НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Американски инвеститор оцени българската Payhawk на 80 млн. долара

Фондът QED Investors води най-голямото финансиране досега за българска млада компания в рунд А - 32 млн. лв.

Основателите на Payhawk.io Христо Борисов и Бойко Караджов
Основателите на Payhawk.io Христо Борисов и Бойко Караджов
Основателите на Payhawk.io Христо Борисов и Бойко Караджов    ©  Nadezhda Chipeva
Основателите на Payhawk.io Христо Борисов и Бойко Караджов    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Три се смята за щастливо число. Такова, изглежда, е и за бизнеса на българската финтех компания Payhawk. В третата година след основаването й тя премина през т.нар. Series A рунд на финансиране и привлече 32 млн. лв. Така реализира най-голямата инвестиция на този етап в историята на българската предприемаческа сцена. Водещ инвеститор е американският фонд QED Investors, където управляващ партньор е Найджъл Морис, съосновател на Capital One - един от най-големите издатели на кредитни карти в САЩ, .

Като съинвеститор в този рунд в Payhawk влиза също и базираният в Берлин фонд Earlybird Venture Capital, който преди само година за първи път вложи 2 млн. евро в бизнеса с корпоративни карти на българската компания. Тогава фондът водеше рунд от общо 3 млн. евро, в който се включиха също българският Eleven, друг германски играч - TinyVC, и няколко бизнес ангели, сред които двама от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия", Васил Терзиев и Светозар Георгиев. Българските инвеститори видяха потенциал още в началото на бизнеса на Payhawk и още няколко месеца след основаването на компанията в края на 2018 г. вложиха 1 млн. лв. Тогава във финансирането участваха и Неделчо Спасов и Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт" и др. Българското дружество "Пейхоук" е собственост на британското Payhawk Limited, в което влизат и новите инвеститори и през което се управляват бизнесът и продажбите. Официално обявена стойност на българската компания няма, но според източници от пазара новият рунд я оценява на 80 млн. долара.

Нови инвестиционни хоризонти

Payhawk разработва финтех платформа и корпоративни карти в партньорство с Visa, които в комбинация улесняват управлението на бюджетите на малки и средни компании. Служителите могат да извършват плащания със служебните си карти, а касовите бележки или други отчетни документи да сканират през мобилното приложение. Така в рамките на секунди служебните разходи автоматично се осчетоводяват и генерират отчети в реално време. В резултат служителите не се налага да събират касови бележки или компанията да им покрива разходите след време, а мениджърите бързо и лесно следят отчетността. Като допълнителна функция компанията може да поставя лимити в дневните разходи или да забранява използването на корпоративните карти през уикенда.

Още от създаването му в края на 2018 г. от Христо Борисов и Бойко Караджов финтех бизнесът на Payhawk привлича интереса на инвеститори. "Имахме предложение за придобиване с цел привличане на таланта, но преценихме, че искаме да развием визията и компанията до успешен край", казва пред "Капитал" съоснователят и изпълнителен директор Христо Борисов. Той допълва, че целта на екипа е да направят една от най-големите компании от региона, които трайно да допринесат за развитието на предприемаческата екосистема в България.

Сега Payhawk реализира най-големия инвестиционен рунд от 32 млн. лв., което открива нови възможности пред екипа за набиране на по-големи суми, а подкрепата на голям фонд като QED Investors служи като гарант за потенциала на бизнеса пред други инвеститори. Не е ясно какъв точно е размерът на вложението от американците от цялата сума, но Борисов уточнява, че като водещ инвеститор сумата е с пъти по-голяма от тази на Earlybird Venture Capital. Представителят на QED Investors Юсуф Оздалга става част от борда на директорите на компанията. Той се присъединява към Мехмет Атичи от Earlybird Digital East и Васил Терзиев от Eleven Ventures, както и към двамата основатели Христо Борисов и Бойко Караджов.

"Компанията расте с феноменална скорост. Бизнес моделът й е изключително успешен, тенденциите в индустрията също се развиват в нейна полза, тъй като бюджетите все по-често се управляват онлайн и дистанционно, а безпрецедентното търсене на икономически ефективни решения е налице", коментира за медиите Юсуф Оздалга. От Payhawk не споделят срещу какъв дял от бизнеса им е новата инвестиция. "Към момента основателите и служителите притежаваме 45% от компанията", казва Борисов.

