🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Променя ли стила си шефът на SoftBank

Запознайте се с новия Масайоши Сон

В сектора за рискови инвестиции оприличават Сон на комарджия на кораб по Мисисипи, но сега той се променя, поне временно
В сектора за рискови инвестиции оприличават Сон на комарджия на кораб по Мисисипи, но сега той се променя, поне временно
В сектора за рискови инвестиции оприличават Сон на комарджия на кораб по Мисисипи, но сега той се променя, поне временно    ©  Reuters
В сектора за рискови инвестиции оприличават Сон на комарджия на кораб по Мисисипи, но сега той се променя, поне временно    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Пълна лудост" - така шеф на фонд за дялови инвестиции описа златния парашут от 1.7 млрд. долара, който японският конгломерат Softbank даде през есента на Адам Нюман, съосновател на WeWork, като част от плана за спасяване на империята за споделени офис пространства. Явно SoftBank вече усеща грешката си. На 2 април групата спря сделката за изкупуване на акции на WeWork за 3 млрд. долара, които щяха да направят Нюман милиардер. SoftBank твърди, че може да анулира сделката заради разследванията на американското правителство срещу WeWork, чието първично публично предлагане се провали заради притесненията за корпоративното управление. Двама акционери в WeWork, които щяха да спечелят от транзакцията, вече съдят SoftBank; Нюман все още не е коментирал.

По-сериозният и по-решителен Сон

Раздялата с Нюман е само един от примерите за новия, по-сериозен, Масайоши Сон. През март шефът милиардер на SoftBank започна да приема мерки за ограничаване на риска в компанията си. Плановете са да продаде активи за 41 млрд. долара за период от 12 месеца, с които да финансира обратното изкупуване на собствени акции за 18 млрд. долара и да изплати дългове за 23 млрд. долара. Той може да се раздели с ценния дял от 26% в китайския титан за е-търговия Alibaba. Милиардерът дори остави любим стартъп да фалира. OneWeb, който обяви несъстоятелност на 27 март, планираше да излъчва широколентов интернет от сателити - съществена част от визията на Сон за повсеместна свързаност.

Той е под натиск да направи и редица отстъпки. През последните няколко години SoftBank задлъжняваше все повече и повече. Сон похарчи 52 млрд. долара за придобиването на американския телеком Sprint и британския производител на чипове Arm Holdings (SoftBank неотдавна продаде Sprint на конкурента t-Mobile). След което създаде компания за 100 млрд. долара за инвестиции в технологични фирми с пари от SoftBank, инвестиционните фондове на Саудитска Арабия и ОАЕ, както и инвеститори от частния сектор. И вече наля 75 млрд. долара от сумата в 88 големи тех стартъпа (включително и WeWork).

Боров удар

Жизнените показатели на SoftBank отслабнаха, след като по време на борсовата разпродажба заради пандемията инвеститорите се уплашиха от високозадлъжнели компании. През февруари и март цената на застраховането на дълга на компанията срещу дефолт скочи с 2.72 процентни пункта. Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's намали оценката си за SoftBank на негативна. Разликата между пазарната стойност на SoftBank и основните й активи като дела в Alibaba нарасна до 66% (виж графиката). Което пък накара Сон да обяви разпродажбата на активи за 41 млрд. долара. Тогава друга агенция, Moody's, също намали оценката си с два пункта до "боклук" - намек, че продажбата на ценните активи по време на пазарен срив е отчаян ход.

Според Мери Полък от анализаторската фирма CreditSights, ако Сон успее да завърши разпродажбата и да намали дълга, балансът на SoftBank ще бъде подсилен. Делът в Alibaba все още е спасителен вариант, твърди тя. Поне засега Сон най-вероятно успя да успокои опасенията за евентуален колапс на империята му под планината от дълг.

Но това няма да спре притесненията на инвеститорите. Те смятат, че ако технологичните компании от Vision Fund затънат по време на пандемията, SoftBank ще трябва да ги спасява, както се случи с WeWork, която получи 1.5 млрд. долара извън анулираната продажба на акции. Фондът все още разполага с 15 млрд. долара за допълнителни инвестиции, които са достатъчни за няколко години напред. SoftBank предостави досега 27 млрд. с обещания за още 6 млрд. долара. А може да се наложи да отпусне и още.

"Маса (от Масайоши - бел. ред.) е визионер, който обича големи проекти, и основателите на компании попадат под чара му, твърди близък до SoftBank инвеститор. Този модел трябва да бъде държан под контрол, за да е устойчив." Сон не слушаше колеги преди, които питаха за парични потоци и печалби в компаниите от портфолиото. Сега нещата се променят и във Vision Fund. Хората с обратно мнение са изслушвани, а фондът е все по-здраво стъпил на земята. От фирмите се иска да намерят други източници на капитал. Печалбата, а не просто растежът, става все по-голям приоритет. Корпоративното управление в определени фирми е гледано под лупа, понякога по желание на двата инвеститора от Залива, казва източник, близък до фондовете.

Vision Fund може да продължи да трупа загуби в баланса на SoftBank. През последното тримесечие на 2019 г. минусът му от 2 млрд. долара изтри печалбата на цялата група. Със срива на пазарите нелистваните стартъпи също ще губят стойност заедно с листваните компании. Но някои от фирмите растат, най-вече в сферата на е-търговията и здравеопазването. Скочи бизнесът на южнокорейската компания за онлайн търговия Coupang. Мениджърите на Vision Fund гледат на компанията - майка на приложението за споделяне на видео TikTok - Bytedance, като на следващата Alibaba.

В сектора за рискови инвестиции оприличават Сон на комарджия на кораб по Мисисипи. Според тях той няма да се откаже от рисковия си стил. Но лошата му серия напоследък ще го принуди да играе на сигурно - поне за известно време.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар