🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сладкиши без угризения

За три години Vanilla Kitchen три пъти започва отначало и развива бизнеса си

Ваня Иванова, собственик
Ваня Иванова, собственик
Ваня Иванова, собственик    ©  Цветелина Белутова
Ваня Иванова, собственик    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Никола е със силна алергия към редица храни. На шестия си рожден ден за първи път опитва празнична торта, специално изработена само от ябълки, слънчоглед, рожков, кайсии и сливи. Снимката на щастливото дете и благодарностите на родителите са един от многото естествени подсладители към и без това апетитния бизнес на софийското ателие за сладкиши Vanilla Kitchen.

Строежът на тортата

Основател и собственик на Vanilla Kitchen е Ваня Иванова, която по образование е строителен инженер. По време на следването и няколко години след университета тя работи в проектантска организация, но последвалата ужасна строителна криза стеснява периметъра й за изяви. Започва в строителния отдел на мобилен оператор, а после - в технологична компания.

Ваня Иванова казва, че се интересува се от готвене и рецепти още от дете. Затова интересът й към хубавата храна никога не е спирал - започва да води собствен кулинарен блог, който по-късно става сайт. Обича да приготвя сладкиши у дома - в началото, за да черпи приятелите си, а после – за да изпълнява все по-нарастващия брой заявки. Решава да напусне работа, но се оказва с двойно повече работа – изпълнява поръчки и доставки за кетъринг, води кулинарни курсове.

Три пъти мести, много пъти готви

Идеята за собствена сладкарница се избистря през пролетта на 2013 г. През ноември 2013 Vanilla Kitchen вече е факт. Ателието е разположено под наем на централна софийска улица и изпълнява първоначалния замисъл на създателката си - да предлага стриктно веган сладкиши и торти - без яйца, масло, сметана.

Броят на клиентите расте, но след малко повече от година плановете на Ваня Иванова са на път да се сринат. Vanilla Kitchen трябва скоростно да се премести по искане на собствениците на помещението. Екипът посреща Коледа с огромно напрежение - пренасянето става за 20 дни, помещението е в столичния квартал "Дианабад". Проблемът е, че фирмата притежава само една хладилна витрина, една сладкарска печка и посуда. Затова следват ударни ремонти и множество покупки - на хладилник, котлони, маси, столове, лампи... Всичко това за да може новата Vanilla Kitchen да отвори през март - два месеца след преместването.

"Загубихме голяма част от клиентите, които имахме в центъра", признава Ваня Иванова. Малкият размер на помещението - само 60 кв.м, затруднява всекидневната работа. Екипът обаче компенсира с организирането на съботни тематични събития – например "деца рисуват картини върху стъкло", "всички облечени в розово", "лятно парти с надуваем басейн". Всяка сбирка е съпроводена с дегустации, промоции, продажби.

Ваня Иванова променя и бизнес модела - Vanilla Kitchen се отказва от веганските предложения. "Аз съм бунтар по природа. Когато стартирахме, в София нямаше друга веган сладкарница. С времето обаче веган предложенията се увеличиха, дори големи играчи в сектора вече предлагат такива продукти. А аз се опитвам да бягам от масовите модни течения. Върнах се към класическото сладкарство, но рецептите са мои, авторски", разказва тя и обяснява промяната: "Запазих най-важните ценности на марката. Използваме само качествени чисти суровини от висок клас и по възможност от български доставчици. Не използваме готови индустриални смеси, палмово масло, добавки, аромати".

През юни 2016 Vanilla Kitchen се мести отново, но по собствена инициатива. Пак е в квартал "Дианабад", но в два пъти по-голямо помещение на ул. "Крум Кюлявков" 15. За трети път Ваня Иванова и нейното сладкарско ателие започват отначало.

"Това е най-големият обект на фирмата, който е сертифициран като производствен. Досега бяхме сертифицирани само като сладкарница, което ни даваше право за продажби на дребно и само на място. Сегашният статут ни дава право да продаваме в цяла Европа", обяснява разликата Ваня Иванова. Акцент в работата на фирмата вече е зареждането на други обекти - кафе вериги, бензиностанции, офиси.