Рекордният за стартъп пазара ни Series A рунд ще даде възможност на финтех компанията да разрасне бизнеса си с корпоративни карти на пазари извън Великобритания и Европейския съюз. Payhawk поетапно открива офиси освен в София и в Берлин, Лондон и Барселона, които се превръщат в основни пазари за бизнеса им.

Голяма част от инвестицията от 32 млн. лв. Payhawk ще вложи в разрастване на екипа в София. "Там развиваме изцяло продукта и стратегията на компанията. Развиваме отдел "Привличане на таланти", като фокусът ни е върху българи, завършили в чужбина, с опит в подобни бързо растящи компании, които искаме да върнем в България", коментира Христо Борисов. Екипът на компанията към момента е съставен от 32 души, като 25 от тях са в столицата, а плановете й са до края на годината да бъдат три пъти повече.

Кризата като възможност

По думите на Борисов пандемията се отразява благоприятно на бизнеса на Payhawk заради дигитализацията на много компании и търсенето на улеснени модели за осчетоводяване. "В момент на криза най-добрите работодатели започнаха да търсят достъп до фирмени карти за служителите си, вместо да ги карат да харчат лични средства и след това да чакат те да бъдат възстановени", допълва още той.

Компанията предоставя възможност за издаване на корпоративни карти Visа в над 30 пазара, както и директни банкови плащания в евро и паундове. Клиенти са им редица международни компании, сред които LuxAir, Lotto24, Viking Life, ATU, Gtmhub, Flink, MacPaw и By Miles. "Успяхме да започнем работа с нови доставчици на финансови услуги, като в момента продължаваме да търсим още банкови партньори с лицензи, за да оперираме в още повече държави", казва Борисов.

Разрастването на бизнеса им логично води и до привличането на повече приходи. Бизнес моделът на Payhawk е базиран на месечни абонаментни такси, които започват от 90 евро в зависимост от избрания план, функционалностите на платформата и големината на компанията. Допълнително се заплащат 8 евро за всеки месечен потребител на карти. От Payhawk отбелязват, че компанията има десетократен растеж на приходите си на месечна база през 2020 г. и удвоява приходите си през първото тримесечие на 2021 г. "Целта ни е да продължим с бързото темпо на растеж и да постигнем пет пъти скок на приходите за 2021 г. на месечна база", казва още Христо Борисов.

Кои са QED Investors

Фондът за рискови инвестиции QED Investors е основан през 2007 г. в Александрия, щата Вирджиния. Управляващ партньор е Найджъл Морис, който е съосновател на един от най-големите издатели на кредитни карти в САЩ Capital One. Фондът е с фокус подпомагане на компании от финансовия сектор в ранен етап от бизнес развитието им, които оперират в САЩ, Великобритания и Латинска Америка. По данни на Crunchbase фондът управлява портфейл от общо 351.3 млн. долара, събран в три рунда, последния от които през февруари 2020 г. в размер на 350 млн. долара. QED Investors е вложил капитал в над 160 компании, част от които се превръщат в еднорози или стартъпи, оценени на над 1 млрд. долара. Това са например Credit Karma, Klarna, ClearScore, Nubank, SoFi и др. Американският фонд има реализирани 24 екзита - продадени компании на печалба.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cassius avatar :-|
    cassius
    • - 3
    • + 1

    Поредната глупост на Терзиев - Маслото и компания. Значи 20 години станаха, има фирми в Полша с капитализация 10 милиарда евра, които правят Witcher / Cyberpunk, има в Румъния такава дето се готви за 3-но повече пари на Nasdaq, в прибалтийските републики има десетки такива... Skype/TransferWise и като се приближи Маслото Белия Брат, всичко умира в зародиш и тука сме по-зле от Сърбия и само Македония мисля е по-зле.

    Тия си мислят, че като са 1000-ната фирма, която издава карти, ще се повече от Leanplum ли, които изпукаха 120 милиона долара и още светулкат некъде из София и едва си плащат наема?

    Заради такива селяни като тоя, нищо не може да стане тука, ебати тъпанарите, Нямат един милион оборот, продаване и край, кво стана с реалната работа бе, за кво са тия Телерик Академии?

    Нередност?
Нов коментар