🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Softbank предвижда загуба от над 16 млрд. долара за Vision Fund

Кризата около глобалната пандемия се отразява тежко на японската компания

В писмо до инвеститорите, Softbank предупреди, че очаква най-големият й фонд да отчете загуба за годината
В писмо до инвеститорите, Softbank предупреди, че очаква най-големият й фонд да отчете загуба за годината
В писмо до инвеститорите, Softbank предупреди, че очаква най-големият й фонд да отчете загуба за годината    ©  Reuters
В писмо до инвеститорите, Softbank предупреди, че очаква най-големият й фонд да отчете загуба за годината    ©  Reuters

SoftBank намали прогнозата си за финансовите резултати за фискалната година, която приключи на 31 март 2020 г. Японската компания очаква нейният Vision Fund с пазарна капитализация от над 100 млрд. долара да отчете загуба в размер на 1.8 трлн. йени (16.5 млрд. долара) поради лошото представяне на инвестициите ѝ по време на коронакризата. Загубата се очертава бъде първата на годишна база за японската компания от 15 години.

След като технологичният фонд, в който участва и Саудитска Арабия, претърпя загуби в последните три тримесечия, SoftBank предупреди инвеститорите си за потенциална годишна оперативна загуба от 12.5 млрд. долара. Лошото представяне се обяснява с "влошаващата се пазарна среда", причинена от коронавирусна.

SoftBank удари на камък с WeWork

Vision Fund започна да показва признаци на стрес през втората половина на 2019 г. поради неуспешното IPO на WeWork. SoftBank и Vision Fund инвестираха общо 14.25 млрд. долара в стартъпа за отдаване на офиси под наем, но процедурата за излизане на борсата предизвика опасения за финансовите резултати и корпоративното управление на WeWork и в крайна сметка компанията оттегли плановете си за IPO. SoftBank от своя страна предостави спасителен пакет за WeWork и сега притежава мажоритарен дял в компанията, която представлява около 5% от портфолиото на Vision Fund.

Миналата седмица WeWork заведе дело срещу SoftBank, след като японският инвеститор се отказа от плануваното допълнително закупуване на акции на стойност 3 млрд. долара от акционерите на WeWork. Като причина за анулиране на процедурата SoftBank посочи предстоящите разследвания срещу стартъпа, както и неизпълнението на различни условия за финансово стабилизиране. SoftBank вече отписа от баланса си 4.6 млрд. долара за тази инвестиция, като това се случи, преди да удари кризата.

Проблемните инвестиции

WeWork далеч не е единственият проблем на Softbank. Инвестициите в сектора с недвижими имоти (компании като WeWork, Compass и Opendoor) са едва 10% от стойността на фонда. Близо 40% обаче са инвестирани в транспортния и логистичния сектор (Uber, DoorDash), като именно той се оказа от най-засегнатите на фона на глобалната пандемия.

Не всичко е в червено обаче, около 19% от средствата на фонда са инвестирани в потребителски компании, сред които има обещаващи инвестиции като 2.3 млрд. долара в ByteDance (TikTok), както и 2.5 млрд. долара в южнокорейската компания за електронна търговия Coupang. Едва 6% от активите на фонда са вложени в здравния сектор, а 4% са в доставчици на облачни услуги. Компанията има дял в компанията за бизнес комуникация Slack, която се търси много повече, когато милиони са принудени да работят от вкъщи в условията на пандемия.

Висока възвръщаемост - висок риск

Vision fund е проектиран да осигурява висока степен на възвръщаемост на инвестициите, влагайки в стартиращи компании като Uber и WeWork. Но допълнителната печалба често носи по-значителни рискове, които, изглежда, в момента се превръщат в реалност. Макар да изпитваше трудности в последно време, фондът на Softbank успя да привлече инвеститори - както някои държави, така и големи компании.

Повече от половината капитал на фонда идва от две страни от Близкия изток - 45 млрд. долара от Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия и 15 млрд. долара от Абу Даби. Самата SoftBank инвестира 32.5 млрд. долара с известна подкрепа от няколко технологични компании, сред които Apple (2 млрд. долара), Foxconn (2 млрд. долара) и Sharp (1 млрд.). Структурата на фонда е да изплаща по 7% на година на инвеститорите си, като по този начин те получават сигурна възвращаемост на инвестициите си, но във време на рецесия това може да се окаже проблем за Softbank.

Все още няма коментари
Нов коментар