Старт с 25 хил. лева

Първоначалната инвестиция за Vanilla Kitchen е 25 хил. лв. - за разработка на документацията за стартиране на бизнеса, за обновяване на помещението, посуда, транспорт, обяснява създателката. За втория обект били нужни около 30 хил лв. - от ремонта до покупката на собствено оборудване. За третата работилница похарчили около 12 хил. лева.

По данни на компанията сега половината от приходите й идват от продажбата на торти. Изборът е голям – и за гурме лакомници с цялото разточителство на торта от шоколад и сметана например, и за хора с алергии към ядки или с нетърпимост към глутен. Има и "бебешки торти" – без ядки, сусам, шоколад, а със стафиди, кокос, ябълки. Суровите сладкиши от плодове и ядки, суровите шоколадови бонбони, суровите торти, вафли и шоколад са следващият източник на приходи за Vanilla Kitchen. В топ три от предложенията са брауни (шоколадови сладкиши). Чийз кейк, бисквити, кексове, трюфели допълват сладкото меню.

Ваня Иванова казва, че, когато стане дума за цени на продуктите, използва любимо сравнение: "Сьомгата винаги ще е по-скъпа от цацата." Все пак твърди, че предложенията на Vanilla Kitchen са в средния клас.

"Основният ни разход е за труд - всичко при нас се прави ръчно. Плащаме заплати, осигуровки, болнични, отпуски. Плащаме скъпо и за качествени чисти суровини. Имаме разходи за наем, електричество, опаковки, брак, консумативи... Продуктите ни може да се струват скъпи само на човек, на когото храната не му е ценност. Винаги ще бъдем по-скъпи от вафлите в магазина и от продуктите в масовите сладкарници", обобщава Ваня Иванова.

Без сладкари, моля

Когато започва, Ваня Иванова знаела само "как се пекат торти". Признава, че нямала представа от доставки, ценообразуване, екип, маркетинг, администрация, продажби. Три години и половина след началото бизнесът на Vanilla Kitchen вече е по-зрял и по-гъвкав, а собственичката е делегирала управлението на екипа си и отглежда спокойно тримесечната си дъщеря. Заетите във фирмата са шестима заедно със създателката.

"Търся проактивни, енергични хора, не държа да са сладкари. Даже напротив. Рецептите са мои авторски, техниките и технологията също. Затова задължително обучавам новодошлите. В стандартните сладкарски цехове масово се работи със суровини в големи чували, със заготовки, блатове и прахчета. Този опит е ненужен за нашето ателие", казва Ваня Иванова.

За хора с претенции

Клиентите на Vanilla Kitchen са предимно хора, които работят в офиси, с добро образование, платежоспособни, с по-висок стандарт за качество на живота, казва Ваня Иванова. На второ място са родителите, които търсят по-здравословни храни за децата си. Следват студентите, които предпочитат "готини места".

Корпоративните клиенти формират 30-40% от оборота на фирмата, целта е процентът да нарасне до 50. Vanilla Kitchen продава в биомагазини и търговски обекти за натурални храни, зарежда две магазинчета в Бургас и един бар в Банско. Предлага и "сладки кутии", доставени в офиса. Компанията изработва специална бисквитка за веригата Costa caffee например, както и за други компании.

"Не съм търговец по душа, но ми се налага да се занимавам и с това. Нямаме търговски представители, обектите, с които работим, са ни открили сами. Отворени сме за партньорства", казва Ваня Иванова.

Според Търговския регистър приходите на фирмата за 2015 са били 68 хил. лв., а печалбата - 5 хил. лв. По данни на Vanilla Kitchen оборотът за 2016 г. е 88 хил. лв., а печалбата – 15 хил. лв.

Най-близките планове на сладкарското ателие включват фирменият сайт да стане "по-търговски насочен". А по-далечните – компанията да наеме стара къща на централна улица, която да обзаведе по дизайн на създателката, а сегашното помещение в "Дианабад" да се използва само за производство.

На въпроса "За какво мечтае", Ваня Иванова казва: "За хубав и чист свят, в който хората не гледат само до вътрешната стена на своя дом, а са осъзнали, че не са сами в този блок, квартал или град. Минавам всеки ден край една тераса, от която са изхвърлени стотици фасове. Иска ми се да попитам този човек защо го прави."

Q&A

Какво ви отличава от останалите сладкарници?

