🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът на малките сладкарници с авторски рецепти залиня

Затварянето на обектите води до огромен спад на приходите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Изискването за затваряне на обекти за хранене в страната застигна и производителите на качествени продукти по авторски рецепти. Част от притежателите на сладкарници и пекарни затвориха изцяло, други продължават да изпълняват поръчки за доставки по домовете. И двата варианта обаче носят загуби, твърдят предприемачи.

"Капитал" избрали две малки компании, които подобно на хиляди други работят под натиск, за да разкаже за проблемите и нагласите на собствениците им във време на коронавирус.

Cakey Bakey - под ключ

Венета Ушева, собственичката на сладкарница Cakey Bakey, е затворила и работилницата, и заведението на столичната улица "Шипка", а 15-те заети в компанията сега са по домовете си.

"По статут имам право да работя, но прецених, че няма смисъл. И заради сигурността на екипа, и заради свитото търсене на такива продукти. Хората купуват тоалетна хартия и ориз, а не сладкиши", обяснява решението си Венета Ушева. Тя изчислила, че, ако фирмата продължи да работи, пак ще трупа загуби, а ако затвори, ще спести поне част от режийните разходи.

Cakey Bakey предлага над 170 вида сладкиши и печива, които се приготвят на място, без да се използват замразени продукти, готови смеси, заготовки, оцветители, овкусители. След обявяване на извънредното положение екипът побързал да потърси решение за съдбата на голямото количество налични сладкиши и печива.

"Очаквахме силен уикенд и имахме доста предложения. Раздадохме ги на случайни и постоянни клиенти, на съседи, приятели, служители", разказва Венета Ушева. В хладилниците на компанията и сега има сметана, маскарпоне и други суровини, които също носят загуби. Предстоят и преговори с наемодателите, но общото усещане не е оптимистично.

"Не зная докога ще мога да издържа да плащам заплати. Най-много се страхувам от това да не се наложи да се изправя пред моите 15 колеги, които харесвам и с които работя от години, и да им съобщя, че ще трябва да се разделим", признава Венета Ушева. И обобщава, че дори след като страната ни се справи с коронавируса, нищо няма да е постарому и ще трябва време, за да се върнат хората към стария си начин на живот и потребление. "Имала съм страхове. Имала съм тежки моменти в бизнеса, но сега се чувствам в безизходица", казва тя.

Vanilla Kitchen - със 75% спад на оборота за седмица

Преди година и три месеца Ваня Иванова - собственичка на софийското ателие за сладкиши Vanilla Kitchen, инвестира 120 хил. лева и отвори сладкарница на столичната улица "Гурко". Днес заведението е затворено, но фирмената работилница, която е сертифицирана като производствен обект, изпълнява поръчки за доставки.

Компанията използва качествени, натурални храни, работи само по авторски рецепти и предлага сладкиши както за гурме лакомници, така и за хора с алергии към ядки или с нетърпимост към глутен. Има и "бебешки торти" - без ядки, сусам, шоколад, а със стафиди, кокос, ябълки.

"Продължаваме да работим по всички правила за безупречна хигиена, взели сме всички предпазни мерки за служителите", обясни Ваня Иванова. Екипът обаче е в силно намален състав. Заради затворения обект на улица "Гурко" Ваня Иванова назначила допълнително сладкари, но сега е освободила двама от тях.

"Бизнесът в сладкарницата секна, за седмица приходите ни спаднаха със 75%", отчита Ваня Иванова. Заедно с нея заетите в компанията са осем. Двама от тях са пуснати в отпуск.

"Заради липсата на постъпления тежестта е огромна. Изчислила съм, че имам резерви за два месеца напред и мога да издържа със заплати, наеми и други разходи", обобщава тя. Предстоят й преговори с наемодателите. "Много ми се иска хората, които отдават помещения под наем, да си дадат сметка, че ако не подкрепят наемателите си в този момент и ги принудят да напуснат, този пазар ще се срине, а после ще има голям избор на празни помещения", казва Ваня Иванова.

Сега компанията има проблем с бавещите се доставки и покачващите се цени на суровините, но собственичката си дава сметка, че за нея е по-важно да може да плаща заплатите, а не да складира какао и фурми например.

Когато обявили решението за извънредно положение, във Vanilla Kitchen решили да продадат на половин цена наличните количества сладкиши. За няколко часа е купено и последното парче брауни.

"За нас продажбата на тази цена ни носи 25% загуба, но въпреки това е решение. Срещнахме обаче невероятен хейт. Питаха ни защо не подаряваме сладкишите. Мисля, че това усещане - да гледаш на човека срещу себе си като на враг, ще продължи дълго. Хората няма да тръгнат да се събират дори след падането на карантината. Надявам се, когато дойде топлото време, всички да излязат навън, да са жадни за социални контакти и бизнесът да потръгне. Най-ценното за мен са хората, много се надявам да си запазя екипа, с който работя", обобщава Ваня Иванова.

Все още няма коментари
Нов коментар