвеститора е било и преместването на дружеството майка във Великобритания (един от трите пазара заедно със САЩ и Нидерландия, където Еаrlybird има мандат чисто корпоративно да инвестира). В България оперира през дружеството "Пейхоук". С новата инвестиция екипът иска да се наложи спрямо някои далеч по-големи конкуренти. Според Борисов такива са няколко европейски компании, като според различни оценки инвестициите в тях са над 210 млн. евро, т.е. далеч повече от направените на този етап капиталовложения в Payhawk. Въпреки това Борисов е убеден, че платформата на компанията му е далеч по-удобна от конкуренцията и тепърва ще се налага с помощта и на Earlybird.

Новият инвеститор

Earlybird e създаден през 1997 г. в Берлин, като основната му цел са инвестиции в технологични компании в ранна фаза на развитие в Западна и Източна Европа. За тази цел има отделни подразделения за инвестиции в различните региони, както и един за инвестиции в здравни технологии. С годините се превърна в един от най-разпознаваемите фондове в Европа. В момента управлява активи за 1 млрд. евро, има 24 продажби и 7 първични публични предлагания на свои компании. Инвестира между 500 000 и 10 млн. евро.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 1
    • + 1

    "чрез приложението на телефона снимат и осчетоводяват направените разноски, след което системата създава отчет"

    това приложенийце да струва 30-40 хил лв преко сили

    От там нататък се къса целия бизнес модел, освен ако не си набират клиенти с рушвети под масата

    Нередност?
  • 2
    pxz33434952 avatar :-|
    pxz33434952

    Майтап, някакъв Optical character recognition софтуер, който вкарва данните в таблица, в която можеш да сортираш данните и експортваш.
    40 хил. лв. макс.

    Нередност?
  • 3
    maddrum avatar :-|
    maddrum

    Пореден добър пример за едни успешно профукани от eleven пари на европейските данъкоплатци.

    Нередност?
Нов коментар