- Използваме само качествени, натурални, истински храни. Работим само по авторски рецепти. Смятаме, че десертът не е основание за гузна съвест или здравословни проблеми, а трябва да носи наслада и радост. Съобразяваме се с желанието на клиентите, но не правим "сини торти" например, защото не използваме оцветители, нито "торти на осем етажа", защото нашите не са толкова леки. Не правим компромиси със суровините нито с работните условия за служителите. Не бих искала да работя на студено, без слънчева светлина, грозно и сиво място. Следователно моите служители също няма да работят на студено, без слънчева светлина, в грозно и сиво място.

Каква е конкуренцията в сектора?

- Вече е много голяма. За тези три години и половина, в които Vanilla Kitchen съществува, фирмите, които произвеждат продукти от чисти натурални суровини с пълнозърнести брашна, достигнаха над 40. Ние бяхме първите, но не най-големите. Някои от конкурентите ни са работили при мен, отваряли са обекти, които не са просъществували. Не се сравнявам, но винаги ми е интересно какво правят останалите. Наясно съм, че никога няма да можем да бием по цени масовите сладкарници.

Каква е спецификата на бизнеса?

- Трябва да се научиш много добре да планираш, тъй като храната има къси срокове на годност. Трябва да имаш достатъчно суровини в наличност, както и да предвидиш достатъчно количества за предстоящи празници и събития. За малкия производител най-важното е да бъде гъвкав и да се нагласи към пазара. Пазиш си ценностите, има граници, които никога не би преминал. Например никога няма да използвам маргарин, дори да фалирам, но трябва да си гъвкав, за да оцелееш.
Състезанието

През ноември 2014 Vanilla Kitchen печели националния етап в състезанието за бизнес концепции в творческите индустрии Thirteen Arts и представя страната на международния финал в Дания. Конкурсът е част от международния Creative Business Cup и в България се организира от Министерството на икономиката. Фирмата печели със специално разработена уеб платформа Cake Generator, което позволява на клиента да избере всички продукти за своята торта - блат, добавки, крем, пълнеж, украса. Това позволява на клиенти с нетърпимост към определени хранителни съставки, например глутен, лактоза, ядки, да изберат своя безопасен сладкиш. За финала в Копенхаген обаче Ваня Иванова променя леко концепцията, за да може да се реализира и извън страната. Новото предложение е Vanilla Kitchen да приготвя готови сухи опаковани смеси за торта с продукти по желание на клиента. Идеята е оценена в топ 15 от 65 кандидати.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    louche avatar :-|
    louche
    • - 1

    Карибски сладкиш :)) Поздрави и все така!

    Нередност?
  • 2
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 3
    • + 3

    "Търся проактивни, енергични хора, не държа да са сладкари. Даже напротив. Рецептите са мои авторски, техниките и технологията също.''

    Прегледах някои от рецептите и' и се вижда, че наистина не е нито сладкар, нито готвач - впечатлението ми е, че не умее да съчетава съставките и продуктите и прави някои абсурдни комбинации със съмнителен вкус, с единствената цел да оригиналничи. Това е голям проблем на нашите ''кулинари''.

    Нередност?
  • 3
    gwn1487844425517765 avatar :-|
    Deni Bo
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "princess_x":

    Това са пълни и злобни глупости! Когато вие направите собствен бизнес, рискувате и се развивате, можете да съдите другите! Злобата е по-лесна, нали?

    Нередност?
  • 4
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "Deni Bo":

    Ами, затова в България трудно се появява кулинарен бизнес на наистина високо ниво - защото всеки коментар, съвет или киритика към продуктите му биват тутакси заклеймени като ''злоба''. Създателите му се считат едва ли не за богоизбрани, а клиентите му са с типичните принизении критерии.
    И пак ще повторя - като цяло българите не умеят да съчетават хранителните съставки и се заблуждават, че колкото повече, толкова по-добре.

    Нередност?
  • 5
    nwl42521784 avatar :-|
    nwl42521784
    • + 1

    кво плаща за труда....500 лв за къртовски труд пари ли са

    Нередност?
  • 6
    ewt29517573 avatar :-|
    ewt29517573

    Когато не си пробвал, а само си прегледал, нямаш право да коментираш.

    Нередност?
Нов коментар