🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарната цена на SoftBank падна с 12 млрд. долара заради инвестиции в IT компании

Причината са притеснения у трейдърите относно инвестициите й в американски технологични компании

Reuters    ©  Reuters

Пазарната цена на японския конгломерат SoftBank падна с 12 млрд. долара за първите три дни от седмицата, след като трейдърите започнаха да се притесняват за инвестициите на компанията в технологични дружества, съобщава CNBC. В сряда акциите й паднаха с още 3%, оставяйки я с пазарна капитализация от 112.1 млрд. долара, след като беше 124.4 млрд. само преди няколко дни.

Всичко това се случи, след като от Financial Times съобщи, като се позовава на свои анонимни източници, че SoftBank е започнала купува кол опции на стойност милиарди долари (те дават възможност за покупка на акции в бъдещ период). Тези опции са в технологични гиганти като Tesla, Amazon, Microsoft и Netflix и може би са част от причината за покачването на цената на акциите в сектора в последно време. SoftBank е отказал коментар по въпроса пред британското издание.

Миналата седмица започна разпродажба на акциите от технологичния сектор, след като инвеститорите се притесняват, че цените на техкомпаниите са достигнали неоправдано високи нива. Спадът продължи и през тази седмица, като за първите три дни Nasdaq потъна с 10%, най-лошото му тридневно представяне от август насам.

Действията на SoftBank изненадват

Новината за инвестициите на SoftBank определено изненада инвеститорите, които не очакваха компанията толкова рязко да промени инвестиционната си стратегия. Досега тя беше известна с мултимилиардните "залози" в технолични стартъпи като Uber, WeWork и DoorDash, които в крайна сметка приключваха зле.

Миналия месец управителят на SoftBank Масайоши Сон създаде отдел за управление на активи, който да инвестира в публични компании. Според Нийл Камплинг от Mirabaud Securities действията на SoftBank показват, че финансовият й мениджмънт става по-предпазлив. Инвеститорите обаче не са очаквали тя да инвестира в опции. Камплинг допълва, че компанията е започнала да действа като хедж фонд, а това не е трябвало да става. Именно за това и акциите й на фондовата борса се сриват.

Фокусът на инвеститорите в бъдеще ще бъдат опитите на SoftBank да продаде скъпите си активи, като компанията за чипове Arm, смята Камплинг. Nvidia е един от кандидатите, за който се смята, че има интерес към Arm. SoftBank наскоро отново придоби акции в Nvidia, след като през миналата година беше продала всичките си книжа. Според Камплинг сделка ще има и тя ще се случи в следващите 6 до 12 месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар